Η αλήθεια είναι πιο ακριβή από το κέρδος…


Κύρια διευθύντρια,
με την επιστολή μου αυτή σας ευχαριστούμε θερμά, εγώ, οι φίλοι μου και πολλοί πολίτες της Καλαμάτας για τη στάση που κρατήσατε ως εφημερίδα στο σάλο που ξέσπασε μετά την ψηφοφορία του Δ.Σ. για διακοπή της σύμβασης με την WIND.
Οι ενστάσεις μας απέναντι στο Δίκτυο λοιδορήθηκαν ως «σκοταδισμός» και οι δημοτικοί σύμβουλοι ως «παρασυρμένοι» από κάποιους τεχνοφοβικούς. Αυτό απέχει, φυσικά, από τη δεοντολογία της δημοσιογραφίας, από κάθε έννοια δημοκρατίας (να σημειώσουμε ότι ψηφίστηκε «Μη Ανανέωση» και από την παράταξη του κ. δημάρχου) και, βεβαίως, απέχει από την Αλήθεια.
Η εφημερίδα σας κατέγραφε πάντα «γεγονότα» αυτής της διαμαρτυρίας, ώστε ο αναγνώστης να διαβάσει, να προβληματιστεί σωστά και να κρίνει. Σώσατε το «αυτονόητο». Μέσα στη σύγχυση που υπάρχει, αυτό είναι φως πραγματικά παρήγορο…
Με την ευκαιρία, αν μας επιτρέπετε, να δηλώσουμε κάποιες παρατηρήσεις και ερωτήματα.
Κατ’ αρχήν οι επιφυλάξεις για την επιπλέον ακτινοβολία που θα φέρει το 5G δεν είναι γέννημα της φαντασίας μας, ούτε μας ήλθε ξαφνικά κάποιος φόβος. Ήμασταν ήδη ενημερωμένοι για την κινητή τηλεφωνία. Ακτινοβολία… Ακούσαμε και για το 5G, μάθαμε και κυρίως διαβάσαμε. Είμαστε οι περισσότεροι γονείς και δεν επιθυμούμε για οποιεσδήποτε διευκολύνσεις ενός νέου προϊόντος, να ρισκάρουμε την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας. Έχουμε αυτό το δικαίωμα ή όχι;
 Στη συνέχεια: Οι εταιρείες υπόσχονται για να δελεάσουν τους κυβερνώντες το τρίπτυχο Ανάπτυξη -Παιδεία-Υγεία. Ερώτημα: Γιατί δεν τα είδαμε όλα αυτά- που πάλι τα έταζαν -με τα προηγούμενα δίκτυα και θα τα δούμε τώρα με το 5G;
Επίσης: σε ποιους απευθύνεται και σε τι θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας από το Δίκτυο αυτό; 1.000 ευρώ κινητό, με μισθούς πείνας και σε περίοδο κρίσης με τέτοια ανεργία, οι γρήγορες ταχύτητες είναι το πρόβλημά μας;
Υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας, τη στιγμή που με τον κάθε αυτοματισμό καταργούνται θέσεις και επαγγέλματα. Θα πείτε, βέβαια, ότι έτσι προχωράει ο κόσμος. Ναι, δε λέμε όχι στην εξέλιξη, στην καινοτομία. Απλώς να μη μας κοροϊδεύουν ότι όλα ως δια μαγείας θα διορθωθούν με το 5G και ότι χωρίς «αυτό» θα γυρίσουμε στο Μεσαίωνα (!!!).
Όλοι γνωρίζουμε ότι εδώ υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, και οι εταιρείες θα περάσουν το προϊόν με κάθε τρόπο… Κάποτε, όμως, αυτό πρέπει να αλλάξει.. Μας αφορά και έχουμε λόγο. Έχουμε δικαίωμα επιλογής. Είναι παράνομο, ένα δίκτυο που δεν έχει δοκιμαστεί, ένα δίκτυο που έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, ένα νέο δίκτυο με άγνωστες ως προς τις επιπτώσεις του, νέες προδιαγραφές και συχνότητες, να δοκιμάζεται πάνω μας. Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία μελέτη για την ασφάλεια του Παγκόσμιου αυτού Δικτύου, αντίθετα εκατοντάδες γιατροί και ειδικοί θεωρούν ότι οι επιπτώσεις στον Άνθρωπο και στον Πλανήτη γενικότερα θα είναι μη αναστρέψιμες.
Ας σκεφτούν πολύ σοβαρά οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση -Δήμοι) τι θα αποφασίσουν..
Επίσης, υπάρχει νόμος που ορίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κεραία σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα, από σχολείο, νοσοκομείο και χώρους δουλειάς. Με το 5G ο νόμος αυτός θα ισχύει; Και το τελευταίο ερώτημα:
Έχει ο κ. δήμαρχος ειλικρινή διάθεση να ερευνήσει το θέμα ή έχει προαποφασίσει την εφαρμογή του, και απλώς θα προσπαθήσει με μια ημερίδα να οχυρωθεί πίσω από τον «Δημόκριτο» και τα όρια του 1998; Σε κάθε περίπτωση, εμείς ζητάμε να τηρηθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή της Προφύλαξης και να μη τεθεί πάνω μας η δοκιμασία του προϊόντος αυτού.
Τέλος, αυτός ο διάλογος έπρεπε να έχει αρχίσει δημόσια από το πρώτο κινητό. Θα υπήρχαν κανόνες, πιστοποιήσεις και παιδεία όλων μας, για μια ασφαλή χρήση της τεχνολογίας, ώστε να προστατεύεται η Σωματική και Ψυχική Υγεία -κυρίως των παιδιών..
Φωτεινή Κελεπούρη