Η Αστυνομία έχει κλείσει ως επικίνδυνο το δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης εδώ και 10 μέρες

Η Αστυνομία έχει κλείσει ως επικίνδυνο το δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης εδώ και 10 μέρες

Κλειστή για όλα τα οχήματα, με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, είναι εδώ και δέκα ημέρες η εθνική οδός Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 11ο έως το 16ο χιλιόμετρο, λόγω των έντονων κατολισθητικών φαινομένων. Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η κυκλοφορία θα γίνεται μόνο από το νέο αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας – Τρίπολης μέσω Λεύκτρου – Σπάρτης.
Παρά ταύτα, όλες αυτές τις μέρες η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, με τους όποιους κινδύνους ενέχει. Μάλιστα, χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε έργα που θα γίνουν για την άρση της επικινδυνότητας. Αυτό, όμως, δε διαφυλάσσει τούτη τη στιγμή τους οδηγούς και τους επιβάτες αυτοκινήτων και δικύκλων που διέρχονται το δρόμο.
Τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οπότε έχει ανακοινωθεί ότι και στην περιοχή μας μπορεί να έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, αρκετοί ίσως θελήσουν να επισκεφθούν το βουνό και η ακεραιότητά τους θα εξαρτάται μόνο από την τύχη.

Δεν έχει γίνει άρση
Η απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, βασίζεται, όπως αναφέρεται στα συννημένα, σε αναφορά συμβάντος της Τροχαίας Καλαμάτας, ενώ διευκρινίζεται ότι η διακοπή της κυκλοφορίας ισχύει μέχρι την αποκατάσταση των συνεπειών της κατολίσθησης και τον καθαρισμό του δρόμου.
Επίσης, σημειώνεται σε αυτή ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και ο ανάδοχος του έργου υποχρεούνται για την τοποθέτηση και συντήρηση της απαιτούμενης οδικής σήμανσης, καθώς και για τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται. Η δε εκτέλεση της απόφασης ανατίθεται στους αστυνομικούς. Άρση της επικινδυνότητας στο δρόμο δεν έχει γίνει και για την Αστυνομία η εν λόγω απόφαση ισχύει ακόμα. Έτσι, όποιος ζητήσει πληροφόρηση από την Αστυνομία, θα λάβει απάντηση ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι κλειστός.
Ωστόσο, χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε σε συνάντηση με τη συντονιστική επιτροπή των χωριών του Ταϋγέτου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όπου παρευρέθη και ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας.
Τη συντονιστική επιτροπή αποτελούν οι πρόεδροι των έξι κοινοτήτων του Ταϋγέτου, οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι στη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Ταϋγέτου και κυρίως οι συχνές καταπτώσεις των βραχωδών υλικών στο εθνικό δίκτυο, τα κατολισθητικά φαινόμενα, καθώς και η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Θα γίνουν έργα
Ο κ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι η ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας περιορίζεται στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, ενώ αναφέρθηκε σε έργα που υλοποιεί και προγραμματίζει η Περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του περιφερειάρχη και του αναδόχου για έργο υλοποίησης παρεμβάσεων στο εθνικό δίκτυο της περιοχής, που αφορά στην καθημερινότητα χρήσης του δρόμου. Το έργο αφορά καθαρισμούς πρανών, βελτίωση της σήμανσης, αποχιονισμό της οδού κατά την κρίσιμη χειμερινή περίοδο και καθημερινή παρουσία μηχανημάτων για την άμεση απομάκρυνση τυχόν καταπτώσεων. Στόχος του έργου, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, είναι η αποφυγή ατυχημάτων, καθώς και η διακοπή κυκλοφορίας του δρόμου (που υποτίθεται ότι είναι ήδη κλειστός) στην περίπτωση που υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος.
Επίσης, σημείωσε ότι πρόκειται να υλοποιηθεί έργο καθαρισμών και τοποθέτησης πλεγμάτων, εκτάσεως 2 στρεμμάτων, στη θέση του 13ου χιλιομέτρου λίγο πριν από τη διασταύρωση προς την Κοινότητα Λαδά της εθνικής οδού. Χαρακτηριστικά είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται καθαρισμός του σημείου και προετοιμασία για να τοποθετηθούν τα αγκύρια και τα πλέγματα.
«Στη χθεσινή συζήτηση προέκυψε και μία νέα παράμετρος. Να τοποθετηθούν πάνω από το “φρύδι” του πρανούς φράχτες και να μην πέφτουν από ψηλά πέτρες. Αυτό θα εξετασθεί στις επόμενες εργολαβίες που θα έρθουν, καθώς έχουμε βάλει στόχο ως Περιφερειακή Αρχή να μηδενιστεί – αν είναι δυνατόν – αυτό το πρόβλημα, το οποίο δεν είναι εύκολο, αλλά θα το υποστηρίξουμε για να εξαλειφθεί», πρόσθεσε ο κ. Αναστασόπουλος.

Πρόγραμμα Χωρικών Επενδύσεων
Παράλληλα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της έδρας της Περιφέρειας, η οποία επιβλέπει το έργο συντήρησης και οδικής ασφάλειας της 82ης εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, θα προωθήσει σύντομα στην Οικονομική Επιτροπή το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο προβλέπει ασφαλτοστρώσεις, τεχνικές επεμβάσεις σε κατολισθητικά φαινόμενα και τοποθέτηση πλεγμάτων, εκτάσεως 10 στρεμμάτων.
Ο κ. Αναστασόπουλος άφησε αιχμές για την προώθηση του έργου από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία για να είναι ενεργή αυτή η εργολαβία».
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υποστηρίξει τέτοια έργα, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των συχνών καταπτώσεων και να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή του Ταϋγέτου. Για το σκοπό αυτό θα προσανατολιστεί η Περιφέρεια, στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), στην προετοιμασία και τη χρηματοδότηση προτάσεων για την περιοχή του Ταϋγέτου», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.
Πάντως, σε ερώτησή μας για την πλήρη διακοπή κυκλοφορίας που ήδη έχει ορίσει η Αστυνομία, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι για το θέμα αυτό συνεργάζονται η Αστυνομία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ θα έχει και ο ίδιος επικοινωνία για να δει τι μπορεί να γίνει.

Της Βίκυς Βετουλάκη