Κλιμακώνουν οι αγρότες της Μεσσηνίας – Πορεία αύριο στην Καλαμάτα με τα τρακτέρ!

Κλιμακώνουν οι αγρότες της Μεσσηνίας – Πορεία αύριο στην Καλαμάτα με τα τρακτέρ!

Διαμαρτύρονται κυρίως για τη χαμηλή τιμή του ελαιολάδου οι αγρότες της περιοχής

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι αγροτικοί σύλλογοι της Μεσσηνίας για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, βάζοντας «ψηλά» στην ατζέντα των διεκδικήσεων και της διαμαρτυρίας τους την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του φετινού ελαιολάδου.

Χθες το απόγευμα, ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και ο Αγροδιατροφικός Σύλλογος Μεσσήνης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο «μπλόκο» της Μεσσήνης, ανακοινώνοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στο επόμενο 10ήμερο.

Μιλώντας εκ μέρους του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, ο γραμματέας Σπύρος Νικολόπουλος έκανε γνωστό ότι στις «κοινές» συνελεύσεις με τους συλλόγους του Χανδρινού και των Γαργαλιάνων συναποφασίστηκαν τα αιτήματα των αγροτών. Επισήμανε, δε, ότι ως πρώτο ζήτημα θέτουν τη θέσπιση κατώτατης εγγυημένης τόσο στο ελαιόλαδο όσο και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, προκειμένου οι αγρότες να μην ζημιώνονται.

Ο κ. Νικολόπουλος έκανε γνωστό ότι πρόθεσή τους αύριο Πέμπτη είναι να εισέλθουν με τα τρακτέρ και τα μηχανήματα τους στην Καλαμάτα, ενώ θα μεταβούν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλο. Κλείνοντας, κάλεσε σε συμμετοχή στην αυριανή διαμαρτυρία, όχι μόνο τους αγρότες, αλλά και όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας, υπενθυμίζοντας ότι η χαμηλή τιμή του ελαιολάδου πλήττει ουσιαστικά ολόκληρη την οικονομία της περιοχής και περισσότερο την πόλη της Καλαμάτας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, κάλεσε επίσης τους αγρότες της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν στις προσυγκεντρώσεις της Πέμπτης και στη συνέχεια να ακολουθήσουν στη διαμαρτυρία στην Καλαμάτα. Ανέφερε, δε, αναλυτικά όλα τα αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά αποφασίστηκαν από τις συνελεύσεις των αγροτικών συλλόγων, υπογραμμίζοντας και ο ίδιος το ζήτημα της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου.

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Σπύρος Πετρόπουλος, υπενθυμίζοντας πως οι αγρότες ό,τι έχουν κερδίσει, το κέρδισαν με τον αγώνα τους και τον «ιδρώτα» τους, καλώντας όλο τον αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας να συμμετάσχει και να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματά τους.

Απαντώντας σε ερώτηση, για το τι έπεται από πλευράς διαμαρτυρίας μετά τη συγκέντρωση στην Καλαμάτα, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων σημείωσαν ότι πρόκειται τις επόμενες ημέρες να κλιμακωθεί ο αγώνας τους, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Βορίδης «ξέκοψε» το ζήτημα της κατώτερης εγγυημένης τιμής, λέγοντας ότι δεν μπορεί να το κάνει, απάντησαν ότι είναι κυβερνητική βούληση, σχολιάζοντας ότι ανάλογα παραδείγματα κατώτερης εγγυημένης τιμής συναντάμε στην παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων, στη διαχείριση των σκουπιδιών κ.α.

Τέλος, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης έκανε γνωστό ότι διοργανώνουν εκδρομή για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του Σαββάτου (1η Φεβρουαρίου) στην Έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τους ενδιαφερομένους να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα του συλλόγου.

Του Κώστα Γαζούλη

Όλοι στην αυριανή κινητοποίηση

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Μεσσήνης, Χανδρινού, σε συνελεύσεις που οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες, αποφάσισαν παμμεσσηνιακή κινητοποίηση αύριο Πέμπτη 30/1/2020, στην Καλαμάτα:

Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες, δεν υποκύπτουμε στο γενικότερο κλίμα απογοήτευσης, ηττοπάθειας και μοιρολατρίας που καλλιεργείται συστηματικά στην ελληνική κοινωνία, με παράλληλη προβολή αυταπατών και ψεύτικων προσδοκιών από την κυβέρνηση. Ο στόχος τους είναι να μην εμφανιστεί ούτε ένα τρακτέρ στους δρόμους, δε θα τα καταφέρουν. Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα. Να ενώσουν την κοινή αγωνία τους και τον πόθο τους για μια καλύτερη ζωή, να πληρώνονται το μόχθο και τον κόπο τους. Ο αγώνας μας είναι νόμιμος, ηθικός και δίκαιος και θα νικήσουμε!

Συνεχίζουμε καθημερινά να διεκδικούμε:

1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα ικανό για επιβίωση.

2. Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών, και απαιτούμε την άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών στην τράπεζα, ώστε να έχουν το δικαίωμα στο εμπόριο, τη διακίνηση των προϊόντων. Κρατικός έλεγχος για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, οι οποίες υποβαθμίζουν τα αγροτικά προϊόντα.

3. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αποκλειστικά δημόσια υγεία και πρόνοια.

4. Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα αλλά να αυξηθεί. Φορολογία σε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση προκαταβολής φόρου και τεκμηρίων διαβίωσης.

5. Κόστος παραγωγής:

·Αφορολόγητο πετρέλαιο

·Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος

·Κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής (αγροτική οδοποιία, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά)

6. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Άμεση κάλυψη των φετινών καταστροφών, αλλαγή αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει το 100% της πραγματικής ζημιάς που θα έχει υποστεί ο παραγωγός

7. Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών του 1945 και αντικατάστασή τους με νεώτερους και σύνδεση με το ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους αγροτοκτηνοτρόφους.

8. Αύξηση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς, να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓA. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας – χωραφιού για δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.

9. Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Γαργαλιάνοι 8.30 π.μ.

Χανδρινού 9.00 π.μ.

Καζάρμα 10.00 π.μ.

Μεσσήνη 11.00 π.μ.

Όλοι στην κινητοποίηση με τα μηχανήματά μας την Πέμπτη 30/1/2020 στην Καλαμάτα.