Όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούν διορισμό δικηγόρου ή δωρεάν νομική βοήθεια

Όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούν διορισμό  δικηγόρου ή δωρεάν νομική βοήθεια

Ένας στους τρεις δικηγόρους της Καλαμάτας γράφονται στον κατάλογο των αυτεπάγγελτων διορισμών 

Μεγάλη αύξηση, τόσο στους αυτεπάγγελτους διορισμούς δικηγόρων σε ποινικές υποθέσεις των εφετείων και της Ανάκρισης, όσο και στην παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Αντίθετα, είναι αισθητή η μείωση των ειδικών γραμματίων που κόβουν οι δικηγόροι επί πληρωμή.  

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι ότι σχεδόν ένας στους τρεις  δικηγόρους του Συλλόγου Καλαμάτας, έχει ζητήσει την εγγραφή του στον κατάλογο των αυτεπάγγελτων διορισμών και των συνηγόρων υπηρεσίας.

Όπως τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κατερίνα Δημαρέση, πάρα πολλοί πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μιας δίκης, με αποτέλεσμα να φτάνουν στην αίθουσα του Εφετείου ή στην πόρτα του Ανακριτή, χωρίς δικηγόρο και να τους διορίζεται.

Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που ζητούν δωρεάν νομική υποστήριξη, μέσω του ειδικού θεσμού που έχει καθιερωθεί.

Η παροχή νομικής βοήθειας έχει ως προϋπόθεση το ετήσιο εισόδημα του ενδιαφερόμενου πολίτη, όπου για τον άγαμο το ύψος εισοδήματος για να δικαιούται δωρεάν νομική βοήθεια δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ. Ωστόσο, νομικοί εκτιμούν ότι πρέπει να τεθούν κι άλλα κριτήρια πλην των εισοδηματικών, καθώς και να υπάρξει ένας διαχωρισμός των υποθέσεων που θα παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια.

Αύξηση κάθε χρόνο

Το 2019 στον κατάλογο για αυτεπάγγελτους διορισμούς και συνηγόρους υπεράσπισης, είχαν ενταχθεί 97 δικηγόροι και κόπηκαν για όλο το έτος 773 ειδικά γραμμάτια.

Ειδικότερα, εκδόθηκαν 97 ειδικά γραμμάτια ανάκρισης (93 για κακούργημα και 4 για πλημμέλημα) και 88 ειδικά γραμμάτια ποινικών εφετείων (31 για Μονομελές Εφετείο, 43 για τριμελές Εφετείου και 14 για Πενταμελές Εφετείο). Τέλος, για το 2019 εκδόθηκαν και τρία ειδικά γραμμάτια για το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο και ένα για το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας.

Τα υπόλοιπα για το 2019 είναι 584 ειδικά γραμμάτια δωρεάν νομικής βοήθειας που αφορούν χειρισμούς υποθέσεων, αστικών, διοικητικών, καθώς και εξωδικαστικές διαδικασίες. 

Να σημειωθεί ότι το 2019, υπήρξαν δυο πολύ σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία, που έφεραν αρκετές αναβολές σε υποθέσεις, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν αλλαγές στο χαρακτήρα δικογραφιών, όπου από κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα. Παράλληλα για τρεις  μήνες είχε καταργηθεί η λειτουργία του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να είχαν κοπεί ακόμα περισσότερα ειδικά γραμμάτια.  

Της Βίκυς Βετουλάκη