Οι υπηρεσίες… φρενάρουν την πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου

Οι υπηρεσίες… φρενάρουν  την πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου

Το έργο πεζοδρόμησης της Ιατροπούλου, από τη Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι τη Νέδοντος, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον ανάδοχο, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρεις μέρες και ειδικότερα στις 8 Ιανουαρίου 2020!

Μια σειρά από αντικειμενικοί λόγοι, όμως, σύμφωνα και με την έκθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, μεταφέρουν την ολοκλήρωση στις αρχές Απριλίου του 2020.

Όπως αναφέρεται, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας είχε αποστείλει έγγραφα για περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη θέση και διάταξη των υπόγειων δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας στην περιοχή της ανάπλασης, αυτά έφτασαν στην Τεχνική Υπηρεσία στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Τελευταία και… καταϊδρωμένη υπηρεσία που έστειλε στοιχεία ήταν η ΔΕΗ, με συνέπεια την καθυστέρηση έναρξης εργασιών.

Είναι προφανές ότι η λήψη των πληροφοριών αυτών ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση και διαχείριση των δικτύων πριν από την έναρξη του έργου.

Επιπρόσθετα, σε συνάντηση των Τεχνικών Υπηρεσιών με κλιμάκιο της ΔΕΥΑΚ επί τόπου, και ενώ συμμετείχε στη σύνταξη της μελέτης του έργου ως προς τα δίκτυά της, πρότεινε την αντικατάσταση του υφιστάμενου κεντρικού αγωγού ύδρευσης.

Για τους λόγους αυτούς η Τεχνική Υπηρεσία θα πρέπει να προβεί στη σύνταξη του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα για να συμπεριλάβει την αντικατάσταση του ανωτέρου έργου. Αυτό έχει ως συνέπεια την απαίτηση χρόνου για τη σύνταξη και την έγκρισή του.

Επειδή όλα τα παραπάνω συνέβησαν σε περίοδο εορτών με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, μαζί με την αυξημένη κίνηση επισκεπτών και πολιτών στην Καλαμάτα, και για τη μη όχληση των εμπορικών καταστημάτων τη συγκεκριμένη περίοδο, η έναρξη των εργασιών θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των μελετών και των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι πηγή χρηματοδότησης του έργου είναι το Πράσινο Ταμείο και δημοτικοί πόροι, ενώ ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν 200.000 ευρώ με ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός έγινε στις 15 Μαρτίου 2019 και ανάδοχος αναδείχτηκε η “ΙΚΤΙΝΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Κατασκευής Ιδιωτικών και Λοιπών Τεχνικών Έργων”, με έκπτωση 44,71%.

Η συμβατική προθεσμία περαίωσης είναι 90 ημέρες.

Α.Π.