Δημήτρης Στρατούλης: Ένας μαχητής της ζωής γράφει για τη δωρεά οργάνων

Δημήτρης Στρατούλης: Ένας μαχητής της ζωής  γράφει για τη δωρεά οργάνων

Όσες και όσοι έχουμε γνωρίσει τον Δημήτρη Στρατούλη, πάντα εκπλησσόμαστε με τη ζωτικότητά του. Αεικίνητος και εργατικός και συνάμα προσηνής και χαμογελαστός. Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι όλα αυτά τα χρόνια δίνει και μια μάχη για τη ζωή του.

Ο Στρατούλης είναι στη ζωή χάρη σε δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού, μία από τη μητέρα του και μία από δότη στη Γαλλία. Στο βιβλίο του περιγράφει αυτή τη μάχη που έχει δώσει.

Όχι δεν είναι ένα βιβλίο για μια ατομική ιστορία και ας μοιάζει με ατομικό ημερολόγιο. Ο Στρατούλης γράφει αυτό το βιβλίο για να αναδείξει ένα θέμα: τη σημασία της δωρεάς οργάνων και την ανάγκη να υπάρχουν δημόσια συστήματα υγείας που να μπορούν να υποστηρίξουν τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις και την ιατρική επιστημονική έρευνα.

Στα μάτια του Στρατούλη η δωρεά δεν είναι απλώς μια ατομική πράξη που βοηθάει κάποιον συνάνθρωπο. Συμπυκνώνει μια στάση ζωής και ένα όραμα κοινωνικό, που πατάει πάνω στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά.

Παραπέμπει σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δεν είναι απρόσωπες μονάδες ούτε ατομικοί καταναλωτές, αλλά αγωνίζονται συλλογικά και σκέφτονται ως τμήμα ενός κοινωνικού συνόλου που προσπαθεί από κοινού.

Στάση ζωής

Την ίδια ώρα ο Στρατούλης δίνει ένα παράδειγμα του τι σημαίνει αγωνιστική στάση ζωής. Δε μιλά απλώς για τη μία ή την άλλη πολιτική τοποθέτηση, αλλά για την ανάγκη κάθε στιγμή ο άνθρωπος να αγωνίζεται για κάτι καλύτερο, είτε για τον ίδιο είτε για το κοινωνικό σύνολο.

Είναι συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο παραθέτει αναλυτικά τα όσα έκανε την περίοδο από τη διάγνωση βαριάς νεφρικής ανεπάρκειας και την πρώτη μεταμόσχευση και μετά. Τους αγώνες που έδωσε, το διδακτορικό που τελείωσε, την καθημερινή του πολιτική δράση, τις διαδηλώσεις στις οποίες πήγε. Όχι για να περηφανευτεί, γνωστή άλλωστε η σεμνότητά του, αλλά για να δείξει ότι το δώρο της ζωής που του (ξανά)δόθηκε το τιμά όσο καλύτερα μπορεί.

Ύμνος στη ζωή και στον αγώνα και συνάμα προβολή της ανάγκης η δωρεά οργάνων να γίνει βίωμα, συνείδηση και αυτονόητο χρέος για όλους μας, το βιβλίο του Στρατούλη δεν πρέπει απλώς να διαβαστεί, αλλά να πιάσει τόπο.

Παρουσιάστηκε χθες

Στο μεταξύ, εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων = δώρο ζωής» έγινε χθες στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» της Δήμητρας Δημοπούλου και οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Συντονιστές της παρουσίασης ήταν οι Φώτης Μπουγάς, εκπαιδευτικός και Θανάσης Πετράκος, περιφερειακός σύμβουλος-πρώην βουλευτής, ενώ μίλησαν οι: Γιάννης Μπολέτης, καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, πρόεδρος Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, γεννημένος στην Καλαμάτα. Παπαθεοδωρίδης Γιώργος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Λαϊκού Νοσοκομείου, γεννημένος στην Καλαμάτα. Ελένη Κάψια, νεφρολόγος στην Κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας. Χρήστος Σβάρνας, πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η φιλόλογος Δήμητρα Δημοπούλου.