Για την αγορά των βιολογικών προϊόντων


Στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε, εκτός από τους κλασσικούς παραγωγούς, παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. 

Προσωπικά, όπως φοβάμαι ισχύει για τους περισσότερους, θεωρούσα την κατάσταση επίπλαστη. Προ ημερών, μάλιστα, μιλώντας με τον Ιάκωβο, παραγωγό με πληθώρα προϊόντων, του έλεγα αυτό ακριβώς, πως στην Ελλάδα, όπως είχε πει και ο Τσαρούχης, «είσαι ό,τι δηλώσεις» και σιγά μη σας ελέγχει κανένας. Έβγαλε αμέσως και μου έδειξε τρία πιστοποιητικά διαφορετικών ημερομηνιών και για διαφορετικά προϊόντα, που ξεκάθαρα από την αρμόδια υπηρεσία βεβαίωναν πως δεν υπάρχουν δείγματα ουσιών κ.λπ. Μου εξήγησε, μάλιστα, πως οι έλεγχοι είναι αιφνιδιαστικοί, γίνονται είτε στο χωράφι είτε στην αγορά, τα δείγματα σφραγίζονται και γίνεται αυστηρός έλεγχος. Σε περίπτωση ατασθαλίας, μέχρι που μπορεί να χάσουν και την άδεια.

Οφείλω να καταθέσω την εμπειρία και τη γνώση που αποκόμισα σεβόμενος την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων και ως συγγνώμη για την αντίθετη άποψη που πολλάκις είχα εκφράσει.                                     

  Μπάμπης Κάρβελης