«Ο ορισμός του πέναλτι…», κα Μενδώνη

«Ο ορισμός του πέναλτι…», κα Μενδώνη

Με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που έχουν επισκιάσει και την πολιτική ζωή της χώρας, το πιο διασκεδαστικό που διάβασα συνέβη το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Εκεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κλήθηκε άρον άρον να εισηγηθεί την «επίμαχη» τροπολογία, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός αθλητισμού απουσίαζε… Όπως επιβεβαιώνουν αυτήκοες μάρτυρες, διαβάζοντας η κα Μενδώνη στα πεταχτά την τροπολογία λίγο πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής, εκφράζει την απορία της: «Μα, πως θα παίζουν οι ομάδες με -5 ή -10 παίκτες;». Ο συνεργάτης της, της εξηγεί γρήγορα ότι δεν αφορά παίκτες αλλά βαθμούς και αγχωμένος της δίνει τη συμβουλή, στην τοποθέτηση της να σταθεί ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή και να μην κάνει καμία άλλη αναφορά επί του θέματος.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, μου ήρθε στο μυαλό η σκηνή από τη «μυθική» ταινία του αειμνήστου σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη «Ας περιμένουν οι γυναίκες», όπου τσακώνονται ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Μιχάλης Μπακιρτζής με τον Σάκη Μπουλά, για αν ήταν πέναλτι πάνω στον Γιώργο Σκαρτάδο. Η κυρία που παρακολουθεί ρωτά: «Ήταν πέναλτι, κε Πάνο; (Ζουγανέλης)», για να πάρει την απάντηση: «Ο ορισμός του πέναλτι, κυρία μου».

Ε, κάπως έτσι… αυτό που έκανε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην κα Μενδώνη, αφήνοντας τη μόνη της να εισηγηθεί την τροπολογία για το ποδόσφαιρο, ήταν ο ορισμός του «πέναλτι»!

 Κ. Γαζ.