Εμπορικές αξίες ακινήτων: Αύξηση κατά 5% μέσο όρο στη Μεσσηνία

Εμπορικές αξίες ακινήτων: Αύξηση κατά 5% μέσο όρο στη Μεσσηνία

Έρχεται ντόμινο αλλαγών σε φόρους και τέλη

Αύξηση, η οποία κυμαίνεται στο 5%, σημείωσαν κατά μέσο όρο οι τιμές ακινήτων στη Μεσσηνία το τρίτο 3μηνο του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας spitogatos, πριν από ένα χρόνο η μέση τιμή έφτανε στα 1.265 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, ενώ φέτος ξεπέρασε τα 1.300 ευρώ (σ.σ. 1.328 ευρώ για την ακρίβεια), συγκαταλέγοντας την περιοχή μας στις ακριβότερες της χώρας.
Η αύξηση αυτή, σύμφωνα και με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα έχει ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή και ευθυγράμμιση με τις εμπορικές αξίες, γεγονός που θα συμπαρασύρει την αύξηση της φορολογητέας βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, μέχρι το τεκμήριο κατοικίας, αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που αποδίδεται στους Δήμους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», «η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ξεκίνησε. Πριν από το καλοκαίρι του 2020 τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα έχουν νέες αξίες, ενώ περισσότερες από 3.000 περιοχές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης.
Με βάση τις νέες τιμές θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα, από τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους μεταβίβασης μέχρι το τεκμήριο της κατοικίας, αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
Η 15μελής ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών “τρέχει” ήδη τη δύσκολη άσκηση της αναπροσαρμογής και ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, ενώ στο παιχνίδι θα μπουν και οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι των τιμών.
Ο ρόλος τους θα επικεντρωθεί στις περιοχές οι οποίες, ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων.
Με τις τιμές πώλησης των κατοικιών να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, αναμένεται άλμα και στις αντικειμενικές αξίες, ειδικά στις περιοχές που η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της αγοράς και των τιμών της εφορίας είναι μεγάλη.
Airbnb και Golden Visa έχουν ανατρέψει το χάρτη της κτηματαγοράς και έχουν ανεβάσει τις τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας. Όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην αγορά των ακινήτων.
Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης».