Μεγάλη επανάσταση στην ακτινολογική αντιμετώπιση του καρκίνου

Μεγάλη επανάσταση στην ακτινολογική αντιμετώπιση του καρκίνου

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Πλησιάζει η ώρα που οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να υπόκεινται σε ακτινοθεραπεία λίγων δευτερολέπτων, αντί εβδομάδων, που απαιτούν οι συμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου με ακτίνες. Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Radiation Oncology, Biology, and Physics, ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Εϊμπραμσον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, εξηγούν πώς αξιοποίησαν ακτινοβολία πρωτονίων για να παραχθεί η κατάλληλη δόση, ικανή να προσφέρει σε καρκινοπαθή την πλήρη θεραπεία του σε μία μοναδική και ταχύτατη συνεδρία.

Η νέα μέθοδος, γνωστή ως ακτινοθεραπεία FLASH, μπορεί να οδηγήσει σε επανάσταση της αντικαρκινικής θεραπείας και ογκολογίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μέθοδος FLASH είναι εξίσου αποτελεσματική κατά των όγκων όσο και η συμβατική ακτινοθεραπεία, ενώ πλήττει λιγότερο τους υγιείς ιστούς, χάρη στον μικρότερο χρόνο έκθεσής τους στην ακτινοβολία.

«Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται μελέτη για τη χρήση πρωτονίων –αντί ηλεκτρονίων– στην παραγωγή ακτινοθεραπευτικής δόσης FLASH, χάρη σε ιατρικό επιταχυντή», λέει ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο διευθυντής του Θεραπευτικού Κέντρου Πρωτονίων, Τζέιμς Μετς, που συνεργάσθηκε στη δημοσίευση αυτή με τον Ελληνα καθηγητή Ερευνητικής Ογκολογίας, δρα Κωνσταντίνο Κουμένη.

Ο δρ Μετς επισημαίνει ότι άλλες ομάδες ερευνητών παρήγαγαν αντίστοιχες δόσεις αξιοποιώντας ηλεκτρόνια, τα οποία δεν διεισδύουν αρκετά βαθιά στο σώμα για να είναι αποτελεσματικά ως θεραπεία για όγκους σε εσωτερικά όργανα. Αλλες ομάδες δοκίμασαν τις ιδιότητες συμβατικών φωτονίων, αν και προς το παρόν οι θεραπευτικές συσκευές δεν έχουν τη δυνατότητα παραγωγής δόσεων κατάλληλου ενεργειακού φορτίου. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι, μετά τις αναγκαίες τεχνικές αλλαγές, οι διαθέσιμοι επιταχυντές πρωτονίων μπορούν να παράγουν θεραπευτικά αποτελεσματικές δόσεις FLASH.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια αναγκάσθηκε να σχεδιάσει και να δημιουργήσει νέες συσκευές για να παράγει θεραπευτική δόση ακτινοβολίας χάρη σε πρωτόνια, καθώς η ακριβής μέτρηση των δόσεων ραδιενέργειας ήταν αναγκαία για την πραγματοποίηση αποτελεσματικής θεραπείας. «Καταφέραμε να αναπτύξουμε ειδικευμένα συστήματα στα ερευνητικά εργαστήρια για την παραγωγή δόσεων FLASH, αποδεικνύοντας ότι είμαστε ικανοί να ελέγξουμε τη δέσμη πρωτονίων. Πραγματοποιήσαμε μεγάλο αριθμό πειραμάτων, τα οποία μας επέτρεψαν να καταγράψουμε τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας FLASH, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο στα υπάρχοντα εργαστήρια», λέει ο δρ Μετς.

Η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ότι έχει ήδη αρχίσει την εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων για την πρακτική αξιοποίηση των ευρημάτων της σε κλινικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων βημάτων με στόχο την εφαρμογή των συμπερασμάτων της μελέτης στις νοσοκομειακές ογκολογικές μονάδες. Επόμενη αποστολή της ομάδας είναι ο σχεδιασμός συσκευής κατάλληλης για ακτινοθεραπεία FLASH σε ασθενείς.

Πηγή: Kathimerini.gr