Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σύντομα νέα για ΣΔΙΤ στο αεροδρόμιο, εντός χρονοδιαγραμμάτων ο δρόμος Καλαμάτας -Ριζόμυλου – Πύλου»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σύντομα νέα για ΣΔΙΤ στο αεροδρόμιο, εντός χρονοδιαγραμμάτων ο δρόμος Καλαμάτας -Ριζόμυλου – Πύλου»

Δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο και να μη συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο, ξεκίνησε την ομιλία του προχθές το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με θέμα «Οι μεγάλες επενδύσεις ως καταλύτης για την ανάπτυξη και καλές δουλειές για όλους: Το παράδειγμα της Costa Navarino».
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Χορού παρευρέθηκαν οικονομικοί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και κοινωνικοί φορείς του τόπου και σύσσωμη η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, ενώ ο πρωθυπουργός έκλεισε την εκδήλωση με ομιλία του και ανακοινώνοντας ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα ενταχθεί σε σχήμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητο, θα ενταχθεί σε σύμβαση παραχώρησης, λέγοντας μάλιστα «σύντομα θα έχετε νέα». Για το δε δρόμο Καλαμάτας – Ριοζόμυλου – Πύλου είπε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.
 
Μόνο βιώσιμη ανάπτυξη
«Θέλω, κατ’ αρχάς, να ξεκινήσω από ένα ερώτημα το οποίο έθεσε ο κ. Φιλιππίδης στον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και στο οποίο δεν απάντησε: Που βάζουμε τον πήχη; Θα σας πω εγώ. Βάζουμε τον πήχη στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία συνδυάζει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν με την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη σύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα, κι όλα αυτά μέσα από τη λογική, να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο στην προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί πρέπει να μπει ο πήχης, για την πατρίδα μας και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο», ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
Επίσης, τόνισε ότι δε θα επιτρέψει να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη σε βάρος του φυσικού πλούτου, γι’ αυτό, όπως σημείωσε, «το μέλλον θα πρέπει να είναι αναπτυξιακή προοπτική, με ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την επένδυση της Costa Navarino υπογραμμίζοντας ότι «η δυνατότητα μιας σημαντικής επενδυτικής πρωτοβουλίας να συνομιλεί και να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και οικονομία, αποτελεί μοντέλο για το πώς η ανάπτυξη διαχέεται σε μία ολόκληρη Περιφέρεια».
«Θέλω να θυμίσω ότι μόλις το 10% της έκτασης  των πρώτων επενδύσεων που έχουν γίνει στο Costa Navarino, καλύπτονται από κτηρια. Είτε μιλάμε, λοιπόν, για την έμφαση, που πρέπει να δίνουμε σε υπόσκαφα κτήρια, διότι έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα στη χώρα μας να έχουμε κλίσεις, να έχουμε το ανάγλυφο εκείνο το οποίο μας επιτρέπει να μπορούμε να κατασκευάζουμε υπόσκαφα κτίρια και είτε μιλάμε για τη γεωθερμία, ήσασταν πρωτοπόροι στο να έχετε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά δίκτυα γεωθερμίας, είτε μιλάμε βέβαια και για την προστασία της εξαιρετικά πλούσιας βιοποικιλότητας η οποία χαρακτηρίζει αυτή την πολύ όμορφη αυτή, την πολύ ιδιαίτερη γωνιά της πατρίδας μας», σημείωσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αυτή η επένδυση δε στέκεται μόνο στο πώς θα αναδείξει τον συγκεκριμένο τόπο, την Πύλο, ως προορισμό, αλλά προβάλλει ολόκληρη τη Μεσσηνία, τη νότια Πελοπόννησο και ολόκληρη την Πελοπόννησο την επόμενη ημέρα».
Επίσης, παρατήρησε ότι «έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τοπική οικονομία ακολουθεί τον δρόμο, τον οποίο χάραξε η Costa Navarino», προσθέτοντας ότι «αυτή η επένδυση συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής».
Αναφερόμενος στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και στον Σταύρο Μπένο, που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.
 
Διαχείριση απορριμμάτων
Σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας, ο Πρωθυπουργός  είπε ότι «έχω τονίσει πολλές φορές για το πόσο σημαντικές είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουν νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας», αναφερόμενος και στο παράδειγμα των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας στην Costa Navarino.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το ρόλο του κράτους στη στήριξη σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, σημειώνοντας «ότι η κυβέρνησή μας στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα μέσα από ένα σημαντικό πλέγμα παρεμβάσεων, αλλά και την ενεργή συνεργασία με την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση, διότι πολλά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας».
«Για παράδειγμα, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί περιφερειακή αρμοδιότητα και χαίρομαι πραγματικά διότι και ο καινούριος Περιφερειάρχης έχει θέσει το ζήτημα αυτό σε απόλυτη προτεραιότητα και το 2021 αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρειά σου θα πρέπει να έχει λυθεί και θα έχει λυθεί οριστικά», είπε χαρακτηριστικά.
 
Υποδομές
Για θέματα υποδομών της Μεσσηνίας, είπε ότι ο δρόμος που ενώνει την Καλαμάτα με τη Δυτική Μεσσηνία θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, ενώ, όσον αφορά στο ζήτημα του αεροδρομίου της Καλαμάτας, σημείωσε ότι «πολύ σύντομα θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και μέσα από ένα σχήμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, το αεροδρόμιο, μόνο του, ανεξάρτητο, θα μπορέσει να γίνει αντικείμενο μια καινούργιας διαδικασίας, μιας σύμβασης παραχώρησης αντίστοιχης με αυτή που υπεγράφη για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα μπορέσει να γίνει το πιο δυναμικό περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας, ώστε να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται για να οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή σ’ ένα νέο δρόμο ανάπτυξης».
Σ’ αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά», που ήταν παρών στην εκδήλωση, «όχι μόνο για όσα έκανε για τη χώρα, όταν κληθήκαμε να κυβερνήσουμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά και για την έμφαση με την οποία επεδίωξε τη μεγάλη επένδυση στα περιφερειακά αεροδρόμια, που πολεμήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του «με μία προσωπική αναφορά σ’ έναν σπουδαίο άνθρωπο, που δεν είμαι πια μαζί μας, τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο», λέγοντας ότι «υπήρξε βαθιά οραματιστής και θέλησε μέσα από τη σημαντική επένδυση στο Costa Navarino να επιστρέψει κάτι στον τόπο του, και το πέτυχε αφού το έργο του σημάδεψε ανεξίτηλα την οικονομική ανάπτυξη μια ολόκληρης περιοχής, βάζοντας σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και τον τόπο του».
 
Χαιρετισμοί
Την εκδήλωση συντόνισε ο οικονομικός συντάκτης Νίκος Φιλιππίδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μοναδικότητα της Μεσσηνίας. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση και καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό είπε ότι η πόλη μας προοδεύει και εξελίσσεται σ’ ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Αναφέρθηκε στο έργο του προκατόχου του Παν. Νίκα, αλλά τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή διεκδικώντας αυτά που του αναλογούν. Ως βασικούς στόχους, ανέφερε μεταξύ άλλων, την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, τη διάσωση και αξιοποίηση του 9ου Συντάγματος, την αναβάθμιση του λιμανιού, την ενίσχυση των υποδομών του αεροδρομίου, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου με αναφορά και στο δυτικό άξονα μέχρι τη Μεθώνη, αλλά και τη δημιουργία τουριστικής ζώνης στη δυτική παραλία. Κλείνοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στον Πρωθυπουργό, ότι είναι αυτός που γράφει το αισιόδοξο μέλλον της.
Από την πλευρά του,  ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας, αναφέρθηκε σε ζητήματα της Μεσσηνίας που πρέπει να επιλυθούν. Μίλησε για την αναβάθμιση του αεροδρομίου, για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος, αλλά και για το Ριζόμυλος –Κορώνη, το δρόμο προς τη Μάνη, κ.ά. Επίσης, είπε ότι το φυσικό αέριο μπορεί τα επόμενα δύο χρόνια να έχει φτάσει μέχρι την Καλαμάτα, ενώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είπε «μας προσβάλλει αυτή η εικόνα».
 
Επενδυτικά κίνητρα
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος στη συνέχεια  χαρακτήρισε την Costa Navarino μια από τις εμβληματικότερες τουριστικές επενδύσεις της χώρας και τόνισε:
«Η οραματική επένδυση του Καπετάν Βασίλη, συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο στην «απογείωση» του ίδιου του προορισμού, αλλά κυρίως στο να αποτελέσει έμπνευση για όλους μας, για το ότι η Μεσσηνία μπορεί καλύτερα, μπορεί  ψηλότερα, μπορεί να χαράξει έτσι το δρόμο της προς το μέλλον».
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και ιδιαίτερα στις επενδύσεις σημειώνοντας: «Για να γίνει η χώρα φιλικότερη προς τις επενδύσεις, απαιτούνται όμως και κίνητρα. Σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση της γραφειοκρατίας και επανεκκίνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαίες, την προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση σε χαμηλότερα επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά των ανταγωνιστικών χωρών, καθώς και την κατάργηση του φόρου διαμονής.
Πριν την έναρξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε μια μικρή συζήτηση του Προέδρου της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με επιχειρηματίες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη