Δύο μεσσηνιακά τσίπουρα που σε… ταξιδεύουν με τη γεύση τους

Δύο μεσσηνιακά τσίπουρα που  σε… ταξιδεύουν με τη γεύση τους

Golden drop ΚωστέαΠαλαιωμένο τσίπουρο Navarino Vineyards

Ο ασκός του Αιόλου στην παλαίωση του τσίπουρου άνοιξε και είναι ευτύχημα πως πολλοί Έλληνες αποσταγματοποιοί μπαίνουν γερά στο παιχνίδι αυτό, ακόμα και εάν προέρχονται από περιοχές με όχι ιδιαίτερη παράδοση στην παραγωγή του τσίπουρου.

Πρόσφατα η εφημερίδα “Καθημερινή”, σε ρεπορτάζ με τίτλο “Τα τσίπουρα που βάζουν κάτω το κονιάκ”, μας εξηγεί ότι η παλαίωση γίνεται με διαλεχτά στέμφυλα, φροντισμένες αποστάξεις, παλαίωση σε επιλεγμένα δρύινα βαρέλια και έμπειρο χαρμάνιασμα. Αυτά τα παλαιωμένα αποστάγματα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα καλό ουίσκι, ένα παλαιωμένο ρούμι. Κάποια μπορούν να συγκριθούν και με κονιάκ. Και στον κατάλογο με τα καλύτερα στο είδος τους έχει και δύο μεσσηνιακά.

Golden Drop, Κωστέα

Ένα καλαματιανό μαλακό τσίπουρο, φτιαγμένο από αποστάγματα Αγιωργίτικου, Μοσχοφίλερου και Ροδίτη, ωριμασμένων για 24 μήνες σε βαρέλια limousine. Το blending τους πετυχαίνει υποδειγματική φινέτσα, που μεταφράζεται σε αρώματα εσπεριδοειδών, μαρμελάδας και ξηρών καρπών, και σε στόμα βουτυράτο και πικάντικο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον καταξιωμένο πλέον διαγωνισμό «Olymp awards», τo Golden Drop παλαιωμένο τσίπουρο τιμήθηκε με χρυσό βραβείο γεύσης, ενώ τo Golden Drop μονοποικιλιακό τσίπουρο από Αγιωργίτικο, τιμήθηκε με αργυρό βραβείο γεύσης, το 2017.

Ένα χρόνο αργότερα υπήρξαν νέες διακρίσεις μας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Το νέο λικέρ ΜΑΣΤΙΧΑ κέρδισε το ασημένιο βραβείο γεύσης, ενώ το λικεράκι ΚΑΡΥΔΑ πήρε το χάλκινο βραβείο γεύσης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός «Taste Olymp Awards» πραγματοποιείται στην Αθήνα, με την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπό την αιγίδα και την υποστήριξη πολλών φορέων του χώρου.

Παλαιωμένο τσίπουρο Navarino Vineyards

Φτιαγμένο με εμπειρία, από στέμφυλα βιολογικών γέρικων αμπελώνων της Costa Navarino, αυτό το τσίπουρο ωριμάζει για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια. Γίνεται πλούσιο και μεστό, με στρογγυλάδα και πικάντικη επίγευση χαμομηλιού και βανίλιας, σταφίδας και περγαμόντου. Σπέσιαλ απεριτίφ, αλλά και συνοδός καπνιστών αλλαντικών και ψαρικών.

Μυστικό: Πίνονται στα ανάλογα ποτήρια (του κονιάκ, του ουίσκι, της γκράπας), σκέτα ή με ένα δύο παγάκια. Ταιριάζουν με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, αλλά εξίσου με σοκολάτα και σοκολατένια επιδόρπια, και συνοδεύουν έξοχα αυγοτάραχο, καπνιστά θαλασσινά και ένα καλό πούρο.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη