Η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της για  το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Περίεργη και αρνητική τροπή φαίνεται να παίρνει η διοργάνωση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, σύμφωνα, τουλάχιστον, με ανακοίνωση της Πειραματικής Σκηνής. Κι αυτό, επειδή θεωρεί ελλιπή και λιγοστή τη χρηματοδότηση από το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα την απόσυρση του ενδιαφέροντος συγχρηματοδότησης από το Ίδρυμα Νιάρχου. 

Ειδικότερα, από την Πειραματική Σκηνή ανακοινώθηκε ότι η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ επισκέφθηκε το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλου, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα επιχορηγήσει το φετινό Φεστιβάλ με 5.000 ευρώ, ενώ και η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι θα επιχορηγήσει το θεσμό με 2.000 ευρώ.

Η επιτροπή ενημέρωσε το δήμαρχο «για τις αλλεπάλληλες γραπτές προσπάθειες να τον συναντήσει, για τον αγώνα που κάνει να πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, αναζητώντας χορηγούς, ενώ ζήτησε την άμεση στήριξη του Δήμου. Τον ενημέρωσε ότι η έλλειψη σαφούς στήριξης μέχρι τώρα από το Δήμο και την Περιφέρεια έφερε αρνητικό αποτέλεσμα εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να επιχορηγήσει το Φεστιβάλ, γιατί επιμόνως ζητούσε την ξεκάθαρη θέση των τοπικών φορέων, η οποία δυστυχώς δεν είχε αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Έπειτα από λεπτομερή ανάλυση για τη αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα ενός τέτοιου πολιτιστικού γεγονότος, που αφορά όλα τα παιδιά, τους γονείς, τα σχολεία της περιοχής, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους πολίτες, ο δήμαρχος υποσχέθηκε σε πρώτη φάση να στηρίξει με το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ το Φεστιβάλ και να προσφέρει δωρεάν τις αίθουσες του ΔΗΠΕΘΕΚ, του Εργατικού Κέντρου ή της Φιλαρμονικής για τις ανάγκες των παραστάσεων.

Όμως, οι δωρεάν αίθουσες και το ποσό των 5.000 ευρώ από το Δήμο, όπως και το ελάχιστο ποσό των 2.000 ευρώ που μας ενημέρωσε τηλεφωνικά ο αντιπεριφερειάρχης ότι θα προσφέρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν επαρκούν για να πραγματοποιηθεί μια παρόμοια πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπως είναι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου. 

Πιστεύουμε πως ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός πρέπει να το αγκαλιάσει όλη η πόλη, και όλοι οι τοπικοί φορείς, γιατί δεν είναι υπόθεση μόνο 5 ανθρώπων που ασχολούνται εθελοντικά με τον πολιτισμό και τα παιδιά, αλλά υπόθεση όλων και, κυρίως, ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όλων των Δήμων Μεσσηνίας, μιας και έρχονται να παρακολουθήσουν παραστάσεις όλα τα σχολεία της Μεσσηνίας και, τέλος, του περιφερειάρχη και ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, μιας και είναι το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός για παιδιά στη Νότια Ελλάδα».

Νέα παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας

Με προσωπική του ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μόλις έμαθε την ανακοίνωση της Πειραματικής Σκηνής, ανέφερε: “Με λύπη ενημερώθηκα για την ανακοίνωση της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας σχετικά με το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου. Η απόφασή μου για στήριξη, σε πρώτη φάση, της πράγματι σπουδαίας αυτής πρωτοβουλίας από το Δήμο, πέραν του χρηματικού ποσού των 5.000 ευρώ και της δωρεάν παραχώρησης αιθουσών επί δεκαημέρου, για την πραγματοποίησή του, αφορούσε και στην οργανωτική υποστήριξη μιας και ο Δήμος θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής. 

Το ποσό με το οποίο στηρίζει, λοιπόν, ο Δήμος το Φεστιβάλ επί της ουσίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. 

Τέλος, στη μακροσκελή και με αιχμές κατά του προσώπου μου ανακοίνωση, μάλλον από παράλειψη, δε γίνεται καμία αναφορά στην πρόταση – δέσμευσή μου προκειμένου από την επόμενη χρονιά το Φεστιβάλ αυτό να ενταχθεί στο πολιτιστικό καλεντάρι του ΔΗΠΕΘΕΚ εξασφαλίζοντας σταθερή χρηματοδότηση 10.000 ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας”.

Κι ο κλήρος πέφτει στην Περιφέρεια…

Θεωρούμε ότι για ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός πράγματι η χρηματοδότηση της Περιφέρειας είναι πενιχρή, για να μην ισχυριστούμε αδιάφορη. Δεν είναι δυνατό ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας για… καμπαναριά να δίνει 2.500 ευρώ και για ένα πανελλήνιο πολιτιστικό γεγονός που θα γίνει στην Καλαμάτα 2.000 ευρώ! 

Θα προτείναμε όλοι οι φορείς να επανεξετάσουν τις θέσεις τους, και ιδιαίτερα η Περιφέρεια. Κι αν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν μπορεί, έχουμε και στη Μεσσηνία φορείς που αγαπούν και χρηματοδοτούν τον πολιτισμό. Σε κάθε περίπτωση, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ πρέπει να γίνει. 

Α.Π.