«Χέρι» στο πορτοφόλι των Καλαματιανών οι νέες τιμές

«Χέρι» στο πορτοφόλι των Καλαματιανών οι νέες τιμές

Η Καλαμάτα από τις πόλεις που θα δοκιμαστούν από την αναπροσαρμογή  
Το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αναμένεται να “πλήξει” και την πόλη της Καλαμάτας. Ένα κύμα που αναμένεται να φέρει περισσότερους φόρους στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία και από την εταιρεία RE/MAX, για κατοικίες έως πέντε (5) ετών η κατώτερη τιμή ζώνης κυμαίνεται στα 700 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο και η ανώτερη είναι 1.750 ευρώ. Η μέση τιμή πώλησης, σύμφωνα με την εμπορική αξία των ακινήτων, κυμαίνεται από 1.750 έως 4.000 ευρώ αντίστοιχα. Από τα αποτελέσματα προκύπτει μια διαφορά 1.050 ευρώ στην κατώτερη τιμή και 2.250 ευρώ στην ανώτερη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες αξίες αποτελεί μία από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέτος οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο τις εμπορικές, ενώ το 2020 θα πρέπει οι δύο τιμές να κουμπώσουν.
Οι νέες τιμές ζώνης που θα προκύψουν από τη δεύτερη αναπροσαρμογή θα τεθούν σε ισχύ από το 2020 και εκτός από το ντόμινο των ανατροπών που θα προκαλέσουν σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα, αναμένεται να ακυρώσουν σε πολλές περιπτώσεις τα οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ενδέχεται, μάλιστα, σε κάποιες περιοχές οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό).
Οι αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο εφαρμόστηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018 και από την αρχή του έτους ενεργοποιήθηκαν και για τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Μεταξύ των φόρων που θα επηρεαστούν είναι ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι γονικής παροχής και δωρεάς, ο ΦΠΑ 24%, το τέλος και ο φόρος του τεκμηρίου της κατοικίας.