Καλαμάτα: Ξεκινά σήμερα το συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων

Καλαμάτα: Ξεκινά σήμερα το συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων

Το 40ό συνέδριο και η γενική συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων – European Lawyers’ Association (ELA) ξεκινά τις εργασίες του σήμερα στις 9.00 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 100 συνέδρων από πολλές χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, το συνέδριο είναι και επετειακό, αφού συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, χθες η Καλαμάτα υποδέχτηκε Ευρωπαίους δικηγόρους από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Εσθονία, Τσεχία, Πολωνία και Σκωτία. Η υποδοχή έγινε το απόγευμα, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ενώ στις 8.00 το βράδυ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων θα διαρκέσουν έως μεθαύριο Κυριακή 12 Μαΐου.

Για το συνέδριο παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής οι δικηγόροι Βασιλική Σκορδάκη, δρ Ελένη Σκορδάκη και Νίκος Παπαγιαννόπουλος, ενώ εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας η πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού, Μαρία Αγγελή.

Σημαντική η προβολή της Καλαμάτας
Στη σπουδαιότητα της επιλογής της Καλαμάτας στάθηκε η κα Αγγελή, επισημαίνοντας ότι πλέον έχει σταδιακά αυξανόμενη απήχηση στη συνείδηση των Ευρωπαίων ως πόλη όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για συνεδριακό τουρισμό. «Ταυτόχρονα, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για προβολή και διαφήμιση της πόλης μας και γι’ αυτό ως Δήμος στηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια και παρέχουμε κάθε δυνατότητα για την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου. Μέριμνα, έξαλλου, του Δήμου Καλαμάτας είναι να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η πόλη μας να γίνεται πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική και να διεκδικεί ισάξια με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις τέτοιες διοργανώσεις», επισήμανε- μεταξύ άλλων- η Μαρία Αγγελή, συμπληρώνοντας πόσο σημαντική είναι η «ψήφος» εμπιστοσύνης στην Καλαμάτα,  «που επικράτησε πόλεων όπως είναι το Εδιμβούργο και οι Βρυξέλλες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν λάβουμε υπόψη ότι συνήθως επιλέγονται οι πρωτεύουσες των χωρών και όχι πόλεις, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται και για το επετειακό συνέδριο».

Ενθουσιασμένοι οι Ευρωπαίοι δικηγόροι
Όπως επισήμανε η Βασιλική Σκορδάκη, οι πρώτοι Ευρωπαίοι δικηγόροι που έφθασαν στην Καλαμάτα δηλώνουν ήδη ενθουσιασμένοι από την πόλη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται τη χώρα μας για πρώτη φορά.

Όπως εξήγησε, η επιλογή της Καλαμάτας ως τόπου για τη διεξαγωγή του επετειακού τους συνεδρίου έγινε πριν από δύο χρόνια, το 2022, με κριτήρια όχι μόνο τις ομορφιές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά και την ανταπόκριση του Δήμου, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια και στάθηκε ένθερμος υποστηρικτής στην ανάπτυξη των εργασιών, που αγγίζουν εθνικά, τοπικά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος θέματα.

Τις ευχαριστίες του στο Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια και ιδιώτες χορηγούς, επαγγελματίες και μεσσηνιακές επιχειρήσεις, απηύθυνε ο δικηγόρος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά τους.

“Εικονική Δίκη” στην Καλαμάτα για το Λόρδο Έλγιν

Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, και όσα δήλωσε η δρ. Ελένη Σκορδάκη, επιστημονικά τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσουν διεθνή, εθνικά (ελληνικά) και τοπικά (μεσσηνιακά) θέματα, τα οποία θα αναλυθούν από Ευρωπαίους δικηγόρους όπως:

  • «Απο-αποικιοποίηση» (decolonization) παγκοσμίων μουσειακών θησαυρών, επανένωσή τους (βλ. Μάρμαρα του Παρθενώνα).

Μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διεξαγωγή στην Καλαμάτα “Εικονικής Δίκης στο Old Bailley” (το ποινικό δικαστήριο του Λονδίνου) όπου και θα «δικαστεί» ο Λόρδος Έλγιν, ώστε να κριθεί αν είναι ένοχος για την κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

-Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο (βλ. Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο) και

-Θέματα Natura 2000 στη Μεσσηνία.