Γεμάτος πληγές ο Ταΰγετος εν όψει χειμώνα

Γεμάτος πληγές ο Ταΰγετος εν όψει χειμώνα

Θέμα χρόνου να κλείσει ξανά η εθνική οδός 
Άφαντη η ΔΑΕΦΚ με τους κατοίκους «να παραμένουν στον αέρα» 

Οκτώ μήνες έχουν περάσει από τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στον Ταΰγετο, με την κατάσταση να έχει μεν βελτιωθεί, αλλά τα προβλήματα να παραμένουν σοβαρά και τους κατοίκους να φοβούνται ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα σημειωθούν ξανά ζημιές.

Σε δυσκολότερη θέση, βέβαια, βρίσκονται οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα ή ότι χρήζουν επισκευής.
Οι τελευταίοι έχουν να δουν κάποια κίνηση από τον Ιούνιο, τότε που συνεργείο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) πραγματοποίησε δεύτερη αυτοψία σε αυτά.
 
Το δίκτυο των χωριών
Από την πρώτη στιγμή των καταστροφών το «Θάρρος» είχε βρεθεί στα χωριά που είχαν σημειωθεί ζημιές, οι οποίες και είχαν αποκλείσει την οδική σύνδεση, με την αποκατάσταση να γίνεται από το Δήμο Καλαμάτας.

Από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης και πλέον στο μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού δικτύου οι μετακινήσεις γίνονται κανονικά. Όμως, στα σημεία που έγιναν οι παρεμβάσεις, αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, κάτι που και εμείς διαπιστώσαμε χθες, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι έχουν σταματήσει εδώ και ένα μήνα. Προσθέτουν, δε, ότι με τις πρώτες βροχές πάλι θα υπάρξει πρόβλημα στα εν λόγω σημεία.

Από πλευράς Δήμου οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας στα χωριά, όμως οι εργασίες έχουν διακοπεί, διότι πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο Εσωτερικών οι λογαριασμοί των εργολάβων, να εκταμιευτούν τα ποσά και στη συνέχεια αυτοί να πληρωθούν.
 
Η κατάσταση στην εθνική οδό
Πέραν του εσωτερικού οδικού δικτύου, καθιζήσεις και κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης και, μάλιστα, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει, ενώ την αποκατάσταση ξεκίνησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στα τμήματα που υπήρξαν ζημιές έγιναν παρεμβάσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος, όμως χθες διαπιστώσαμε ότι έχει δοθεί μόνο η μία λωρίδα κυκλοφορίας. Ήδη, όμως, και σε αυτή έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, με την άσφαλτο να έχει υποχωρήσει και να είναι θέμα χρόνου να κλείσει ξανά η εθνική οδός.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, απάντησε ότι δε γνωρίζει ακριβώς το ζήτημα, αφού τώρα ανέλαβε καθήκοντα, ωστόσο πίστευε ότι οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί και ο δρόμος έχει δοθεί σε όλο του πλάτος στην κυκλοφορία.

Όταν, δε, τον ενημερώσαμε ότι μόνο το ένα ρεύμα έχει δοθεί στην κυκλοφορία, απάντησε ότι δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση που η νέα Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε, με την απερχόμενη να έχει αφήσει πολλά έργα στη μέση, ωστόσο άμεσα θα προβεί στην επίλυση του θέματος.
 
Τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές
Τέλος, αναφορικά με τα σπίτια που υπέστησαν τεράστιες ζημιές και χαρακτηρίστηκαν από κλιμάκιο του ΔΑΕΦΚ κόκκινα ή κίτρινα, υπήρξε κάποιος έλεγχος ξανά τον Ιούνιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει οριοθέτηση της περιοχής που θα χαρακτηριστεί ως θεομηνιόπληκτη, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων και ανακατασκευής.

Ως εκ τούτου, αρκετοί κάτοικοι δεν ξέρουν τι να κάνουν, δηλαδή αν θα πρέπει να προβούν σε εργασίες ή να περιμένουν όταν και αν εκδοθεί η σχετική απόφαση.
 
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού
Από τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι «πότε και αν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες», αφού αν σκεφτούμε ότι σε λίγο καιρό μπαίνει χειμώνας και είναι δύσκολο έως αδύνατο να προβούν σε παρεμβάσεις στον Ταΰγετο, τότε αυτές θα γίνουν από την άνοιξη.

Ελπίζουμε, λοιπόν, οι φόβοι των κατοίκων να μην επιβεβαιωθούν, όμως με την ελπίδα τα προβλήματα δε λύνονται…

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση