Κινδύνους κρύβουν μικρές προσβάσιμες παραλίες σε Βέργα και Αλμυρό

Κινδύνους κρύβουν μικρές προσβάσιμες παραλίες σε Βέργα και Αλμυρό

Σαθρά κομμάτια κρέμονται πάνω από λουόμενους 
Απρόβλεπτα και άκρως επικίνδυνα, είχε χαρακτηρίσει τον Φεβρουάριο του 2018 τα κατολισθητικά φαινόμενα, στην περιοχή του Αλμυρού και της Βέργας, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παν. Γιαννακέας.
Τότε ένα μεγάλο κομμάτι είχε κατακρημνιστεί, παρασύροντας μαζί του τμήμα ιδιοκτησίας. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για μελέτη και άμεση παρέμβαση, ακόμα το σημείο παραμένει έτσι. Αρχικά, μάλιστα, είχαν τοποθετηθεί και προειδοποιητικοί κώνοι στο οδόστρωμα του κεντρικού δρόμου, αλλά συν τω χρόνω  αποσύρθηκαν.
 
Επικίνδυνα σημεία
Όλο το τμήμα από τη Μικρή Μαντίνεια έως τον Αλμυρό, τη Βέργα και την Αγία Σιών, παρά το απόκρημνο της μορφολογίας, κρύβει μικρές παραλίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι λουόμενοι ενώ  τις επισκέπτονται και αρκετές οικογένειες.
Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, πάνω από αυτές τις μικρές παραλίες, ακόμα και με το μάτι ενός απλού παρατηρητή, χωρίς τεχνικές γνώσεις, φανερώνει επικίνδυνα σημεία. Μικρά και μεγάλα τμήματα των όγκων αυτών, πάνω ακριβώς από την παραλία, δείχνουν ότι, όχι μόνο δεν είναι τόσο σταθερές, αλλά πως είναι ζήτημα χρόνου και συνθηκών για να υποχωρήσουν.
Ακόμα και ολόκληρα δέντρα, με τις ρίζες τους εκτεθειμένες, καθώς το χώμα που τα υποστήριζε έχει υποχωρήσει, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Η πρόσβαση σ’ αυτές τια παραλίες, είναι σχετικά εύκολη από τους λουόμενους, καθώς υπάρχουν σκαλιά ή διαμορφωμένα μονοπάτια.
 
Απρόβλεπτα φαινόμενα
Το Φεβρουάριο του 2018, μιλώντας στο «Θάρρος» ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών, είχε χαρακτηρίσει τα φαινόμενα αυτά «απρόβλεπτα και άκρως επικίνδυνα, διότι η θραύση τους είναι ψαθυρή (απότομη και απροειδοποίητη θραύση χωρίς παραμορφώσεις)».
Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτά τα φαινόμενα σύμφωνα με τον κ. Γιαννακέα, είναι η σύσταση του εδάφους, οι έντονοι νότιοι-  νοτιοδυτικοί κυματισμοί που δέχεται η περιοχή, και η συνεχής βροχόπτωση εκείνων των ημερών που ενυδάτωσε τα πρανή και μίκρυνε την αντοχή τους.
Ωστόσο, με την μετεωρολογική αστάθεια που διακρίνει την περίοδο που διανύουμε, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και ασφαλής στα συγκεκριμένα σημεία και το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για τους λουόμενους.

Της Βίκυς Βετουλάκη