Νίκη Κεραμέως: «Επιθυμούμε το διάλογο με όλους – Επενδύουμε έμπρακτα στην Παιδεία»

Νίκη Κεραμέως: «Επιθυμούμε το διάλογο με όλους – Επενδύουμε έμπρακτα στην Παιδεία»

Διαμαρτυρία από Συλλόγους και Φορείς  

Τα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισκέφθηκε χθες το απόγευμα η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σύλλογοι Eνώσεων Γονέων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καθώς και άλλα σχήματα παρεμβάσεων περίμεναν την υπουργό φωνάζοντας συνθήματα και εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για ζητήματα Παιδείας κατά την είσοδο της. Την υπουργό στα γραφεία των εκπαιδευτικών την υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Παναγιώτης Παναγιώτοπουλος καθώς και το διοικητικό συμβούλιο. Με την έναρξη της σύσκεψης υπήρξε παρέμβαση διαμαρτυρίας από συλλόγους. Ακολούθησε σύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο όπου η Υπουργός άκουσε τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μεσσηνία. 

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης η υπουργός σε δηλώσεις της τόνισε ότι όπου και αν βρίσκεται επιθυμεί να συναντά εκπαιδευτικούς. Συμπλήρωσε δε , ότι με χαρά δέχθηκε και τους εκπαιδευτικούς που εξέφρασαν παράπονα και προβληματισμούς, υπογραμμίζοντας ότι το  Υπουργείο επενδύει στο διάλογο, καθώς πρόκειται για θεμέλιο δημοκρατίας. Αναφορικά με τη συνάντηση σημείωσε ότι άκουσε προσεκτικά όλα τα ζητήματα, κρατώντας σημειώσεις και δίνοντας απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα. Κλείνοντας, τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, επενδύουν έμπρακτα στην παιδεία καθώς ήδη το υπουργείο έχει δρομολόγηση μια σειρά από προσλήψεις.

Η κα Κεραμέως υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα στη Μεσσηνία για να επισκεφτεί σχολεία της περιοχής, κάτι που προγραμμάτιζε για την προηγούμενη Παρασκευή αλλά την τελευταία στιγμή αναγκάστηκε να αλλάξει το πρόγραμμα της λόγω έκτακτων υποχρεώσεων της στο Κοινοβούλιο.

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε και ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλης

Του Κώστα Γαζούλη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας


Νίκη Κεραμέως : Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα ξεκινήσει από τη βάση της

Δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως από το Δημαρχείο Καλαμάτας

Στα πλαίσια της παρουσίας της στην Καλαμάτα για την εορτή της πολιούχου της πόλης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χθες το πρωί, μεταξύ των άλλων, συναντήθηκε και με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο στο Δημαρχείο, παρουσία κυβερνητικών βουλευτών του Νομού και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Βασιλόπουλο στην υπουργό τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τις σχολικές υποδομές του δήμου, και στο άμεσο μέλλον θα κατατεθεί και σχετικό υπόμνημα, όπου θα συζητηθεί με την υπουργό σε συνάντηση που θα έχει με τον δήμαρχο Στην Αθήνα.

Από την πλευρά της,  η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι πολιτική απόφαση του υπουργείου αλλά και της Κυβέρνησης είναι να οι συχνές επαφές της υπουργού με την…πηγή των προβλημάτων, όχι στο υπουργείο, αλλά εκεί που υπάρχουν. “Είναι σημαντικό να ακούσουμε από πρώτο χέρι τα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε και να διαμορφώσουμε πλήρη γνώση της κατάστασης, αλλά και να δώσουμε λύση στα προβλήματα. Δεσμεύομαι ότι την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην Καλαμάτα, να επισκεφθώ όσο το δυνατό περισσότερες σχολικές μονάδες, για να γνωρίσω τα προβλήματα από κοντά”, επεσήμανε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην ουσία της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, σημείωσε ότι δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στην προσχολική αγωγή, αφού εκεί αρχίζει και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των παιδιών. Επεσήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών και να υπάρξει εισαγωγή νέων μεθόδων διδασκαλίας, με σκοπό τα παιδιά να…φύγουν από τα στερεότυπα της παπαγαλίας και να αρχίσουν να αναπτύσσουν κριτική σκέψη. Το τελευταίο θα ενισχυθεί, μάλιστα, με την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου στην εκπαίδευση.

Από την άλλη, συνέχισε ότι το υπουργείο επενδύει στους εκπαιδευτικούς, μια και είναι αυτοί/ες που αποτελούν την καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος. Και για το σκοπό αυτό θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για να υπάρξει και…χειροπιαστά το ενδιαφέρον του υπουργείου.

Πάντως, πριν φτάσει στην Καλαμάτα η υπουργός πρόλαβε, μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται με τη θρησκευτική οργάνωση «Χριστιανική Αγωγή» καλώντας τους μαθητές σε ημερίδα της οργάνωσης, η υπουργός Παιδείας, να δώσει εντολή ώστε να ανακληθεί το σχετικό έγγραφο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως «Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» είναι μεταξύ των ορθόδοξων χριστιανικών σωματείων που στηρίζουν το «κίνημα» κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω» που πρόσφατα είχε προκαλέσει σάλο με την καμπάνια κατά των αμβλώσεων στο μετρό. 

Το 2009 η ίδια οργάνωση με επιστολή της προς τον τότε υπουργό Παιδείας ζητούσε να μην εισαχθεί στα σχολεία το μάθημα της «Σεξουαλικής Αγωγής» ώστε στο σχετικό διάλογο να συμμετάσχουν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

 Η έγκριση του υπουργείου για να «ενημερωθούν» τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική, ώστε να συμμετάσχουν στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων “Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ”, με θέμα «Σύγχρονη Παιδεία και ελληνορθόδοξη παράδοση» προκάλεσε κατακραυγή και την αντίδραση, μεταξύ άλλων, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

 Με ανακοίνωσή της διαμαρτυρήθηκε πως το υπουργείο «νομιμοποιεί τον συγκεκριμένο φορέα ενώ την ίδια στιγμή δεν συναντιέται με τον κατεξοχήν εκπρόσωπο των χιλιάδων γονέων της χώρας, την ΑΣΓΜΕ. Άραγε θα ακολουθούσε την ίδια πρακτική εάν η ΑΣΓΜΕ καλούσε να ενημερωθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί για τις δράσεις της, μέσω του σχολικού δικτύου; Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν η ΑΣΓΜΕ έκανε ημερίδες για το πρόβλημα της σχολικής στέγης ή για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης;»  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη