«Δρόμοι Ελευθερίας», η μοναδική ταινία για τα 200 χρόνια από το 1821, θα έχει άρωμα Καλαμάτας

«Δρόμοι Ελευθερίας», η μοναδική ταινία για τα 200 χρόνια από το 1821, θα έχει άρωμα Καλαμάτας

Κάλεσα στον κόσμο να συμμετέχει στη δημιουργία της

Όπως γράψαμε στο χθεσινό φύλλο του «Θάρρους», μια μοναδική στο είδος της ταινία αναμένεται να δημιουργηθεί από το Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821- Δρόμοι Ελευθερίας», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ») του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020) και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ταινία, που έχει τίτλο «Δρόμοι Ελευθερίας», θα συνδυάζει τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ και θα είναι κανονικής διάρκειας, ενώ θα αφηγηθεί τα γεγονότα του 1821 σε πολυδιάστατο επίπεδο, συμπληρώνοντας τους επαναστατικούς αγώνες με την εικόνα της ιστορίας και του πολιτισμού της εποχής εκείνης.

Στην Καλαμάτα, λοιπόν, και ειδικότερα σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης άνθρωποι της VIEWMASTER Films A.E., οι οποίοι μίλησαν για τα γυρίσματα που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει, καθώς για να γίνει πραγματικότητα η ταινία θα χρειαστούν πάνω από 350 άτομα.

Ειδικότερα, ο παραγωγός και διευθυντής της εταιρείας VIEWMASTER Films A.E., Γιώργος Κυριάκος, ανέφερε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν γύρω στις 15 Μαρτίου, ενώ θα γίνουν σταδιακά, αφού το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο Για παράδειγμα, πολλοί χώροι θέλουν φτιάξιμο από την αρχή, προκειμένου να αποδοθεί σωστά η εποχή, ενώ ζήτησε τη συμπαράσταση των Αρχών και του κόσμου της Καλαμάτας για να έχει επιτυχία το όλο εγχείρημα.
Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της ταινίας Στέλιος Χαραλαμπόπουλος ανέφερε ότι η συνεργασία είναι τριμερής (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δήμος Καλαμάτας και εταιρεία) και είναι σημαντικό το καθένα από τα παραπάνω μέλη να βάλει το λιθαράκι του στην όλη προσπάθεια.
Σχετικά με την ταινία, σημείωσε ότι πρόκειται για συνδυασμό μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ και ο τίτλος είναι «Ο άνεμος της ελευθερίας», με την ιστορία να διαδραματίζεται στη Μεσσηνία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, παραμονές της Επανάστασης αλλά και κατά τη διάρκειά της.
Ήρωας, όπως είπε, είναι ένας φιλικός, ονόματι  Ιωάννης Φίλος, πρόσωπο μυθοπλαστικό, αλλά στη δράση, την ιστορία και το χαρακτήρα του συγκεντρώνονται υπαρκτά χαρακτηριστικά φιλικών που έδρασαν στην περιοχή.
Όλη η ιστορία της ταινίας, πρόσθεσε, ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, γύρω στο 1900, όταν ένας χρωμολιθογράφος και ένας συγγραφέας συνεργάζονται, γράφοντας ένα λαϊκό ανάγνωσμα πολύ διαδομένο, το οποίο αναφέρεται στις δράσεις και περιπέτειες ενός φιλικού της περιόδου.
Η ταινία ανάγεται στην εποχή πριν από τη διάδοση του κινηματογράφου, με τη φωτογραφία να μην είναι διαθέσιμη και τις χρωμολιθογραφίες να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, είδος που έχει ξεκινήσει από το Θεόφιλο Χατζημιχαήλ και συνεχίζει ο Σωτήριος Χρηστίδης και άλλοι.

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα είναι μια εποχή που το ρομαντικό πνεύμα και η ηρωποιητική διάσταση του 1821 είναι ενεργά στην Ελλάδα και κυρίως στις αγροτικές κοινότητες της εποχής, κάτι που έχει τη σημασία του, καθώς καταφέρνει να δώσει ένα χαρακτήρα ρομαντικό στους ήρωες της ταινίας και πράγματα τα οποία τροφοδότησαν για γενιές το συλλογικό φαντασιακό.

Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα
Μιλώντας για τον κινηματογράφο στη χώρα μας ο σκηνοθέτης της ταινίας είπε ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο. Ειδικότερα το άυλο κεφάλαιο, όπως σχολίασε, είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να γίνει καλά μια ταινία και να μη φαίνονται τα περιορισμένα οικονομικά της. Αυτό έχει επιτευχθεί σε πάρα πολλές ταινίες, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου γίνονταν με προϋπολογισμό που ήταν το 1% των χολιγουντιανών παραγωγών, χωρίς αυτό να φαίνεται στο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι ζητούν από τον κόσμο
Εν συνεχεία ο κ. Χαραλαμπόπουλος σημείωσε ότι αυτό που ζητά η παραγωγή και, μάλιστα, το χαρακτήρισε σημαντική συμβολή, είναι η διάθεση χώρων. Όπως συμπλήρωσε, στη χώρα μας δυστυχώς δεν έχουμε σεβαστεί το δομημένο περιβάλλον και έτσι με δυσκολία η εταιρεία ψάχνει γωνιές κάποιων χωριών που θα είναι απείραχτες, για να υπάρχει έστω μια αναφορά. Ειδικότερα, αναζητά χώρους αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και διάθεσή τους για τα γυρίσματα.
Έπειτα, σχολίασε ότι δεν υπάρχουν οργανωμένα βεστιάρια στη χώρα και ειδικά για το 1821, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Άρα, θα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή τα ενδύματα, εκτός αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στολές και κοστούμια της εποχής και τα διαθέσουν, με την παραγωγή να δείχνει απόλυτο σεβασμό προς αυτά.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η παραγωγή αναζητά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης της τότε εποχής, όπως αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκευή, όπλα κ.λπ.
Τέλος και σημαντικότερο, αναζητούν ανθρώπους. Όπως είπε, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, αφού χρειάζονται άτομα για περάσματα, κομπάρσους και μικρούς ρόλους (γύρω στα 400 άτομα).
Διευκρίνισε, βέβαια, ότι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να μοιάζουν με ανθρώπους του 1821, «εντελώς διαφορετικοί δηλαδή, με σωματότυπο διαφορετικό από τους σημερινούς, και κυρίως πρόσωπα αργασμένα από το αλάτι, τον άνεμο και την καθημερινή δουλειά, άνθρωποι που ο Ελύτης είχε χαρακτηρίσει οστρακόδερμους. Φάτσες, λοιπόν, που με το που θα εμφανιστούν στην ταινία, θα πείσουν ότι βρισκόμαστε σε εκείνη την εποχή».

Τελευταίος μίλησε το μέλος της ομάδας σεναρίου, Αντώνης Τολάκης, δηλώνοντας ότι ο κινηματογράφος είναι ένα όμορφο ταξίδι, αλλά ταυτόχρονα μια επίπονη εργασία, που απαιτεί μόχθο και συνδημιουργική συμμετοχικότητα. Έτσι, έκανε γνωστό ότι θα είναι η μοναδική ταινία που φιλοδοξεί να αποτυπώσει, όχι ένα πεπερασμένο παρελθόν, αλλά ένα ρητά ζωντανό παρελθόν στη συνείδηση του Έλληνα. Για το λόγο αυτό η ομάδα παραγωγής προσπαθεί να προσεγγίσει τους δημότες της πόλης και να περάσει το μήνυμα της συνδημιουργικότητας.

Η πορεία της ταινίας
Όσο για τους στόχους που υπάρχουν αφού γυριστεί η ταινία, ο κ. Τολάκης έκανε γνωστό ότι αρχικά είναι να προβληθεί σε φεστιβάλ, έπειτα να ακολουθήσει τη διαδικασία διανομής σε συνδρομητική και ελεύθερη τηλεόραση και, το κυριότερο, να περάσει από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Αν όλα πάνε καλά, η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στην Καλαμάτα.

Η μοναδική ταινία για τα 200 χρόνια από το 1821
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι η μοναδική που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το 1821, καθώς ό,τι άλλο γυρίζεται ή είναι προγραμματισμένο να γυριστεί, είναι κυρίως τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση