Αλκοτέστ στην Πελοπόννησο: Οι μεσήλικες το τσούζουν περισσότερο από τους νεότερους

Αλκοτέστ στην Πελοπόννησο: Οι μεσήλικες το τσούζουν περισσότερο από τους νεότερους

Τρίτη από το τέλος είναι αυτή τη φορά η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έκανε σε όλη την Ελλάδα το προηγούμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο η Τροχαία για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Η σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας δείχνει πολύ μεγάλη συμμόρφωση των οδηγών, αφού σε 960 ελέγχους που έγιναν στην Περιφέρειά μας διαπιστώθηκαν μόνο 10 παραβάσεις αυτής της μορφής.

Στα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αστυνομία, τα σκήπτρα στην παράβαση της μέθης, όχι μόνο στην Περιφέρειά μας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, κρατούν οι άντρες. Σε επίπεδο χώρας στις ηλικίες 20-40 βεβαιώθηκε η πλειοψηφία των προστίμων. Αντίθετα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε οδηγούς άνω των 40.

Αποτελέσματα ελέγχων
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων, είναι στο επίκεντρο των έλεγχων της Τροχαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το τριήμερο από Παρασκευή 7 έως Κυριακή 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 12.441 έλεγχοι (αλκοτέστ) και βεβαιώθηκαν 445 παραβάσεις, ως ακολούθως: 111 στην Αττική, 56 στην Κρήτη, 48 στην Κεντρική Μακεδονία, 43 στη Θεσσαλονίκη, 31 στη Δυτική Ελλάδα, 30 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 29 στη Θεσσαλία,  27 στη Στερεά Ελλάδα, 19 στο Νότιο Αιγαίο, 17 στα Ιόνια Νησιά, 14 στην Ήπειρο, 10 στην Πελοπόννησο, 5 στη Δυτική Μακεδονία και 5 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 3,64% των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Ηλικίες
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρέθηκε χαμηλά στην κατάταξη (12η) με μόλις 10 παραβάσεις σε 960 ελέγχους, και είναι από τις λίγες φορές που είναι θετική είδηση να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

Οι δέκα αυτές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν στην Περιφέρειά μας εννέα έγιναν από άνδρες και μία από γυναίκα.

Ιδιαίτερα ικανοποιητικό είναι το στοιχείο ότι στους 960 ελέγχους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δε βρέθηκε κανένας παραβάτης που να είναι κάτω από 20 ετών. Ένας παραβάτης ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών, τρεις οδηγοί υπό την επήρεια αλκοόλ ήταν μεταξύ 30-40 ετών, δύο μεταξύ 40-50 ετών, τρεις μεταξύ 50-60 ετών και ένας μεταξύ 60-70 ετών.

Πάντως, από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία φαίνεται ότι η Περιφέρεια που δε… βάζει εύκολα νερό στο κρασί της είναι αυτή της Κρήτης, αφού μόλις σε 633 ελέγχους βεβαιώθηκαν 56 παραβάσεις για μέθη.

Να σημειωθεί ότι στους ελέγχους της Τροχαίας από τους 445 συνολικά παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt (πλημμεληματική παράβαση) οδηγούσαν 80 άτομα, από τα οποία 67 κινούνταν μόνα τους, ενώ 13 έχοντας στο όχημα τους άλλα ενήλικα ή ακόμα και ανήλικα άτομα.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προειδοποιεί ότι τέτοιοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς και το επόμενο διάστημα, με στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.

Της Βίκυς Βετουλάκη