Να μη φάει ο δάκος τη φετινή παραγωγή

Να μη φάει ο δάκος τη φετινή παραγωγή

Με νωπή τη μνήμη από την απώλεια πρώτης ύλης, που η συνολική της αξία υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ από την περσινή ελαιοκομική χρονιά, εξελίσσεται φέτος η παραγωγή.
Με μία οψιμότητα κατά περίπου 15 ημέρες και την πρώτη εικόνα από την ανθοφορία και τα πρώτα στάδια της καρπόδεσης να προμηνύουν μία σαφώς καλύτερη χρονιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τον προγραμματισμό του υπουργείου ΑΑΤ, έπειτα από μία καταστροφική χρονιά ανά τη χώρα, οι προσπάθειες για έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών φαίνεται ότι σε σημαντικό βαθμό απέδωσαν καρπούς.
Ωστόσο, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» στις ελαιοκομικές περιφέρειες της χώρας προκύπτει ότι ναι μεν έχουν ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό τα περσινά προβλήματα, όμως δε δηλώνουν άπαντες έτοιμοι για την έναρξη των διαδικασιών, καθώς προβλήματα εντοπίζονται κατά τόπους, λίγες μάλιστα ημέρες πριν από την πήξη του πυρήνα στις πρώιμες περιοχές που σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσει η καταπολέμηση του δάκου.
Μία ακόμη παράπλευρη απώλεια των επικείμενων εκλογών είναι το γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο δακοκτονίας, που είχε συζητηθεί, θα πρέπει να περιμένει την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.
 
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Δε λείπουν οι εκκρεμότητες και τα λάθη σε Αργολίδα και Λακωνία 
Σε καλύτερο βαθμό ετοιμότητας σε σύγκριση με άλλες χρονιές δηλώνουν οι ΔΑΟΚ της Πελοποννήσου, αφού η γρήγορη κατανομή των πιστώσεων, όπως φαίνεται, αποτέλεσε σημείο-κλειδί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Η πρόσληψη των τομεαρχών έχει ήδη γίνει για τη ΔΑΟΚ Αργολίδας, οι παγίδες έχουν κρεμαστεί, ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι κοινότητες Αχλαδόκαμπου, Αγίου Δημητρίου και Αρκαδικού, όπου οι διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι.
Στις 16 περίπου του Ιουνίου αναμένονταν τα πρώτα αποτελέσματα των παγίδων που είχαν τοποθετηθεί η ΔΑΟΚ Λακωνίας, έχοντας τους προσωρινούς μειοδότες των διαγωνισμών κατά 80%. Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένουν ο διαγωνισμός για την πρώην δημοτική κοινότητα Μονεμβασιάς και τις Κροκεές Λακωνίας, λόγω υποβολής λανθασμένης τεχνικής προσφοράς, αλλά και η πρόσληψη των έντεκα τομεαρχών.
Με την εικόνα να διαμορφώνεται μετά τα μέσα του μήνα για το εύρος των δακοπληθυσμών, σε μία χρονιά που χαρακτηρίζεται από οψιμότητα, αλλά και ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας έχει ολοκληρώσει την πρόσληψη του προσωπικού, ενώ από τις προηγούμενες ημέρες είχε προγραμματίσει και την ανάρτηση των δακοπαγίδων.
Ο διαγωνισμός των ψεκασμών είναι στη φάση της αποστολής στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ από τα 160 χωριά που καλύπτονται μόνο πέντε θα πάνε στη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα, έτοιμοι δηλώνουν στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Αντώνη Παρασκευόπουλο, να θεωρεί δεδομένη την οψιμότητα της χρονιάς.
Οι μηχανισμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα νωρίτερα από πέρυσι και η διαδικασία έχει κυλήσει ομαλά, σύμφωνα με τον Δημήτρη Γιαννόπουλο, προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Αρκαδίας. Τέλος του μήνα αναμένεται η ανάρτηση των δακοπαγίδων και αναλόγως των αποτελεσμάτων να γίνουν οι ψεκασμοί. Εξαίρεση κατά τον ίδιο αποτελούν τρία δημοτικά διαμερίσματα: Τυρός, Παράλιο Άστρος και Άγιος Γεώργιος.
Ένα βήμα πιο μπροστά βρίσκεται η ΔΑΟΚ Κορινθίας, αφού ήδη έχει γίνει η παγιδοθεσία, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι προσλήψεις. Σε ό,τι αφορά τους εργολάβους, έχουν βγει οι προσωρινοί ανάδοχοι και σε 10-15 μέρες θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, σύμφωνα με τον Ιωάννη Καλαντζή, γεωπόνο της ΔΑΟΚ, ο οποίος με βάση τις έως τώρα ενδείξεις εκτιμά ότι έπεται μία καλή λαδοχρονιά.

Των Μαρίας Αμπατζή, Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου – “Ύπαιθρος Χώρα”