“Μουσείο Κατσουλίδη”: Ξεκινά απόψε η έκθεση από λιθογραφίες, αφιερωμένη στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 – ’41

“Μουσείο Κατσουλίδη”: Ξεκινά απόψε η έκθεση από λιθογραφίες,  αφιερωμένη στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 – ’41

Θα ακολουθήσουν κι άλλες σπουδαίες εκθέσεις μέσα στο 2020

Λιθογραφίες και αφίσες, που δημιουργήθηκαν την εποχή της μεγάλη εποποιίας του ’40 θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν για 45 ημέρες οι κάτοικοι της Μεσσήνης, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας. Η σπουδαία έκθεση με έργα μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών ανοίγει τις πύλες της απόψε στις 8.00 στο Μουσείο «Κατσουλίδη» στη Μεσσήνη και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί στο Δημαρχείο Μεσσήνης.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά να συνευρίσκεται με το χαράκτη και σπουδαίο καλλιτέχνη Τάκη Κατσουλίδη, χάρις στον οποίον βρίσκεται στη Μεσσήνη, και μάλιστα δωρεάν, η σπουδαία αυτή έκθεση με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.
Για 45 ημέρες, πρόσθεσε ο δήμαρχος, όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν νοητά στη μεγάλη εποποιία του 1940. Κλείνοντας τόνισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Τάκη Κατσουλίδη και στις επόμενες σπουδαίες εκθέσεις που θα ακολουθήσουν, ανεβάζοντας παράλληλα το πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής.

Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Μουσείου «Τάκη Κατσουλίδη», το μέλος και πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης επισήμανε ότι πρόκειται για μια σπουδαία έκθεση 45 καλλιτεχνών από λιθογραφίες, καλώντας όλους τους δημότες να την επισκεφθούν. Επ’ ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου ο κ. Ρούτσης αναφέρθηκε σε μια ακόμα δράση που προγραμματίζει ο Σύλλογος και συγκεκριμένα την ξενάγηση στη Μεσσήνη με τον τίτλο «Το νησί στο Φως της Ιστορίας», που έχει προγραμματισθεί γι’ αυτή την Κυριακή στις 10.00 π.μ. στο χώρο της Πανηγυρίστρας με «ξεναγό» τον Νησιώτη ιστοριοδίφη και δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη.

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης, που τόνισε ότι τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν ακριβώς τις ημέρες του 1940 μέσα στο κλίμα της εποχής, ενώ εκτός των λιθογραφιών θα παρουσιαστούν και μερικές αφίσες της εποχής, που δημιουργήθηκαν στη Σχολή Καλών Τεχνών ύστερα από προτροπή του καθηγητή Κεφαλληνού (μετέπειτα καθηγητή και του κ. Κατσουλίδη).
Η έκθεση σημείωσε ότι ανήκει στον Νικήτα και τη Ευαγγελία Σταυριανάκη, και οι οποίοι την παραχώρησαν δωρεάν στο μουσείο. Εκτός των έργων, θα υπάρχει και προβολή από «slights» ευχαριστώντας το σκηνοθέτη Ιωάννη Γρηγορόπουλο για τη συμβολή του στην εκδήλωση. Ο κ. Κατσουλίδης τόνισε ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που θα μεταφέρει όσους την επισκεφτούν στις ηρωικές εκείνες ημέρες του 1940, που το έθνος μας έγραψε «χρυσές σελίδες» στη σύγχρονη ιστορία του. Κάλεσε δε, σχολεία να έρθουν σε επαφή με το Μουσείο και να επισκεφθούν την έκθεση. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο το δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο για τη συμβολή του σε ό,τι χρειάστηκαν για την έκθεση όσο και την υπάλληλο του Δήμου κα Ντρε για το τεχνικό κομμάτι, καθώς και όλους τους υπαλλήλους.
Κλείνοντας ανέφερε ότι αμέσως μετά την έκθεση και μέσα στην επόμενη χρονιά έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα εκθέσεις στο μουσείο. Η πρώτη θα αφορά δικά του έργα που κατασκευάστηκαν την τελευταία 8ετία και παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι για πρώτη φορά στο ίδρυμα Κακογιάννη. Η δεύτερη θα αφορά ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με την ιδιαιτερότητα όμως ότι στόχος της θα είναι να δείξει την κατάσταση που επικρατούσε σε περιοχές της Μεσσηνίας τα χρόνια εκείνα.

-Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε μέρα 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. εκτός Τρίτης και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες τηλ: 2722024212.

Του Κώστα Γαζούλη