Γιορτή για όλη την Καλαμάτα το 3ο Φεστιβάλ Χορωδιών

Γιορτή για όλη την Καλαμάτα το 3ο Φεστιβάλ Χορωδιών

Με τη συμμετοχή 38 μουσικών συνόλων, με περισσότερα από 1.200 μέλη και συνοδούς, από 15 χώρες θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα από την Τετάρτη 9 έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.
Με εξαίρεση το γκαλά της Πέμπτης και το τελικό γκραντ πρι που είναι το Σάββατο, για τα οποία θα γίνεται προπώληση εισιτηρίων από το Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας η τελετή έναρξης (9/10 Τέντα 8 μ.μ.) και λήξης και όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που περιλαμβάνει, κονσέρτα φιλίας, διαγωνισμούς και παράλληλες εκδηλώσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρου είναι δωρεάν.
Από μεσσηνιακής πλευράς συμμετέχουν 18 χορωδίες, όπως αυτές του Λυκείου Ελληνίδων, του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (Νεανική, Παιδική και Μελίφωνο), των συλλόγων Ορφέα και Αρμονίας, των μαθητών και των αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, ενώ εντυπωσιακή αναμένεται η φημισμένη φιλαρμονικη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε:
«Είμαι βέβαιος ότι και το 3ο Φεστιβάλ Χορωδιών θα είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για την πόλη μας
Η πόλη μας υποδέχεται το μεγάλο μουσικό διαγωνισμό, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών. Μια εκδήλωση που έρχεται ως συνέχεια των πολύ μεγάλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που γίνονται στην πόλη μας, που προβάλλει την πόλη μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχει παρελθόν –καθώς ήδη έχουμε καταγράψει 2 μεγάλες διαγωνιστικές διαδικασίες, κατά κοινή ομολογία με μεγάλη επιτυχία- μια εκδήλωση που έχει δυναμικό παρόν, καθώς φέτος συμμετέχουν 38 χορωδίες, με περισσότερους από 1.200 χορωδούς και συνοδούς, από 15 χώρες. Επίσης, έχουμε και φιλαρμονικές, οι οποίες θα έχουν συμμετοχή σε όλο αυτό. Και βέβαια είναι μια διοργάνωση με λαμπρό μέλλον.
Θέλω να ευχαριστήσω την Interkultur που έχει επιλέξει να συνεργαστεί με το Δήμο μας, να ευχαριστήσω τους εθελοντές και τους υπαλλήλους του Δήμου που έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και στο πρόσωπο του κ. Ηλιόπουλου να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή».
 
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος, υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής, πρόσθεσε:
«Υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα από πλευράς εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ. Ξεκινάμε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στην Τέντα με την τελετή έναρξης και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το πρωί. Από την επόμενη εβδομάδα η πόλη θα ζει σε έντονους μουσικούς ρυθμούς, θα γίνει και στολισμός ώστε να έχουμε εορταστικό κλίμα, όπως αρμόζει.
Είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός το οποίο γίνεται στην πόλη μας και το οποίο από πολύ σύντομα έχει ξεκινήσει να ριζώνει καλά, διότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των χορωδιών και χορωδών από την Ελλάδα, αλλά και απ’ όλο τον κόσμο. Κι αυτό φαίνεται από τις συμμετοχές που έχουμε κάθε δύο χρόνια που διεξάγεται το φεστιβάλ. Χορωδίες από διάφορα μέρη του κόσμου, από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρώπη, έρχονται να συμμετάσχουν και το Φεστιβάλ της Καλαμάτας έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χορωδιακής μουσικής.
Από πλευράς Δήμου και «Φάρις» η οργανωτική επιτροπή δουλεύει πάρα πολλούς μήνες με τη συνεργασία της Interkultur και πιστεύουμε ότι είναι όλα έτοιμα. Έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή από εθελοντές και το προσωπικό του Δήμου που θα βοηθήσουν τη διοργάνωση στην υποδοχή των χορωδιών».
 
Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Στάθης Γυφτάκης, ανέφερε από την πλευρά του:
«Το 3ο Φεστιβάλ και Διαγωνισμός Χορωδιών Καλαμάτας είναι γεγονός. Είμαστε μόλις μια εβδομάδα πριν από τη μεγάλη αυτή γιορτή της χορωδιακής μουσικής. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που ο πρώην δήμαρχος και νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο νυν δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος εμπιστεύονται στο πρόσωπό μου την καλλιτεχνική διεύθυνση αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προετοιμασία και θεωρώ ότι θα είναι άλλος ένας πολύ πετυχημένος θεσμός. Η Καλαμάτα έχει πλέον κατακτήσει τη θέση της στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι και είναι υπόθεση όλης της πόλης να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο γιατί από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι όποια χορωδία έχει έρθει και έχει περάσει καλά, προτείνει την Καλαμάτα και σε άλλες χορωδίες. Για να έχουμε λοιπόν συνεχώς ανθρώπους που έρχονται και ανανεώνουν την πόλη μας και οικονομικά και πολιτισμικά πρέπει όλη να συμμετέχει και να γιορτάζει την επόμενη εβδομάδα αυτό το πολύ μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. Από την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνονται πάρα πολλές συναυλίες, διαγωνισμοί, δράσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στην κεντρική πλατεία, στην προκυμαία, η μεγάλη παρέλαση που θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα, έτσι ώστε όλη η πόλη να φορέσει τα γιορτινά της και να υποδεχθεί τους εκατοντάδες χορωδούς απ’ όλο τον κόσμο.
Θέλω να ευχαριστήσω και τον Κώστα Νικολέα ο οποίος με δικές του κινήσεις φρόντισε να έχουμε το Σάββατο και την Κυριακή και τη μπάντα της Αεροπορίας, μια από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη μπάντα στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα διατίθεται ήδη στο Πνευματικό Κέντρο και από την άλλη εβδομάδα και από το Μέγαρο Χορού
Πιστεύουμε ότι όποιος παρακολουθήσει αυτές τις δραστηριότητες θα γεμίσει η ψυχή του και θα του προσφέρει μια ανάταση, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της μουσικής στη ζωή μας».
 
Τέλος, ο μάεστρος της δημοτικής φιλαρμονικής Κώστας Νικολέας, συμπλήρωσε τα παρακάτω:
«Θα συμμετάσχουν φιλαρμονικές από τη Μεσσηνία, η φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης και η φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι φιλαρμονικές θα συμμετάσχουν στην παρέλαση στις 5.30 μ.μ. το Σάββατο, η δική μας θα κάνει μια συναυλία την Παρασκευή στην πλατεία Αγίων Αποστόλων στις 8.30 το βράδυ και η μπάντα της Αεροπορίας θα παρουσιάσει ένα τμήμα σχηματισμών την Κυριακή 11 π.μ. και μια συναυλία με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αποσπάσματα από άριες, με οπερέτες και συνεργαζόμενους καλλιτέχνες που είχαν κάποια σχέση με την Καλαμάτα. Επίσης, θα παρουσιάσουν σχηματισμούς από το τελευταίο φεστιβαλ που είχαν λάβει μέρος στη Γαλλία».

Της Χριστίνας Ελευθεράκη