Ποδηλατοβόλτα στην Καλαμάτα για τον αυτισμό

Ποδηλατοβόλτα στην Καλαμάτα για τον αυτισμό

Η δεύτερη μέρα του Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί εκείνη την μέρα ποδηλατοβόλτα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, το Κέντρο Ημέρας Παιδιών & Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας.
Το «Θάρρος» μίλησε με την ψυχολόγο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Καλαμάτας, Δήμητρα Θεοδωρακοπούλου, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά και γενικότερα για τον αυτισμό.
  
-Ποδηλατοβόλτα για τον αυτισμό… Μιλήστε μας για την εκδήλωση.
Η εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση του κόσμου για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίησή του στο θέμα.
Νομίζω πως μια μαζική βόλτα με τα ποδήλατά μας είναι ένας πολύ ευχάριστος και συλλογικός τρόπος, μέσα από τον οποίο θα υποστηρίξουμε τα άτομα με αυτισμό. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε κάθε άνθρωπο να ενημερωθεί για το θέμα, καθώς μας αφορά όλους-ες. 
Υπάρχουν άνθρωποι με αυτισμό ανάμεσά μας που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως άτομα με κάποια διαταραχή, καθώς έχουν μάθει να διαχειρίζονται εξαιρετικά καλά τις δυσκολίες τους. Αλλά ακόμα και αυτοί που έχουν πιο διακριτά γνωρίσματα, δεν πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι τους. Μέσα από αυτήν την κινητοποίηση, λοιπόν, ζητάμε να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία μας και να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο-η. 
 
-Συχνά ακούμε για τον αυτισμό, αλλά λίγοι ξέρουν πραγματικά τι είναι.
Ο αυτισμός είναι μια νευροψυχολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία (π.χ. δεν μπορούν να εκφράσουν αυτά που θέλουν ή νιώθουν, δεν κάνουν βλεμματική επαφή, μας παίρνουν από το χέρι για να μας δείξουν τι θέλουν κ.ά.), καθώς και περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά (π.χ. περπατούν στις μύτες των ποδιών, δεν κατανοούν κοινωνικούς κανόνες, έχουν αποκλειστικά κυριολεκτική σκέψη και εμμονές κ.ά.)
Δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά επηρεάζει άμεσα τη ζωή του παιδιού και της οικογένειάς του, ανάλογα με το επίπεδο της λειτουργικότητας. Μιλάμε για ένα ευρύ φάσμα διαταραχής, το οποίο περιλαμβάνει αποκλίσεις από άτομο σε άτομο, αλλά με την κατάλληλη καθοδήγηση από μικρή ηλικία οι δυσκολίες μπορούν να βελτιωθούν. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο τα παιδιά με αυτισμό να λαμβάνουν από νωρίς την παρέμβαση που χρειάζεται από ειδικούς (ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ειδικούς παιδαγωγούς). 
 

-Στην πόλη μας τι δομές υπάρχουν και πόσο καλύπτουν αυτά τα άτομα;
Δυστυχώς, τα πλαίσια που εξυπηρετούν τα άτομα με αυτισμό είναι λίγα. Αποκλειστικά για τα άτομα με αυτισμό υπάρχει το “Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό”.  Εκεί υπάρχουν εξειδικευμένοι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γυμναστές κ.ά.), οι οποίοι μπορούν να παρέχουν στα παιδιά με αυτισμό την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα. 
Παράλληλα, σε άλλες δομές, όπως είναι το δικό μας σχολικό πλαίσιο, το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, φοιτούν πολλοί μαθητές με αυτισμό. Αναλαμβάνουν την υποστήριξή τους σε γνωστικά και ψυχοεκπαιδευτικά ζητήματα και φροντίζουν να είναι κοντά στις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους. Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. συγκεκριμένα παρέχονται προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης για τα παιδιά και τους νέους, καθώς επίσης γίνονται μαθήματα γεωπονικής, μαγειρικής και καλλιτεχνικών. Πραγματοποιούνται ομάδες γονέων, προγράμματα κοινωνικοποίησης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. 
Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δομές απασχολούν παιδιά και εφήβους ως την ηλικία των 21 ετών. Από εκεί και έπειτα δεν υπάρχουν αντίστοιχες δομές μετεκπαίδευσης των μαθητών/τριων μας στην ενήλικη ζωή τους. Το ΚΕΦΙΑΠ, ωστόσο, είναι μια πολύ αξιόλογη δομή με καταρτισμένο προσωπικό, όπου απευθύνονται πολλά από τα άτομα με αυτισμό και όχι μόνο. Υπάρχει το ΚΔΑΠμεΑ, όπως και επιμέρους δραστηριότητες στις οποίες μπορούν επίσης να εγγραφούν, όπως είναι η θεραπευτική ιππασία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αναμένουμε τη λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ, καθώς εκεί θα μπορούν να απευθύνονται και άτομα με αυτισμό.
Σε όλες τις δομές υπάρχουν εξειδικευμένοι θεραπευτές και ειδικοί παιδαγωγοί και στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτισμό, η κοινωνική τους ενσωμάτωση και η ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη.
 
-Επιστρέφουμε στην εκδήλωση… Ποιοι και πώς μπορούν να συμμετάσχουν;
Η εκδήλωση είναι ελεύθερη στο κοινό. Μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, μικροί και μεγάλοι. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ξεκινά στις 7.00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο, όπου θα είναι το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας για να ενημερώσουν όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για τον αυτισμό και την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.
Παράλληλα, θα γίνονται οι εγγραφές μέχρι τις 8.00 για όσους/ες επιθυμούν να κάνουν μαζί μας την ποδηλατοβόλτα, ενώ θα δοθούν μπαλόνια για τα ποδήλατά τους.
Η ποδηλατοβόλτα θα ξεκινήσει στις 8.00, οπότε όποιος θέλει να συμμετάσχει, καλό θα είναι να έρθει νωρίτερα για να εγγραφεί.
Τερματικός σταθμός μας θα είναι το λιμάνι της Καλαμάτας, όπου θα πετάξουμε πολλά ιπτάμενα φαναράκια στον ουρανό.
 

-Ένα μήνυμα από εσάς προς τον κόσμο…
Θα δανειστώ τα λόγια του John Donne και αξίζει όλοι να προβληματιστούμε: “Κανένας άνθρωπος δεν είναι από μόνος του ένα αυτόνομο νησί… Γι’ αυτό μη ρωτάς ποτέ για ποιον χτυπά η καμπάνα… Για σένα χτυπάει…”.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση