Κίνδυνος, κόστος και βάρος για το λιμάνι της Καλαμάτας τα κατασχεμένα σκάφη

Κίνδυνος, κόστος και βάρος για το λιμάνι της Καλαμάτας τα κατασχεμένα σκάφη

Μεγάλο βάρος, αλλά και σημαντικό κόστος είναι για το λιμάνι της Καλαμάτας τα κατασχεμένα σκάφη από τη μεταφορά μεταναστών. Παράλληλα, αποτελούν κίνδυνο, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε βιώσει καταστάσεις με τέτοια σκάφη να βουλιάζουν.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα σκάφη αυτά είναι σε πολύ κακή κατάσταση και με το ζόρι επιπλέουν. Όταν, λοιπόν, μένουν και παρατημένα σε ένα λιμάνι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες απομάκρυνσής τους, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά.
 
Τρία για καταστροφή
Αυτή τη στιγμή στον περιφραγμένο τελωνειακό χώρο του λιμανιού, από την πλευρά των κτηρίων του ΟΤΕ, βρίσκονται τρία σκάφη ημιδιαλυμένα, τα οποία πρέπει να οδηγηθούν για καταστροφή. Μόνο για την ανέλκυσή τους από τη θάλασσα έχει ήδη δαπανηθεί ποσό που ξεπερνά τα 15.000 ευρώ! Η καταστροφή τους έχει επιτέλους εγκριθεί, ενώ αυτά δεν είναι τα μόνα έξοδα που έχουν γίνει, καθώς όσο ήταν μέσα στο νερό χρειάστηκαν πιστώσεις για αντιρρυπαντικά μέτρα προστασίας κ.ά.
 
Κι άλλα έξι στο λιμάνι
Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα. Στο λιμάνι της Καλαμάτας βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξι κατασχεμένα πλοία από μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Τα περισσότερα είναι ιστιοφόρα και άλλα σε καλή ή μέτρια κατάσταση και άλλα σε κακή. Για τα σκάφη αυτά θα ακολουθηθεί από το ΟΔΔΥ του υπουργείου Οικονομικών που έχει την ευθύνη η διαδικασία του εκπλειστηριασμού. Το κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφέρον από αγοραστές είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, ενώ μέχρι τότε το εκάστοτε Λιμεναρχείο έχει την ευθύνη για τη φύλαξή τους.
Αν τρεις διαγωνισμοί με την ίδια τιμή κηρυχτούν άγονοι, τότε μπορούν να κινηθούν άλλες διαδικασίες, είτε για να χαρακτηρισθούν πως δεν έχουν αγοραστική αξία είτε για να δρομολογηθούν διαδικασίες για καταστροφή τους. Όλες, όμως, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και γραφειοκρατικές.
Πάντως, όπως μας ενημέρωσε ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Κώστας Αθανασόπουλος, την επόμενη εβδομάδα θα οργανωθεί σύσκεψη με στελέχη του Τελωνείου, του Λιμενικού Ταμείου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, με θέμα τα κατασχεμένα αυτά σκάφη, αλλά και άλλα αντικείμενα που επί χρόνια σαπίζουν σε κάποιο σημείο του λιμανιού ή στις αποθήκες του.

Της Βίκυς Βετουλάκη