Δ.Σ. Τριφυλίας: Από «μέλι» σε… «ντενεκέδες» η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Δ.Σ. Τριφυλίας: Από «μέλι» σε… «ντενεκέδες» η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

«Μέλι», «γάλα», πραότητα, νηφαλιότητα στο ξεκίνημα, αλλά και χαρακτηρισμούς του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη για «ντενεκέδες», όπως και στιγμές έντασης και προσωπικών επιθέσεων αργότερα, περιείχε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και πρώτη για τη νέα χρονιά, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την «Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας οικ. έτους 2020 και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) 2020».

Με τρεις αποχές (Παναγιώτης Αλευράς, Γιάννης Μερκούρης και Γιάννης Αδρακτάς), τέσσερις αποχωρήσεις (Ευάγγελος Κοροβίλας, Παναγιώτης Κατσίβελας, Γιάννης Κατσούλας και Χαράλαμπος Καναλουπίτης), τέσσερα «λευκά» (Παναγιώτης Τσίγγανος, Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Τσαφαράς και Γιάννης Παρασκευόπουλος) και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σαράντο Κουκούμη, να δηλώνει ότι καταψηφίζει, «πέρασε» το βράδυ της Τετάρτης – μετά την αναβολή της συνεδρίασης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λόγω έλλειψης απαρτίας – ο προϋπολογισμός έτους 2020 του Δήμου Τριφυλίας, τον οποίο ενέκριναν παριστάμενοι σύμβουλοι των «συμπολιτευόμενων» παρατάξεων (Γιώργος Ασημακόπουλος, Αντώνης Βλάχος, Δημήτρης Στριμπάκος, Νίκος Φρούσος, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, Μαρία Πανουσιοπούλου, Θεόδωρος Αντωνόπουλος, Στάθης Ανδρινόπουλος, Μάγδα Καμπύλη-Ανδρινοπούλου, Αλέκος Κουτρουμπής), ο ανεξάρτητος Γιώργος Τσακανίκας και ο Σωτήρης Μπακούρος με τη Μαρία Παναγοπούλου.

Δυστυχώς και σε αυτή τη συνεδρίαση δεν αποφεύχθηκαν οι καβγάδες, οι οποίοι «προκλήθηκαν» δίχως ουσιαστική αιτία και αφορμή. Επίσης, ενώ το θέμα ήταν συγκεκριμένο, εμβόλιμα έγιναν αναφορές, κυρίως από το δήμαρχο, σε δεκάδες άλλα ζητήματα που δε σχετίζονταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον προϋπολογισμό. Κι ενώ επίμονα ο κ. Λεβεντάκης ζητούσε να τοποθετηθούν όλοι οι σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δεν έπραξε το ίδιο με αντιδημάρχους της δικής του παράταξης. Για μία ακόμη συνεδρίαση ούτε που ακούστηκε η φωνή τους από μικροφώνου στην αίθουσα συνεδριάσεων και, ως εκ τούτου, δεν καταγράφηκε η άποψη και θέση τους επί του προϋπολογισμού, παρά μόνον σήκωσαν «χεράκι» ότι τον ψηφίζουν, καίτοι ο Κανονισμός Λειτουργίας και ο νόμος ρητά ορίζουν ότι γίνεται ονομαστική ψηφοφορία!

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 27.975.710,71 ευρώ και την εισήγηση και ανακεφαλαίωσή του έκανε στο Σώμα o πρόεδρος της Ο.Ε. και αντιδήμαρχος Διοικητικού, Οικονομικού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Δημήτριος Στριμπάκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Για εμάς οι δεσμεύσεις, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, αποτελούν το στόχο για κάθε ημέρα διοίκησης, την πυξίδα που ορίζει την πορεία μας, το γνώμονα για τις καθημερινές μας αποφάσεις…

[…] Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος που καταθέτουμε για την αποτύπωση μιας πορείας δημιουργίας μαζί με τους πολίτες του Δήμου μας. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης αυτού του οράματος, μία ακόμη κατάκτηση, ένα στιβαρό θεμέλιο στην οικοδόμηση της Τριφυλίας που μας αξίζει. Οι περισσότερες εισηγήσεις προϋπολογισμών στους Δήμους της χώρας τα τελευταία χρόνια ξεκινούν με μία εις βάθος ανασκόπηση της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και των επιπτώσεών της στα οικονομικά των ΟΤΑ

[…] Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ένα αποτέλεσμα που δεν ήρθε τυχαία ή συγκυριακά αλλά αντίθετα παγιώθηκε μέσα από σκληρή δουλειά, επίμονες στοχευμένες προσπάθειες, εξειδικευμένη προετοιμασία και διεκδίκηση πόρων…»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι «η καρδιά και ο παλμός που θα δώσει ώθηση». «Του χρόνου τέτοια μέρα – συμπλήρωσε- θα δουν να έχουν αλλάξει στο Δήμο πολλά και θα ακούσουν τι θα έχει γίνει». Ανέφερε, επίσης, ότι υπήρχε ένα καθεστώς να διοικούν τους Δήμους γιατροί και δικηγόροι, αλλά «ο Δήμος δε διοικείται επιστημονικά. Διοικείται επιχειρηματικά» και συμπλήρωσε ότι «ο Δήμος θέλει δουλειά».

Ποια χρήματα έφερε η καινούργια Δημοτική Αρχή, ποια είναι τα προγράμματα στα οποία μπήκε ο Δήμος, εάν έχει ληφθεί πρόνοια και έχει γίνει εγγραφή στον προϋπολογισμό για τη μισθοδοσία εργαζομένων που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για μονιμοποίηση, εάν έχει γίνει εγγραφή για laptop σε επιτυχόντες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο δήμαρχος και πότε χρονολογικά δημιουργήθηκαν οφειλές δικαστικών απαιτήσεων, ρώτησε ο Παναγιώτης Κατσίβελας.

Ο Γιάννης Κατσούλας επισήμανε ότι οι δαπάνες στους κωδικούς για έξοδα αιρετών και ειδικών συνεργατών είναι κατά πολλές χιλιάδες ευρώ περισσότερες από άλλες χρονιές και ρώτησε, αφού ο δήμαρχος δηλώνει πως δεν παίρνει το μισθό, γιατί έχει εγγραφεί κωδικός για αντιμισθία δημάρχου.

Η τελευταία ερώτηση προκάλεσε οργή στον κ. Λεβεντάκη που του επιτέθηκε με αναφορές περί προσωπικών δεδομένων και τον κ. Κατσούλα να του λέει ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση.

Ποια είναι η ΣΑΤΑ, πώς έχει κατανεμηθεί και πόσα χρήματα οφείλει ο Δήμος, ρώτησε ο Στάθης Ανδρινόπουλος.

«Πολλά τα λόγια, λίγα τα έργα», είπε ο κ. Κατσίβελας, συμπληρώνοντας ότι «στο χωριό μου λένε “χαρτί μιλήσει, χωριάτης σιωπήσει”. Πολλά έρχονται, αλλά δεν τα έχουμε δει». Επίσης, τόνισε ότι έννοια του προϋπολογισμού είναι οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά οι δαπάνες λειτουργίας της διοίκησης Λεβεντάκη είναι περισσότερες από ό,τι την προηγούμενη δημοτική περίοδο και δε φαίνονται ούτε προθέσεις εξοικονόμησης πόρων. «Δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας μια προσπάθεια που δεν έχει κάνει», είπε ο κ. Κατσίβελας.

Η αντιδήμαρχος Χάιδω Παναγιωτοπούλου είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι το θεμέλιο στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του Δήμου και οφείλουν να αναγνωρίσουν τη δουλειά τρεισήμισι μηνών της νέας Δημοτικής Αρχής και τη γενναιοδωρία του δημάρχου και να πουν «ναι» στην ψήφιση.

«Να μη θεοποιούμε τους προϋπολογισμούς» τόνισε ο Παναγιώτης Τσίγγανος, συμπληρώνοντας ότι έχει δύο μέρη, το πολιτικό και το οικονομικό. Στο, δε, πολιτικό η εισήγηση που ανέγνωσε ο αντιδήμαρχος είναι η εισήγηση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς κι όχι του 2020!

«Η παράταξή μας, προφανώς, δεν ακυρώνει ό,τι υπάρχει στο Δήμο μέχρι τώρα. Από την άλλη, μένει να δει απ’ τη νέα Δημοτική Αρχή αυτά που θέλει να υλοποιήσει…», είπε ο κ. Τσίγγανος σημειώνοντας πως ψηφίζουν «λευκό».

Ο Στάθης Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι «ενώ είναι κορυφαία συζήτηση, ξεφεύγουμε» και τόνισε ότι καλό θα είναι να δίνουν σημασία στο στρατηγικό σχεδιασμό, στο Ο.Π.Δ., στο Τ.Π. Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό κάτι για τον πολεοδομικό σχεδιασμό που είναι νόμος από το 2017, δεν υπάρχει εγγραφή για μελέτες επ’ αυτού, που είναι αναπτυξιακό εργαλείο, και για επενδύσεις… «Εμείς θα τον ψηφίσουμε. Θα περιμένουμε όμως να τα δούμε», είπε σαφώς συγκρατημένος και στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα!

Ο Σωτήρης Μπακούρος, ενώ είπε ότι η συζήτηση δε συνάδει με συζήτηση για προϋπολογισμό και ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κρύβουν εικονικότητα, πρόσθεσε ότι είναι μπούσουλας λογιστικής απεικόνισης και θα τον ψηφίσει.

Ο Σαράντος Κουκούμης άφησε μομφές για τη διαδικασία συζήτησης και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι θέμα μόνο θέλησης, είναι θέμα οικονομικό και πολιτικό και ο δήμαρχος αυτό το κομμάτι το αγνοεί. Μίλησε για αντιδραστικούς νόμους και αντιλαϊκές πολιτικές, σημειώνοντας ότι καταψηφίζει.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι το ευαγγέλιο και ενώ αναγνώρισε κάποια θετικά στη Δημοτική Αρχή, σημείωσε ότι έπειτα από όσα άκουσε ψηφίζει «λευκό» και η «λευκή» του ψήφος βοηθάει…

Μελανό σημείο, να σημειωθεί, αποτέλεσαν οι χαρακτηρισμοί του δημάρχου σε συμβούλους, προφανώς απόντες, ως «ντενεκέδες» και άλλες αναφορές προσβλητικές σε βάρος τους.

Του Ηλία Γιαννόπουλου