Από τις χειρότερες ελλείψεις φαρμάκων τα τελευταία 10 χρόνια

Από τις χειρότερες ελλείψεις  φαρμάκων τα τελευταία 10 χρόνια

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τις ελλείψεις (ακόμη και βασικότατων) φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων. Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ πάμπολλοι φορείς στον ευρύτερο χώρο της Υγείας (από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέχρι την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) έσπευσαν να «κρούσουν τον κώδωνα» προς την κυβέρνηση για το ζήτημα, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα φιλότιμες προσπάθειες αντιστροφής της ζοφερής πραγματικότητας.

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν εμμέσως και σιωπηρά το πόσο δραματική είναι η κατάσταση, καθώς προχώρησαν σε σειρά μέτρων μήπως και «σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται».

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν: Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί. Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος. Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη. Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.

«Οι χειρότερες ελλείψεις

των τελευταίων δέκα ετών»

«Σε αδρές γραμμές, θα λέγαμε γενικά ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων σήμερα είναι από τις χειρότερες που έχουμε ζήσει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα» επισημαίνει μιλώντας στο Tvxs.gr το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές.

«Η έλλειψη δεν είναι ένα φαινόμενο που έχει άσπρο-μαύρο ή μηδέν και ένα. Για παράδειγμα, έλλειψη είναι να μην υπάρχει καθόλου ένα φάρμακο και να μη βρίσκει κανένας τίποτα. Έλλειψη όμως είναι και να θέλουνε πέντε ασθενείς κάθε μήνα ένα φάρμακο κι εγώ να έχω για να καλύψω μόνο τον έναν. Έλλειψη, επίσης, είναι να πρέπει να πάρει ο άνθρωπος το φάρμακό του σήμερα και να μην το βρίσκει σε κανένα φαρμακείο, με συνέπεια να το πάρει μετά μια βδομάδα» σημειώνει ο κύριος Δαγρές και προσθέτει: «Αν τα βάλεις αυτά όλα μαζί σούμα, οι ελλείψεις βγαίνουνε σε 700-800 κωδικούς φαρμάκων παρακαλώ, από τους οποίους οι 350-400 έχουν να κάνουν με σοβαρή έλλειψη, στα όρια του “δεν υπάρχω”».

«Μιλάμε για όλες τις κατηγορίες ασθενειών. Και μάλιστα τώρα βλέπουμε ελλείψεις για ασθένειες για τις οποίες δεν είχαμε δει ελλείψεις ποτέ μέχρι τώρα, όπως τα μυοχαλαρωτικά ή τα αντιφλεγμονώδη» αναφέρει με νόημα το μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ.

«Οι εταιρείες προτιμούν να διοχετεύουν κρίσιμα

φάρμακα από την Ελλάδα σε άλλες χώρες»

Σε σχέση με το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, υπογραμμίζει: «Στην κατάσταση αυτή φτάσαμε σιωπηρά και χωρίς να το πάρουμε είδηση, λίγο-λίγο. Ελλείψεις είχαμε πάντα, σε κάποιες περιόδους υπάρχει ύφεση ελλείψεων, σε κάποιες άλλες υπάρχει έξαρση. Απλά σταδιακά τους τελευταίους μήνες άρχισαν να εμφανίζονται, συνεχώς ελλείψεις. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί, τους επαναλαμβάνουμε διαρκώς: οι τιμές σε κάποια φάρμακα έχουν πέσει τόσο πολύ, που για πολλές εταιρείες δε μοιάζει συμφέρον να τα παράγουν ή να τα εισάγουν στην Ελλάδα. Προτιμούν να τα διοχετεύουν σε άλλες χώρες, αγνοώντας βέβαια πως πρέπει να κρατάνε ένα στοκ ασφαλείας στην Ελλάδα, και το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο εάν το ελέγχει ο ΕΟΦ ή οι εταιρείες.

Μια άλλη αιτία έχει να κάνει με τις παράλληλες συμφωνίες που γίνονται και διογκώνουν το φαινόμενο. Υπάρχουν βέβαια και λόγοι διεθνείς, τους οποίους κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τους αντιμετωπίσει. Είναι μια πλειάδα παραγόντων που έφερε τα πράγματα στο σημερινό απροχώρητο σημείο».