Μ. Γραφάκος: «Μέχρι το Πάσχα θα έχει ξεκινήσει το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο»

Μ. Γραφάκος: «Μέχρι το Πάσχα θα έχει ξεκινήσει το έργο  διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο»

«Μέχρι το Πάσχα θα έχει ξεκινήσει το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» τόνισε χθες από τα Φιλιατρά, όπου εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος.

Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας: «Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο, ε, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό τέλος του 2020 ή το αργότερο στις αρχές του 2021 να μπορούμε να διοχετεύουμε τα απορρίμματα εκεί, στo πλαίσιο της μεταβατικής λύσης που έχει προγραμματιστεί, και έτσι να μπορέσουμε στις 19 από τις 21 χωματερές της περιοχής, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να βγάλουμε το πρόστιμο. Κι από εκεί και μετά, εντός του 2021 να μας βρει στην Πελοπόννησο, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, χωρίς να έχουμε καμία παράνομη χωματερή. Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνει, να τις κλείσουμε όλες και να τελειώσουμε οριστικά, μια και καλή, μ’ αυτή τη γάγγραινα, μ’ αυτό το βραχνά».

Επίσης, αναφέρθηκε σε ανοιχτά προγράμματα του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση Δήμων για τοπική διαχείριση: «Υπάρχουν προγράμματα ανοιχτά από το ΕΣΠΑ, στα οποία οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις. Τα προγράμματα αυτά είναι σχεδιασμένα και ακολουθούν τις ευρωπαϊκές επιταγές, τις ευρωπαϊκές πρακτικές, που βεβαίως δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κοινή λογική. Είναι κοινή λογική να μη θάβουμε τ’ απορρίμματά μας, είναι κοινή λογική να μπορέσουμε να κάνουμε ανακύκλωση και να αναπτύξουμε ένα δίκτυο βιοαποβλήτων. Και από την άλλη, ό,τι δε χρηματοδοτείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, αυτό θα το αναλάβει η Πολιτεία, διότι, όπως είπα πριν, πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή μ’ αυτό το ζήτημα».

Του Ηλία Γιαννόπουλου