Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Αναπάντητα ερωτήματα για την πυρασφάλεια του κτηρίου

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Αναπάντητα ερωτήματα για  την πυρασφάλεια του κτηρίου

Η είδηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Δημοτική Αρχή και αφορά στις εργασίες συντήρησης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, έχει τη δική της αξία. Χθες, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος βρέθηκε στους χώρους του και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, αυτό το διάστημα εκτελούνται παρεμβάσεις που αφορούν στη μόνωση της οροφής κι άλλες εργασίες επισκευής που έχουν κριθεί αναγκαίες. Μάλιστα, οι σχετικές εργασίες ολοκληρώνονται εντός των επόμενων ημερών.

Όπως επισήμανε και ο δήμαρχος, στόχος είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του συγκεκριμένου κτηρίου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά κι όχι μόνο δρώμενα της περιοχής.

Θεωρούμε ότι, επειδή η τελευταία πρόταση ισχύει στο ακέραιο, μέριμνα της Δημοτικής Αρχής, αλλά και της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου, θα πρέπει να είναι η ενημέρωση για το μείζον θέμα της πυρασφάλειας.

Υπενθυμίζουμε κάτι που τις προηγούμενες εβδομάδες πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, αλλά αφορά ανθρώπινες ζωές. Σε μία από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, τόσο η κα Μαρία Οικονομάκου όσο και στη συνέχεια η κα Τόνια Κουζή, κάλεσαν τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει στο ερώτημα εάν πράγματι υπάρχουν προβλήματα, ιδιαίτερα με την πυρασφάλεια, και αν είναι έτσι, να μη διατίθεται το Πνευματικό Κέντρο για εκδηλώσεις, ιδιαίτερα όταν σε αυτές συμμετέχουν παιδιά.

Η κα Κουζή, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, αποκάλυψε ότι ήδη έχει σταλεί στο Δήμο Καλαμάτας έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας σχετικά με την πυρασφάλεια του Πνευματικού Κέντρου, ενώ στις ερωτήσεις της για το αν υπάρχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου (και της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας), Παναγιώτης Λύρας, απάντησε ότι αρμόδια είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Επιπλέον, η κα Κουζή ρώτησε εάν λειτουργούν και είναι ελεγμένοι οι πυροσβεστήρες στο Πνευματικό Κέντρο, εάν υπάρχει σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εάν έχει πραγματοποιηθεί σχετική άσκηση.

Η απάντηση του κ. Λύρα ήταν ότι «όσον αφορά στην πυρασφάλεια, την πυρανίχνευση και την πυρόσβεση, είναι όντως θέματα που έχουν προβλήματα, όπως έχει παρατηρηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και από ιδιώτες τεχνικούς που έχουν κάνει αυτοψία στο χώρο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θέματα πυρόσβεσης δεν υπάρχουν. Λειτουργούν επαρκώς 18 πυροσβεστήρες οι οποίοι πρόσφατα ανανεώθηκαν».

Στην ίδια συνεδρίαση, σχετικά με το πιστοποιητικό πυρασφάλειας του Πνευματικού Κέντρου, ο κ. Λύρας ανέφερε ότι «εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και είναι στη διάθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι στα χέρια μου».

Επίσης, είπε ότι υπάρχει σχέδιο διαφυγής, το οποίο επικαιροποιείται από την Τεχνική Υπηρεσία στις αρχές κάθε χρόνου.

Μέχρι χθες δεν είχαμε καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ότι το θέμα της πυρασφάλειας έχει αντιμετωπιστεί οριστικά.

Θεωρούμε ότι από τη συγκεκριμένη έλλειψη θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις, αλλά και οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Τα άλλα έπονται…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη