Νικολάκου – Μπούζα: «Ο κ. Νίκας θα νιώθει συνεχώς την πολιτική μας ανάσα»

Νικολάκου – Μπούζα: «Ο κ. Νίκας  θα νιώθει συνεχώς την πολιτική μας ανάσα»

«Η Περιφερειακή Αρχή θα νιώθει συνεχώς στο “σβέρκο” της την πολιτική ανάσα της “Νέας Πελοποννήσου”». Αυτό τόνισαν χθες οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Ντίνα Νικολάκου και Αντωνία Μπούζα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εγκαινιάζοντας, όπως είπαν, τη δημόσια επικοινωνία με τον κόσμο, αμέσως μετά την κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αυτό-διευκρίνισαν- θα γίνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, για τα θέματα της εκάστοτε περιοχής, από τους εκλεγμένους συμβούλους, ενώ υπογράμμισαν ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον τέως περιφερειάρχη Π. Τατούλη για τη δημιουργία του πολιτικού φορέα που έχει ανακοινώσει. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι ο κ. Τατούλης κάθε ενάμιση περίπου μήνα θα επισκέπτεται όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Η ενημέρωση χθες επεκτάθηκε σε αρκετά ζητήματα, από το ελαιόλαδο και τον τουρισμό έως τις μετακινήσεις υπαλλήλων και το δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι.

Μετανάστες και ελαιόλαδο

Αρχικά η κα Νικολάκου, με την ιδιότητα της υπεύθυνης επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού της «Νέας Πελοποννήσου», αναφέρθηκε σε δύο θέματα που τέθηκαν από το συνδυασμό τους εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του ΠεΣυ: «Το ένα είναι το θέμα των μεταναστών στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας. Ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, που έχει αναστατώσει τους επαγγελματίες. Ζητήσαμε από τον κ. Νίκα να μας ενημερώσει αν γνωρίζει κάτι και, κυρίως, να μας πει εάν θα ζητήσει από την κυβέρνηση πληροφόρηση για το τι ακριβώς θα συμβεί για να αποφύγουμε τους αιφνιδιασμούς.

Ένα δεύτερο θέμα ήταν επερώτηση για την πολύ χαμηλή τιμή του ελαιολάδου. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο θέμα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε τιμές πάρα πολύ χαμηλές, κάτω και από 2 ευρώ. Χάνονται πάρα πολλά χρήματα από την τοπική αγορά και όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά για όλη την αλυσίδα της ελαιοκομίας. Ζητήσαμε από τον κ. Νίκα να μας εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Ακούσαμε ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με τα μπουκαλάκια το λάδι στις εκθέσεις. Δηλαδή, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Υπήρξε όμως μία σημαντική απάντηση από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστασόπουλο, ότι στους ελέγχους που έχουν γίνει για ελληνοποιήσεις με ισπανικά λάδια, στη Μεσσηνία δεν έχει εντοπισθεί τέτοιο πρόβλημα. Έχει φτάσει, όμως, σε μένα μια πληροφορία ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα παιχνίδι ανταγωνισμού με εταιρείες ξένων συμφερόντων που πηγαίνουν σε διάφορες περιοχές (όπως την Ερμιονίδα) και με αφορμή τη χαμηλή τιμή του προϊόντος, αναζητούν για αγορά κοψοχρονιά τεράστιες εκτάσεις με ελαιόδεντρα. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος».

Αμοιβές δικηγόρων και υπάλληλοι

Το δεύτερο θέμα που έθιξε η κα Νικολάκου ήταν οι ανακοινώσεις από τον κ. Νίκα ότι σε διάστημα τριών ετών δόθηκαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αμοιβές ύψους 1.000.000 ευρώ σε δικηγόρους, αλλά και ζητήματα που αφορούν υπαλλήλους: «Τον κάλεσα στο ΠεΣυ να εξηγήσει τι εννοούσε δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία. Όταν θα χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις, θα πρέπει να μιλά με ονοματεπώνυμο. Ποιος έκανε τη διασπάθιση; Πού πήγαν τα χρήματα; Ο κ. περιφερειάρχης δεν έχει να πει τίποτα. Απεναντίας, μου είπε ότι αυτό ήταν ένας πολιτικός όρος. Δεν είναι πολιτικός όρος, αφήνει μομφή, είναι συκοφαντικός. Όπως είπε ο κ. Τατούλης, το θέμα αυτό δε θα μείνει έτσι».

«Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, όπου ο κ. Νίκας σε ζητήματα υπαλλήλων προχωρά σε αποφάσεις που κατά τη δική μας γνώμη πάσχουν νομιμότητας. Ρωτήθηκε ευθέως γιατί προέβη σε μετακίνηση διευθυντή από τη Διεύθυνση Τουρισμού στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας. Δεν έδωσε απάντηση και είπε ότι έτσι έκρινε. Δεν απάντησε πώς τοποθέτησε μία ψυχολόγο ως διευθύντρια στο Τμήμα Τουρισμού, όταν αυτό απαγορεύεται από το οργανόγραμμα. Μπορεί να νομίζει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, αλλά δεν είναι έτσι. Οι σύμβουλοι της “Νέας Πελοποννήσου” είμαστε παρόντες για να ελέγχουμε τον κ. Νίκα. Συνεχώς και καθημερινά θα νιώθει την πολιτική μας ανάσα. Έχουμε δουλέψει πολύ και δε θα αφήσουμε το έργο μας χωρίς να το υπερασπιστούμε.

Και σε ό,τι αφορά επίθεση που δέχτηκα από τον κ. Νίκα, “ότι τελείωσα”, θέλω να πω ότι εγώ τώρα αρχίζω. Τελείωσε η ανοχή, κε Νίκα. Πέντε μήνες είναι αρκετός χρόνος για να προετοιμαστείτε, τώρα οφείλετε να κάνετε έργο», κατέληξε η κα Νικολάκου.

Τουρισμός

Από την πλευρά της, η κα Μπούζα, ως υπεύθυνη του συνδυασμού για τη Μεσσηνία, αναφέρθηκε κυρίως σε ζητήματα τουρισμού: «Το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε στο ΠεΣυ ήταν το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής για το 2020. Ήρθε ως θέμα εντελώς απροετοίμαστο και έφτασε στο σημείο ο περιφερειάρχης στο μέσον της διαδικασίας να το πάρει πίσω. Εμείς, ως αντιπολίτευση, θέλουμε πραγματικά να προχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο η προσπάθεια για τον τουρισμό. Είμαστε θετικοί στο να συμβάλλουμε, αλλά δε θα επιτρέψουμε να γίνονται προγράμματα “στο γόνατο”.

Επίσης, συνέχεια ο κ. Νίκας αναφέρει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει το 50% των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, ενώ τον έχω διορθώσει να μην το ξαναπεί, διότι από τους 220 επισκέψιμους με εισιτήριο χώρους, εμείς έχουμε μόνο 10. Επίσης, μιλάει συνεχώς για το 2,6% της συμβολής της Πελοποννήσου στο ΑΕΠ της χώρας από τον τουρισμό. Πράγματι είμαστε στο 2,7%, αλλά δε λέει ότι βρισκόμαστε στην 6η θέση μέσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας και κάτω από εμάς είναι η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα και άλλες.

Επίσης, γίνονται κινήσεις που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η εντεταλμένη για τον τουρισμό πήγε σε εκθέσεις, όπως στην έκθεση στο Λονδίνο, μετά την πτώχευση της Thomas Cook, αλλά δε μας ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα. Η δε συμμετοχή της Περιφέρειας στο Πεδίο του Άρεως ήταν μία τραγωδία».

Τζάνε – Καλαμάκι

«Θα ήθελα να αναφερθώ και στη μεγάλη ανησυχία που έχουμε για το δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι. Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε κάποια στοιχεία, αλλά ξέχασε να πει ότι εδώ κι ένα μήνα υπάρχει έγγραφο του αναδόχου του έργου που ζητάει τη διάλυση της εργολαβίας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες, γιατί έχουν αφήσει ένα δρόμο σε μία κατάσταση που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους χρήστες. Θέλουμε να μας ενημερώσει για ποιον λόγο δεν έδωσαν την παράταση της εργολαβίας και φτάσαμε να έχει σταματήσει το έργο. Επίσης, να πω ότι και άλλα έργα που εκτελούνται στη Μεσσηνία, όπως τα αντιπλημμυρικά ύψους 400.000 ευρώ, είναι έργα που δημοπρατήθηκαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Γενικότερα, τα έργα που κινούνται αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία είναι δουλειά της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι για την επίθεση που δέχθηκα από την εντεταλμένη σύμβουλο τουρισμού του κ. Νίκα, δε θα απαντήσω, και θέλω να ξέρετε ότι δεν έχω κανένα απωθημένο», σημείωσε η κα Μπούζα.

Τέλος, για το Brand Name «Μυθική Πελοπόννησος», η κα Νικολάκου είπε πως είναι έργο του ΕΣΠΑ και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το αλλάξει.

Της Βίκυς Βετουλάκη