Ο θάνατος στοιχειώνει το Πολυλίμνιο

Ο θάνατος στοιχειώνει το Πολυλίμνιο

-Απαιτείται αρτιότερη ενημέρωση για τους δεκάδες καθημερινά επισκέπτες 
Το δεύτερο θύμα, για διαφορετικές βέβαια αιτίες, μετρά από χθες το πανέμορφο Πολυλίμνιο στη Χαραυγή, ενώ- παρά τις προειδοποιητικές πινακίδες για τους κινδύνους που κρύβει- μεγάλος είναι ο αριθμός όσων αναλαμβάνουν την ευθύνη και το επισκέπτονται αυτή την περίοδο καθημερινά.
Ένας 22χρονος, αλβανικής υπηκοότητας, από τη Μαγούλα Σπάρτης, έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής έπειτα από βουτιά από βράχο 20 μέτρων στη λίμνη Κάδη στο Πολυλίμνιο. Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα δύτες τον ανέσυραν νεκρό από βάθος 6 μέτρων.
Τον Αύγουστο του 2016, εξαιτίας κατολισθήσεων, σκοτώθηκε μια 24χρονη κοπέλα από την Πάτρα και τραυματίσθηκε σοβαρά η 25χρονη φίλη της από την Καλαμάτα. Από τότε, τυπικά, το Πολυλίμνιο θεωρείται κλειστό και προειδοποιητικές πινακίδες ενημερώνουν τον κόσμο πως εισέρχεται στα μονοπάτια και τις λίμνες με δική του ευθύνη. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε με το χειρότερο τρόπο, μόνο αυτές δεν αρκούν. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για μεγαλύτερη και αναλυτικότερη –τουλάχιστον- ενημέρωση του κόσμου, ακόμα κι αυτών που αψηφούν τους κινδύνους.
 
Βουτιά θανάτου
Ο άτυχος 22χρονος το απόγευμα της Κυριακής πήγε στο Πολυλίμνιο με φίλους του. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν την περιοχή, καθώς αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια είχε ταξιδέψει από τη Σπάρτη για να βρεθεί στο Πολυλίμνιο. Αυτή η φορά, όμως, έμελλε να είναι η τελευταία.
Ο 22χρονος επιχείρησε βουτιά στα νερά της λίμνης Κάδη από βράχο 20 μέτρων και σε σημείο διαφορετικό από το σύνηθες. Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο σημείο αναδύονται βράχια και από 6 μέτρα που είναι το βάθος της λίμνης, εκεί μειώνεται στα 2-2,5 μ. Εκτιμάται ότι χτύπησε στα βράχια και δεν μπόρεσε να ξαναβγεί στην επιφάνεια.
Οι φίλοι του μάταια περίμεναν να τον δουν να βγαίνει από τα νερά και γρήγορα τα γέλια και οι χαρές μετατράπηκαν σε κραυγές αγωνίας. Ειδοποιήθηκαν Αστυνομία και Πυροσβεστική και στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων και η ΕΜΑΚ, που έστησαν ολόκληρη επιχείρηση. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα δύτες εντόπισαν το άψυχο κορμί του νέου σε βάθος 6 μέτρων, στο βυθό της λίμνης. Τραγική φιγούρα ο αδελφός του, ο οποίος είχε φτάσει από τη Σπάρτη μόλις έμαθε το τραγικό συμβάν.
 
Μεγαλύτερη ενημέρωση
Τον Αύγουστο του 2016 ο θάνατος της 24χρονη κοπέλας από την Πάτρα προκάλεσε μεγάλο καυγά μεταξύ φορέων για το ποιος έχει την ευθύνη. Τελικά, από το Δήμο Μεσσήνης, που έχει τη διαχείριση, τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες, καθώς είναι αδύνατο να σφραγίσεις ένα φυσικό τοπίο. Αυτό, όμως, δεν έχει αποτρέψει δεκάδες ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, που επισκέπτονται καθημερινά από την άνοιξη και μετά το Πολυλίμνιο.
Έπειτα από αυτοψία που είχε κάνει το ΙΓΜΕ το 2016, ανέφερε στην έκθεσή του, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι σαφές αν οι υπάρχουσες υποδομές πληρούν τις συνθήκες ασφάλειας και ικανοποιούν τις ανάγκες του πλήθους των επισκεπτών, αφού δεν υπάρχει επίσημη Διαχειριστική Μελέτη για το σύνολο της περιοχής, ούτε Υπεύθυνος Φορέας Διαχείρισης. Ακόμα, από την τεχνικογεωλογική εξέταση προέκυψε ότι ο κίνδυνος καταπτώσεων από τα πρανή του Πολυλιμνίου είναι υπαρκτός. Η χρονική στιγμή, η συχνότητα και η κλίμακα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού εκτός των άλλων παραμέτρων επηρεάζεται σημαντικά από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες, όπως είναι ο σεισμός ή η έντονη βροχόπτωση. Τονίζεται ότι ιδιαίτερα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, σε ώρα που κινείται πολύς κόσμος κατά μήκος της διαδρομής του φαραγγιού, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, δεδομένου ότι η μορφολογία του χώρου δεν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους επισκέπτες».
Και καθώς η λήψη πραγματικών μέτρων που θα προστατεύουν τους επισκέπτες, όπως φαίνεται, δεν είναι εφικτή ακόμα λόγου κόστους, αυτό που επείγει είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη ενημέρωση του κόσμου.
Θα πρέπει, πιθανότατα, να εξετασθεί η τοποθέτηση πιο αναλυτικών πινακίδων για τους κινδύνους που υπάρχουν και μέσα στο Πολυλίμνιο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε με τη βοήθεια των δυτών να γίνει χαρτογράφηση του βάθους σε διάφορα σημεία της λίμνης και να αναφέρεται σε προειδοποιητικές πινακίδες που μπορεί κάποιος να βουτήξει και πού όχι. Ακόμα και με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς θα μπορούσαν να αναφέρουν από ποιους βράχους το βάθος είναι ικανοποιητικό, ώστε με ασφάλεια κάποιος να βουτήξει και πού είναι απαγορευτικό. Επίσης, να υπάρχει ξεχωριστή σήμανση σε κάθε επικίνδυνο ή πιθανά επικίνδυνο σημείο.

Της Βίκυς Βετουλάκη