Απαιτείται επαναξιολόγηση των θεσμοθετημένων ορίων για το ΠΟΠ Καλαμάτας

Απαιτείται επαναξιολόγηση των  θεσμοθετημένων ορίων για το ΠΟΠ Καλαμάτας

Παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του 1ου έτους του προγράμματος «Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα»
 
Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα» παρουσιάστηκαν χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ελαίας Καλαμάτας.
Ο γεωπόνος Παναγιώτης Κάτσαρης και η χημικός Δρ. Βασιλική Σκιαδά μίλησαν για τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα του πρώτου έτους του προγράμματος. Όπως υπογράμμισαν, συνολικά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν, από τη μια πλευρά, ότι υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, διαφαίνεται ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τις επιτρεπόμενες τιμές που έχουν τεθεί στον Κανονισμό του ΠΟΠ Καλαμάτας.
Τα στατιστικά δεδομένα που θα προκύψουν συνολικά από τις δύο χρονιές υλοποίησης του προγράμματος και σε συνδυασμό με τα δεδομένα που θα ληφθούν από δείγματα των υπολοίπων Δήμων του νομού, θα δώσουν πληρέστερη και συνολική εικόνα των ποιοτικών και χημικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαμάτα», με απώτερο σκοπό:
1) Την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μεσσηνιακού ΠΟΠ ελαιολάδου
2)Τη δημιουργία τεκμηριωμένης πρότασης για την επαναξιολόγηση των θεσμοθετημένων ορίων του Κανονισμού ΠΟΠ για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.
Επίσης, επισήμαναν πως η ετήσια αξιολόγηση, σύγκριση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα βοηθήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους να κατανοήσουν τη σημασία που έχει η εφαρμογή ορθών παραγωγικών πρακτικών και να βελτιστοποιήσουν το παραγόμενο προϊόν τους. Παράλληλα, θα δώσει προστιθέμενη αξία στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο – ΠΟΠ Καλαμάτα, ειδικά την εποχή που διανύουμε, οπότε είναι επιτακτική η ανάγκη προώθησης αγροτικών προϊόντων ως ποιοτικά εθνικά προϊόντα.
Κλείνοντας τόνισαν την ανάγκη να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι Δήμοι της Μεσσηνίας (συμμετέχουν Καλαμάτα και Μεσσήνη), προκειμένου με τα αποτελέσματα της επόμενης χρονιάς να είναι σε θέση να καταθέσουν μια τεκμηριωμένη πρόταση προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επαναξιολογηθούν τα θεσμοθετημένα όρια του Κανονισμού ΠΟΠ για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, που έδωσε το «παρών» στη χθεσινή ενημέρωση, δήλωσε την πρόθεσή της να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα όλων των Δήμων της Μεσσηνίας.
 
 
Του Κώστα Γαζούλη