ΔΗΠΕΘΕΚ: Πρεμιέρα αύριο για την παιδική παράσταση «Φασουλήδες με το ρόπαλο»


Ανεβαίνει αύριο στις 11.30 το πρωί στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας η παιδική παράσταση «Φασουλήδες με το ρόπαλο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, η οποία θα παίζεται κάθε Κυριακή του Ιανουαρίου, ενώ θα δοθεί και για τα σχολεία της πόλης.

Μιλώντας σχετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιάννης Μαργαρίτης, ανέφερε ότι το έργο που ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου προέκυψε όταν ο ίδιος απευθύνθηκε στον Θεόδωρο Εσπίριτο, ένα σκηνοθέτη με μεγάλη εμπειρία, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕΚ και είχε ανεβάσει μία από τις πιο ιστορικές παραστάσεις, που άφησαν εποχή, τη «Σπασμένη Κούκλα».
Αναφερθείς στη συνέχεια στο έργο του Λόρκα, είπε ότι είναι για παιδιά, αλλά και όλους τους ανθρώπους που διατηρούν την παιδικότητα και την αθωότητα στην ψυχή τους. Στόχος του ΔΗΠΕΘΕΚ, πρόσθεσε, είναι να δώσει φέτος στα παιδιά ποίηση και να δουν μια παράσταση που φέρει τη σφραγίδα της αισθητικής του ωραίου παλιού παραμυθιού.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση, που είναι- όπως είπε- οι μελλοντικοί θεατές, να μαγευτούν από αυτή και να ψυχαγωγηθούν.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης, μιλώντας για το ΔΗΠΕΘΕΚ, δήλωσε ότι υπήρξε κάποτε το καλύτερο στην Ελλάδα και ευχήθηκε να ανακάμψει και να πάνε τα πράγματα καλύτερα αισθητικά, οικονομικά, αλλά και από κάθε άποψη.

Για δε τους «Φασουλήδες με το ρόπαλο», είπε πως είχε γραφεί για κουκλοθέατρο, αλλά πάρθηκε η απόφαση στην Καλαμάτα να παρουσιαστεί και για κούκλες και για ηθοποιούς. Στόχος, δε, είναι να παραπέμπει σε αισθητική και ατμόσφαιρα που αρμόζει σε παραμύθι, μέσα από τα σκηνικά και τα χρώματα.

Στοιχεία για την παράσταση

Η παράσταση ανεβαίνει σε Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια: Θεόδωρου Εσπίριτου
Μουσική: Νίκου Ξανθούλη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αλεβυζάκης, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Σοφία Κουλέρα, Μαριάμ Ρουχάτζε, Δημήτρης Σταμούλης, Γιώργος Τσαπόγας.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα αύριο στις 11.30 το πρωί, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ και θα παρουσιάζεται τις Κυριακές του Ιανουαρίου στις 11.30 π.μ. (τρεις παραστάσεις).
Το έργο θα παίζεται μέχρι το Πάσχα, σε οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία της Καλαμάτας και της περιφέρειας, κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή πρωί (Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕΚ, Δημοσθένους 2, τηλ. 27210 82616).

Τιμές εισιτηρίων: παιδικό 5 ευρώ, ενηλίκων 12 ευρώ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση