Δήμος Καλαμάτας: Κάλεσμα στους δημότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου

Δήμος Καλαμάτας: Κάλεσμα στους δημότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου

Στα 12 εκ. υπολογίζονται τα χρέη τρίτων στο Δήμο Καλαμάτας – 15 εκ. «προίκα» περίπου στη νέα Δημοτική Αρχή

Να «τρέξουν» να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 κάλεσε τους δημότες Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τα οικονομικά, Δημήτρης Μπούχαλης. Ο κ. Μπούχαλης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το μεσημέρι γι’ αυτό το λόγο τόνισε ότι η ρύθμιση όσον αφορά στους Δήμους είναι πολύ ευνοϊκή, δίνει δυνατότητα εξόφλησης σε 100 δόσεις (διαφορετικά από ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία) και έχει μεγάλες «διαγραφές» χρεών, κυρίως σε προσαυξήσεις και πρόστιμα, ανάλογα και με το ύψος των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης, δίνοντας και αναλυτικά παραδείγματα στον πίνακα που ακολουθεί:

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Τρόπος Εξόφλησης

Απαλλαγές

Εξόφληση εφάπαξ

-απαλλαγή 100% των προστίμων

-απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων

Εξόφληση σε 2 – 24 δόσεις

-απαλλαγή 80% των προστίμων

-απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων

Εξόφληση σε 25 – 48 δόσεις

-απαλλαγή 70% των προστίμων

-απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων

Εξόφληση σε 49 – 72 δόσεις

-απαλλαγή 60% των προστίμων

-απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων

Εξόφληση σε 73 – 100 δόσεις

-απαλλαγή 50% των προστίμων

-απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων

Ο κ. Μπούχαλης έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει εκτυπώσει περίπου 33.000 ενημερωτικά σημειώματα προς τους οφειλέτες του και αποστέλλονται σταδιακά.  Μέχρι και τις 7 Αυγούστου είχαν υποβληθεί 1.040 αιτήσεις, 697 για εφάπαξ καταβολή και 343 για ρύθμιση σε δόσεις, και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης στη ρύθμιση. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 844.806, 53 ευρώ και με τη ρύθμιση η κύρια οφειλή έχει διαμορφωθεί σε 488,989 ευρώ, δηλαδή μειώθηκε κατά περίπου 42,12% ( η μείωση αφορά κυρίως πρόστιμα). Πλέον της μείωσης του 42,12 % της κύριας οφειλής έχουμε διαγραφή ή μείωση των προσαυξήσεων (εφάπαξ καταβολή ή καταβολή σε δόσεις) με τις οποίες έχει επιβαρυνθεί από τη βεβαίωσή της μέχρι σήμερα και οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούν το ποσό της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οικονομική Υπηρεσία θα συνεχίσει στη λήψη κάθε νόμιμου μέτρου για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών, ενώ με την ένταξη σε ρύθμιση ένας οφειλέτης θα σταματά αυτομάτως και τις διαδικασίες της αναγκαστικής είσπραξης.
Κλείνοντας, ο κ. Μπούχαλης επανέλαβε ότι η ρύθμιση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους οφειλέτες, καλώντας τους δημότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους το μήνα που απομένει και να μη χάσουν την ευκαιρία. Καθημερινά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ταμείο του Δήμου (τηλ. 27213-60730, 27213- 60756, 27213-60736), πλέον των 150 πολιτών στους οποίους έχουν σταλεί τα ενημερωτικά σημειώματα προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για τις οφειλές τους και τον τρόπο εξόφλησης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσό των χρεών προς το Δήμο Καλαμάτας, ο κ. Μπούχαλης σημείωσε ότι ανέρχεται περίπου στα 12 εκ. ευρώ (μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις), σημειώνοντας ότι τα χρόνια της Δημοτικής Αρχής του κ. Νίκα αυτό έμεινε σταθερό με τεράστιες προσπάθειες, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα. Έφερε ως παράδειγμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού κράτους που από 75 δισ. έχουν φθάσει τα 125!
Επίσης, έκανε γνωστό ότι η  νέα Δημοτική Αρχή θα παραλάβει περίπου 15 εκ. ευρώ ως «προίκα», ενώ αναλυτικότερα θα μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη Αυγούστου για να γνωρίζουν οι δημότες όλα τα στοιχεία.
Τέλος, σε ερώτηση στον κ. Μπούχαλη για το ενδεχόμενο «μετακύλισης» του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι και ως αναπληρωτής γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. είχε ταχθεί υπέρ αυτού του ενδεχόμενου, προσθέτοντας ότι έτσι θα δίνεται η δυνατότητα για μειώσεις στο φόρο σε οικονομικά εύρωστους Δήμους, όπως π.χ. και η Καλαμάτα. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει σ’ όλο το δυτικό κόσμο.

Του Κώστα Γαζούλη