«Ελλάδα Ώρα Μηδέν»: Συζήτηση για την «κρίση» με την Τουρκία με μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο

«Ελλάδα Ώρα Μηδέν»: Συζήτηση  για την «κρίση» με την Τουρκία με μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα της Πινακοθήκης στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου, διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου η συζήτηση που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις», με τη συνεργασία του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου, υπό τον τίτλο «Ελλάδα Ώρα Μηδέν».

Τρεις ομιλητές με διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις ανέλυσαν τις σκέψεις τους στο κοινό και απάντησαν σε ερωτήσεις, ενώ και μεταξύ τους συζήτησαν τις όποιες διαφωνίες.

Θεόδωρος Κατσούφρος: «Η Χάγη θεματοφύλακας του Διεθνούς Δικαίου»

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διεθνολόγος Θεόδωρος Κατσούφρος. Ο κ. Κατσούφρος, συνέντευξη του οποίου φιλοξενήσαμε στο «Θάρρος» την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, σημείωσε και στην εκδήλωση ότι οι απόψεις του βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και η ανάλυσή του μπορεί να χαρακτηριστεί δικαιοκεντρική.

Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη εξεύρεση λύσεων για την ακύρωση του παρανόμου τουρκολιβυκού συμφώνου, προτείνοντας την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των διαφορών μας στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Λύση που θα ακύρωνε στην πράξη το παράνομο σύμφωνο, ενώ θα «έσυρε» και την Τουρκία στη Χάγη, κάτι που αποτελεί πάγια ελληνική θέση από το 1976 και ύστερα. Αφού τεκμηρίωσε και νομικά τις σκέψεις του και απάντησε σε απορίες νομικού περιεχομένου, έκλεισε λέγοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, η Χάγη αποτελεί το «θεματοφύλακα» του Διεθνούς Δικαίου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τη φοβόμαστε. Τόνισε, δε, ότι κάθε σπιθαμή εδάφους στο Αιγαίο ανήκει στην Ελλάδα ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάνης, και συνθήκες όπως αυτή που καθορίζουν σύνορα, δεν αλλάζουν από κανένα διεθνές δικαστήριο.

Μανώλης Κοττάκης: «Πολύ δύσκολος ο Μάρτιος – Ο αέρας αυτή τη φορά πρέπει να πάρει άλλους»

Αυτός που φάνηκε, από τους ομιλητές, να συμφωνεί όσο κανείς άλλος με τον τίτλο της εκδήλωσης «Ελλάδα Ώρα Μηδέν» ήταν ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης.

Ο κ. Κοττάκης εξέφρασε αρχικά την άποψή του ότι απομακρυνόμαστε από το «γήπεδο» της Χάγης, καθώς από την επιστολή Πομπέο προκύπτει η πιθανότητα «διαιτησίας» ή και «Συνδιαλλαγής», όπως προβλέπονται από τον ΟΗΕ, και εκεί η Τουρκία θα μπορεί να θέσει ολόκληρη την «ατζέντα» που ανοίγει σαν «βεντάλια» τους τελευταίους μήνες.

Ξεκινώντας την ομιλία του επιχείρησε μια συναισθηματική αναδρομή στα γεγονότα των Ιμίων, ασκώντας έντονη κριτική στην τότε πολιτική ηγεσία, ενώ σημείωσε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι ίδια με το ’96.

Αναφέρθηκε στην ύπαρξη «εσωτερικού» εχθρού, αναφερόμενος σε «δηλώσεις» και «αρθογραφία» των τελευταίων μηνών, από «Κασσάνδρες», όπως είπε, ασκώντας έμμεση κριτική στον Κώστα Σημίτη, την Ντόρα Μπακογιάννη και το σύμβολο του Κ. Μητσοτάκη κ. Ντόκο, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.

Ο κ. Κοττάκης συνέχισε και με γεωπολιτική ανάλυση, υποστηρίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα νέο κόσμο, με τους Πούτιν – Τράμπ και Ερντογάν να αποτελούν την «ανάσχεση» της Κίνας στην περιοχή. Υποστήριξε δε, ότι η ελληνική πλευρά «παίζει» με τη «λάθος Αμερική», ενώ θεωρεί ότι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον Ταγίπ Ερντογάν σ’ ένα θερμό επεισόδιο είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα θα πρέπει να προβεί σε κινήσεις που δε θα την καθιστούν σε καμία περίπτωση προβλέψιμη.

Κλείνοντας εξέφρασε την άποψη ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, ίσως την κρισιμότερη από το 1974, ευχόμενος να διαψευστεί, ότι ο Μάρτιος που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι «αυτή τη φορά ο αέρας πρέπει να πάρει άλλους».

Μελέτης Μελετόπουλος: «Η Ελλάδα να οριοθετήσει τους στόχους της για το μέλλον»

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κοινωνιολόγος, διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μελέτης Μελετόπουλος.

Κάνοντας και μια κοινωνικοπολιτική ανάλυση στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, «χτύπησε» καμπανάκι, λέγοντας ότι το έθνος απειλείται με ολική εξάλειψη. Αναφέρθηκε δε, σε μια σειρά από παθογένειες της ελληνική κοινωνίας, ενώ άσκησε κριτική στη λεγόμενη «ελίτ» της ελληνικής κοινωνίας, που σημείωσε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Μελετόπουλος σημείωσε το διαχρονικό αναθεωρητισμό των «γειτόνων» και υπογράμμισε ότι μόνο με υψηλό φρόνημα και έναν υγιή «πατριωτισμό» μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που είναι μπροστά.

Τέλος, σημείωσε τη μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα να οριοθετήσει τους στόχους της για το μέλλον, υπενθυμίζοντας ότι 1.500 «κατσικοκλέφτες» από το Μοριά και τη Ρούμελη ξεσηκώθηκαν και τα έβαλαν με μια τεράστια αυτοκρατορία.

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν ο γενικός γραμματέας καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, επιχειρηματίες, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος κόσμου απ’ όλο το ιδεολογικό φάσμα της κοινωνίας.

Του Κώστα Γαζούλη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας