Ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης της δίκης Κορκονέα

Ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης της δίκης Κορκονέα

Την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για τη δολοφονία του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου ζητεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου προκλήθηκε από την απόφαση του δικαστηρίου της Λαμίας, που έκρινε ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών, με αποτέλεσμα ο δράστης της δολοφονικής ενέργειας να είναι ήδη ελεύθερος, καθώς είχε εκτίσει την ποινή του.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας να διαβιβαστεί αντίγραφο της απόφασης, μόλις αυτή καθαρογραφεί, προκειμένου από τη μελέτη του σχετικού υλικού να αποφασιστεί αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση από τον Άρειο Πάγο. Σε μία τέτοια περίπτωση η δίκη θα επαναληφθεί μέσα στο νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει η αναιρετική απόφαση.
 
Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ.
για το ενδεχόμενο εκδικητικών «αντιποίνων»
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν η «Πρωτοβουλία ενάντια στη Λήθη», οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου ενάντια στη δικαστική απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Με κεντρικό σύνθημα «Το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την πρόσφατη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό «του πρότερου σύννομου βίου». Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κάποια μπλοκ πραγματοποίησαν πορεία επιχειρώντας να κατευθυνθούν προς το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στη Χαρίλαου Τρικούπη κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η πορεία να αλλάξει κατεύθυνση και να καταλήξει στην πλατεία Εξαρχείων.
Να σημειωθεί πως σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο εκδικητικών «αντιποίνων» μετά το «σπάσιμο» των ισοβίων του Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Ήδη έχουν εκδοθεί διαταγές προς το αστυνομικό προσωπικό που εφιστούν την προσοχή και εγρήγορση για την αποτροπή ενδεχόμενων καταδρομικών, ακόμη και τρομοκρατικών, επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα, περιπολίες και στατικές αστυνομικές δυνάμεις φύλαξης στόχων.
Παρόμοιες προφορικές εντολές έχουν λάβει οι αστυνομικοί, που βρίσκονται στις συνοδείες ασφαλείας, ακόμη και τη φρούρηση οικιών, δικαστικών λειτουργών, για την αύξηση της παρατηρητικότητας και των μέτρων αυτοπροστασίας. Οι σχετικές εντολές υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ περιλαμβάνουν και τον αυστηρό έλεγχο της αλληλογραφίας, χαρακτηρισμένων στόχων, για τον εντοπισμό εκρηκτικών-εμπρηστικών φακέλων, που έχουν σταλεί στο παρελθόν, ακόμη και στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΟΣ και thetoc.gr