Τα ετοιμόρροπα σε όλη την Καλαμάτα εκπέμπουν SOS

Τα ετοιμόρροπα σε όλη την Καλαμάτα εκπέμπουν SOS

Από θαύμα δεν τραυματίστηκε περαστικός στον πεζόδρομο της Αριστομένους

Ανοικτά ήταν τα καταστήματα τη Δευτέρα, με τον κόσμο στον πεζόδρομο της Αριστομένους να είναι πολύς, κι έτσι καθαρά από τύχη δεν τραυματίστηκε περαστικός, όταν υποχώρησε μέρος της γυάλινης πρόσοψης πολυκατοικίας και κατέληξε στο έδαφος.

Άμεσα έφθασαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι απέκλεισαν το σημείο και μαζί με δημοτικούς αστυνόμους προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον κόσμο. Στη συνέχεια έφθασε και το καλαθοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και πυροσβέστες ανέβηκαν στο ψηλό κτήριο, απομακρύνοντας τα κομμάτια γυαλιού που είχαν μείνει στην πρόσοψη.
Ωστόσο, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι τα τζάμια που ήταν ραγισμένα ήταν πολλά περισσότερα και έτσι αναγκάστηκαν να σπάσουν και να απομακρύνουν τουλάχιστον τέσσερα ακόμα από διαφορετικούς ορόφους του κτηρίου.

Το ζήτημα, όμως, είναι σοβαρό και δεν πρέπει να τελειώσει εδώ, ούτε κάθε φορά να ελπίζουμε στην τύχη για να μην τραυματιστεί κάποιος. Άλλωστε, δεκάδες φορές έχουμε γράψει για ιπτάμενες ταμπέλες, κεραμίδια, τσίγκους, σοβάδες και άλλα αντικείμενα που ο αέρας παρασύρει, όμως οι αρμόδιοι και οι ιδιοκτήτες δείχνουν να αδιαφορούν, αφήνοντάς τα στην τύχη και μην προβαίνοντας σε άρση επικινδυνότητας των κτηρίων τους.
Εμείς, από την πλευρά μας, επαναφέρουμε το ζήτημα των διατηρητέων, όπως και άλλων κτηρίων που κυριολεκτικά στέκονται όρθια κατά λάθος και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σωριαστούν, με τις συνέπειες να είναι τραγικές.
Μάλιστα, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές είχαμε θέσει το σοβαρό αυτό ζήτημα σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας, ενώ παρακάτω σας παραθέτουμε την απάντηση του νυν δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι σε καμία περίπτωση δε ρίχνουμε τις ευθύνες για την όλη κατάσταση στο δήμαρχο, ο οποίος μόλις λίγο καιρό έχει στα χέρια του τις τύχες της πόλης, ωστόσο πρέπει τόσο αυτός όσο και όλο το Σώμα να πιέσουν πριν να είναι αργά.
Ακολουθεί η απάντηση του δημάρχου:
«Ως γνωστόν, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους και το Σύνταγμα και δε νομοθετεί. Είναι προφανές ότι τα ετοιμόρροπα κτήρια, αλλά και όλα τα διατηρητέα, αποτελούν περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών, που για δικούς τους λόγους τα έχουν εγκαταλείψει ανεκμετάλλευτα.
Η παράταξή μας, ως η αυριανή Δημοτική Αρχή, θα εξαντλήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, ως πίεση προς τους αμελείς ιδιοκτήτες, προκειμένου να λάβουν όλα τα αναγκαία και υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πολιτών.
Με την ευκαιρία της ερώτησης να τονίσω ότι η “Δημιουργική Πρωτοβουλία” σέβεται απόλυτα και προστατεύει την περιουσία και τις ιδιοκτησίες των πολιτών και προωθεί τα θέματα που αφορούν στο κοινό συμφέρον, χωρίς να βλάπτει τελικά τους ιδιώτες».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση