Καμπανάκι κινδύνου της ΣΥΚΙΚΗΣ για τη φετινή παραγωγή σύκου

Καμπανάκι κινδύνου της ΣΥΚΙΚΗΣ για τη φετινή παραγωγή σύκου

Η παραγωγή ήδη έχει υποστεί ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

Η μη γονιμοποίηση του αγριόσυκου, εξαιτίας των βροχοπτώσεων από τον Απρίλιο, είναι η αιτία που φέτος η παραγωγή σύκου στη Μεσσηνία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και κινδυνεύει με μειωμένη παραγωγή.
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για το πόση θα είναι η ζημιά, διότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Θα σταλούν, δε, επιστολές σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΛΓΑ, με αίτημα την αποζημίωση των παραγωγών, καθώς η ζημιά δεν προέρχεται από δική τους ευθύνη.

Μη γονιμοποίηση
Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι έχει καταγραφεί πρόβλημα φέτος στην παραγωγή σύκου, καθώς σε πολλές συκιές πέφτουν τα σύκα από μη σωστή ή καθόλου γονιμοποίηση. Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει λόγω των βροχοπτώσεων από τον Απρίλιο που επηρέασαν τη γονιμοποίηση του αγριόσυκου κι αυτό έχει επιπτώσεις στην παραγωγή τώρα.
Πρόσθεσε δε ότι η Γεωτεχνική Υπηρεσία της ΣΥΚΙΚΗΣ παρακολουθεί το φαινόμενο, και τότε και τώρα, αλλά η ζημιά φαίνεται τώρα που δε γονιμοποιήθηκαν τα σύκα.
Σε περιοχές που δεν έβρεξε η γονιμοποίηση του σύκου μπορεί να έχει γίνει κανονικά.
Για το φαινόμενο, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού και τα στελέχη της σε αυτοψία διαπίστωσαν τη ζημιά.
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ διευκρίνισε ότι η ζημιά αυτή δεν οφείλεται στους παραγωγούς, αλλά στις καιρικές συνθήκες και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει αποζημίωσή τους. Γι’ αυτό θα στείλουν επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, ενώ ως ΣΥΚΙΚΗ θα επιδιώξουν και συνάντηση με τον νέο υπουργό.

Να αλλάξει φιλοσοφία ο ΕΛΓΑ
Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια καταγράφονται συνεχώς ζημιές στην παραγωγή του σύκου στη Μεσσηνία, είτε λόγω καύσωνα είτε λόγω βροχών. Φέτος, ωστόσο, αναμενόταν μία από τις καλύτερες χρονιές, αλλά τελικά η ζημιά δε θα επιτρέψει να υπάρξει η παραγωγή που περίμεναν.
Διευκρίνισε ότι το φαινόμενο που έχει καταγραφεί είναι ακόμα σε εξέλιξη και γι’ αυτό δεν μπορούν να κάνουν ακόμα ακριβή εκτίμηση της ζημιάς και εξακολουθούν να παρατηρούν τα δέντρα – δείκτες που έχουν σε συκεώνες σε όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας.
Αν, ωστόσο, πρόσθεσε, οι καιρικές συνθήκες είναι καλές την επόμενη περίοδο και τα σύκα που έχουν τα δέντρα δεν πέσουν, μπορεί να υπάρξει μια παραγωγή που θα δώσει τη δυνατότητα στη ΣΥΚΙΚΗ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς.
Σε ερώτηση, μάλιστα, εξήγησε ότι τα σύκα που έχουν μείνει τώρα πάνω στα δέντρα μπορούν να δώσουν παραγωγή καλύτερη από την περσινή.
Σε ό,τι αφορά την τιμή του προϊόντος, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι στόχος πάντοτε της ΣΥΚΙΚΗΣ είναι η αύξησή της, όμως υπογράμμισε ότι η αγορά δεν εκβιάζεται και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε βελτιωμένη τιμή και να πάρει ένα καλό εισόδημα ο παραγωγός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι δίπλα μας είναι οι ανταγωνιστές, που κι αυτοί βγαίνουν στις αγορές». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι πέρυσι υπήρχε μεγάλη ζήτηση, αλλά η ΣΥΚΙΚΗ δεν μπόρεσε να τους τροφοδοτήσει όλους, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να στραφούν στην Τουρκία.
Τέλος, επανερχόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, μιας και η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πέρυσι, εξαιτίας παρατεταμένου καύσωνα, αποζημιώθηκαν παραγωγοί για ζημιά σε σταφίδα, αλλά όχι για σύκα, αν και ήταν στην ίδια περιοχή.

Της Βίκυς Βετουλάκη