Λαμπρός εορτασμός για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά

Λαμπρός εορτασμός για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την πόλη για τη γιορτή 

«Η Χαρά να Λάμπει απ’ τον Άγιο Χαραλάμπη» τόνισε χθες στον πατρικό του λόγο προς τους πιστούς ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, μετά τη δέηση που εψάλη στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών για την εορτή του Εφόρου, Πολιούχου και Προστάτη των Φιλιατρών, Αγίου Χαραλάμπους, και πράγματι χθες η χαρά έλαμψε στα Φιλιατρά. 

Χιλιάδες πιστών συνέρρευσαν χθες το πρωί για τη λαμπρή γιορτή κατακλύζοντας τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται η Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου! Τις θρησκευτικές τελετές λάμπρυναν με την παρουσία τους ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωρεών, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλόθεος και ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, καθώς και ο Φιλιατρινός Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, τον οποίο και τίμησε ο Δήμος Τριφυλίας. 

Οι θρησκευτικές τελετές ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής με Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα και, ακολούθως, Ιερά Αγρυπνία. Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

Από το πρωί, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό και τη Δοξολογία ξεκίνησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, την οποία συνόδευαν αντιπροσωπείες και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α., τιμητικό άγημα και Φιλαρμονική της Αεροπορίας, οι Δημοτικές Φιλαρμονικές Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων, καθώς και μαθήτριες και μαθητές των σχολείων των Φιλιατρών και πιστοί. 

Μετά τη δέηση στην κεντρική πλατεία ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες θεοφιλεστάτους επισκόπους που είναι οι νεώτεροι, κατά την τάξη, αρχιερείς, για τους οποίους εξήρε τη φρόνηση, τη σύνεση και τη σοφία! Ευχήθηκε δε ο Άγιος Χαράλαμπος «να αποσοβήσει πάλι και πάλι και πολλάκις κάθε κίνδυνο που επιβουλεύεται την εθνική μας ακεραιότητα και την ειρηνική διαβίωση της πατρίδος, Αμήν! Χρόνια πολλά, χρόνια ειρηνικά, χρόνια γαλήνια, χρόνια καλά! Ευλογημένο και Άγιο Τριώδιον να περάσομεν». 

Στη συνέχεια η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό, όπου και έγινε η Απόλυση. Στις θρησκευτικές τελετές συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, οι αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος, Ανδρέας Τσουκαλάς και Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ο Τριφύλιος με καταγωγή από την Τριπύλα δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, Αναστάσιος Μπινίσκος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο τέως δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο τέως βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άγγελος Χρονάς και Αντωνία Μπούζα, τα πολιτικά στελέχη της Ν.Δ., Νατάσσα Κυριακοπούλου και Πιπίνα Κουμάντου κ.ά.

Του Ηλία Γιαννόπουλου