Καλαμάτα: Οι εκλογές «έριξαν» την τουριστική κίνηση

Καλαμάτα: Οι εκλογές «έριξαν» την τουριστική κίνηση

-Μεγάλη πληρότητα για Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά οι δύο μήνες δεν αρκούν… 
Την Καλαμάτα θα επιλέξουν για ένα ακόμα καλοκαίρι προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους χιλιάδες τουρίστες, καθώς αυτό δείχνουν οι κρατήσεις των ξενοδοχείων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα παρατηρήθηκε μια πτώση σε σχέση με τα περσινά στοιχεία, με τους ξενοδόχους να τη δικαιολογούν λόγω των επαναλαμβανόμενων εκλογών.
Πλέον, όμως, αισιοδοξούν, αν και τονίζουν ότι η καλοκαιρινή σεζόν στην Καλαμάτα, τουλάχιστον φέτος, θα κρατήσει μόνο δύο μήνες, διάστημα πολύ μικρό για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με ξενοδοχεία της πόλης για να έχει μια εικόνα τού τι έγινε μέχρι σήμερα, αλλά και τι περιμένουν οι ξενοδόχοι κατά το επόμενο διάστημα:
 
Elite City Resort, Γιώργος Κουτίβας
«Σε καλά επίπεδα κινείται η σεζόν, αν και είναι λίγο πεσμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως αισιοδοξούμε ότι οι δύο μήνες που έρχονται θα πάνε πολύ καλά. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε κάποιες ανωμαλίες με τις εκλογές, που δημιούργησαν μια αναστάτωση στον τουρισμό.
Τέλος, να σημειωθεί ότι κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις για το πώς θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος, μιας και τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αν και μπορεί να αλλάξουν».
 
Rex Hotel, Νίκος Γεωργακάκης
«Με βάση τις κρατήσεις το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει κίνηση στην Καλαμάτα, αλλά μέσα στην εβδομάδα γενικότερα αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί υποτονική.
Όσο για τον Αύγουστο, μέχρι στιγμής δε βλέπουμε τη δυναμική άλλων χρόνων και δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε τα περσινά νούμερα, αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ένας μήνας είναι αρκετός.
Να σημειωθεί ότι οι εκλογές επηρέασαν την κίνηση, ενώ ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση. Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στους Έλληνες, με την ξένη αγορά πάντως να έχει βρει εναλλακτικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες που είναι φθηνότερες».
 
Comfy Boutique Hotel, Σοφία Πατριαρχέα
«Σχετικά καλά πάει η κίνηση, αν και τώρα ξεκινά η σεζόν για τη φετινή χρονιά. Το δε Ιούνιο υπήρξε κάποια κίνηση, αφού στην πόλη υπήρξαν κάποια συνέδρια. Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι εκλογές επηρέασαν την κίνηση. Χαρακτηριστικά το Σαββατοκύριακο των εθνικών τα πράγματα ήταν υπερβολικά πεσμένα, κάτι που συνέβη και τα δύο άλλα που πραγματοποιήθηκαν εκλογές.
Πλέον αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα αλλάζουν κι αυτό φαίνεται και από τις κρατήσεις, που είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως όλα δείχνουν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα φτάσουμε το 100% της πληρότητας.
Όσο για το Σεπτέμβριο, είναι πολύ νωρίς για να έχουμε εικόνα, αλλά αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν τα περσινά δεδομένα, θα είναι κι αυτός ένας καλός μήνας».
 
Haikos Hotel, Νίκος Χάικος
«Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές υπήρξε μια στάση αναμονής στην τουριστική κίνηση, αλλά πλέον υπάρχει κίνηση. Θεωρώ ότι αν οι εθνικές εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί μαζί με τις ευρωεκλογές, η καλοκαιρινή περίοδος θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή η πληρότητά μας αγγίζει το 70%, και πλέον περιμένουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που ουσιαστικά είναι οι μόνοι δύο μήνες που ο τουρισμός δουλεύει στην Καλαμάτα.
Κάναμε προσπάθειες για να επιμηκυνθεί η σεζόν, αλλά τελικά φάνηκε ότι δεν υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, έτσι μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες θα βγάλουμε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεών μας».
 
Pharae Palace, Μαρία Αργύρη
«Αυξημένη είναι η κίνηση αυτή τη στιγμή, με την πληρότητα να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Έτσι, λοιπόν, με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αγγίζουν το 90% και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Έλληνες είμαστε και της τελευταίας στιγμής.
Ο κόσμος, βέβαια, που φτάνει είναι συγκρατημένος, αλλά εμείς τουλάχιστον είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Όσο για το Σεπτέμβριο, υπάρχει μια πρώτη εικόνα που είναι θετική, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι φέτος στην πόλη μας θα φτάσουν αρκετοί ξένοι».
 
Elektra Hotel & Spa, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος
«Έντονος προβληματισμός επικρατεί για την πορεία των κρατήσεων από την εγχώρια, κυρίως, αγορά. Έχοντας ολοκληρωθεί πλέον το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, είχαμε να αντιμετωπίσουμε το εξαιρετικά μειωμένο ενδιαφέρον από τους Έλληνες τουρίστες, πέραν βέβαια κάποιων εξάρσεων που αφορούσαν, κυρίως, συνεδριακό τουρισμό.
Για μια ακόμη χρονιά – μόνο που φέτος έχουμε ακόμα εντονότερο το φαινόμενο – μιλάμε για μια υψηλής ζήτησης σεζόν στην περιοχή μας, που δεν ξεπερνά τις 40-45 ημέρες! Οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στην πορεία της ζήτησης για το Σεπτέμβριο, που θα πρέπει τουλάχιστον να πλησιάσει την περυσινή πολύ καλή εικόνα.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή όταν μελετούμε ποσοτικά στοιχεία, όπως, λ.χ., οι αφίξεις του αεροδρομίου, μιας και δεν ερευνούμε τον τελικό προορισμό των επιβατών. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικά χρησιμότερο πλέον να διερευνήσουμε, επιτέλους, τα ποιοτικά στοιχεία των τουριστών, λ.χ. εισόδημα, κίνητρο για την επιλογή τους κ.ά.
Έτσι, για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι θα πρέπει να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια στον τομέα του στρατηγικού σχεδιασμού, της προβολής και του branding της περιοχής».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση