Οι χώρες που προωθούν τη «συνοχή» απαιτούν έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό της Ε.Ε

Οι χώρες που προωθούν τη «συνοχή» απαιτούν  έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό της Ε.Ε

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝ ΤΑΧΕΙ

Δεκαπέντε κράτη μέλη συγκεντρώθηκαν στην Πορτογαλία την 1η Φεβρουαρίου προκειμένου να υποστηρίξουν ότι για το επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., 2021-2027, η πολιτική συνοχής και τα αντίστοιχα κονδύλια πρέπει να παραμένουν ισοδύναμα όπως και στην περίοδο 2014 – 2020, αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η γνωστή και έγκυρη ιστοσελίδα EURACTIV.

Οι κύριοι δικαιούχοι του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στην Beja, νότια Πορτογαλία, για να υποστηρίξουν τα φτωχότερα κράτη μέλη. Η συνάντηση κατέληξε σε κοινή δήλωση της Διάσκεψης Κορυφής της Beja και υπογράφηκε από 15 από τους 17 «Φίλους της Συνοχής»: Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Στην κοινή αυτή δήλωση: Επαναβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στις περικοπές που προτείνονται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών.

Η χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής για το 2021-2027 πρέπει να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο 2014-2020 σε πραγματικούς όρους. Κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να υποστεί δραστικές και δυσανάλογες περικοπές στον προϋπολογισμό του για τη συνοχή.

Η Κροατία και η Ιταλία δεν υπέγραψαν την κοινή δήλωση, η μεν πρώτη γιατί είναι η προεδρεύουσα χώρα του εξαμήνου και η Ιταλία προφανώς για να μη θίξει τους μεγάλους εταίρους της.

Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στους κινδύνους που εγκυμονεί η προσεχής διαπραγμάτευση για το ΠΔΠ 2021 – 2027 σε σημείωμά μας με τίτλο: «Εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής για τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμός 2021 – 2027». Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δε θέλησε να επιβεβαιώσει τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι η Γερμανία θα ασκούσε επίσης βέτο στην παρούσα πρόταση, ζητώντας από τα κράτη μέλη να πληρώσουν 1,11% του ΑΕΠ τους. Η ερώτηση τέθηκε στο πλαίσιο συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Αυστριακό καγκελάριο, με τον οποίο συνθέτουν ένα αρμονικό ζευγάρι σύμφωνα με την ιστοσελίδα EURACTIV2

Ένας από τους λόγους του Brexit

Πολλοί είναι οι λόγοι που έχουν διερευνηθεί γιατί οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας ψήφησαν υπέρ του Brexit. Ένας από τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, του βρετανικού The Telegraph3, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να επιτεθεί στο Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Συγκεκριμένα ο κ. Μπαρνιέ θα εκδώσει αυστηρή επίπληξη στον Μπόρις Τζόνσον μετά την αποκάλυψη του The Telegraph ότι ο πρωθυπουργός θα πει στις Βρυξέλλες ότι προτιμά να δεχτεί τους συνοριακούς ελέγχους μετά το Brexit από το να χάσει την ελευθερία να αποκλίνει από τους κανόνες της Ε.Ε.

Αυτή η δυσαρμονία εντάσσεται στις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των βρετανικών και των ευρωπαϊκών οραμάτων για μια μελλοντική εμπορική σχέση μετά το Brexit. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit αναμένεται να προειδοποιήσει τον κ. Johnson ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτύχει μια εμπορική συμφωνία μηδενικών ποσοστώσεων και μηδενικών δασμών εκτός εάν η Βρετανία υπόσχεται να τηρήσει τα πρότυπα της Ε.Ε. μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου στα τέλη του 2020.

Ο κ. Barnier θα παρουσιάσει το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εμπορικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες την ίδια μέρα που ο κ. Johnson αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σημαντική ομιλία που θα αναφέρει τις κόκκινες γραμμές του για τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο4

Με ανακοίνωση της Κομισιόν, νέα έρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται καλύτερα ενημερωμένοι, αλλά εξακολουθούν να ανησυχούν για το κυβερνοέγκλημα. Στις 29 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή δημοσιεύει την τελευταία της έρευνα σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνειδητοποίηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αυξάνεται, ενώ το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι αρκετά καλά ή πολύ καλά ενημερωμένο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, από το 46% το 2017. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αυξάνουν λιγότερο την αυτοπεποίθησή τους όσον αφορά στην ικανότητά τους να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Οι χρήστες του Διαδικτύου που πιστεύουν ότι μπορούν να προστατευθούν επαρκώς από την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, ανέρχονται σε 71% το 2017.

Οι ερωτηθέντες ανησυχούν για την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων τους, την απάτη, το κλείδωμα του υπολογιστή τους και αναγκάζονται να πληρώνουν λύτρα για να έχουν πρόσβαση στα δικά τους δεδομένα, καθώς και για την κλοπή ταυτότητας. Περισσότεροι από το ένα τρίτο έλαβαν ψευδή ηλεκτρονικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα ζητώντας προσωπικά στοιχεία τα τελευταία τρία χρόνια. Το 8% πέφτει θύμα αυτών των παράνομων αιτημάτων, και το 11% είχε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που κατάφεραν να μπουν χάκερς. Αυτό έχει αντίκτυπο στην προθυμία τους να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές υπηρεσίες: για παράδειγμα, το 10% δηλώνει ότι οι ανησυχίες τους καθιστούν λιγότερο πιθανό να κάνουν αγορές στο διαδίκτυο.

Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αποτελεί βασικό στοιχείο του έργου μας για την οικοδόμηση μιας Ένωσης που προστατεύει τους πολίτες της. Οι κυβερνοεγκληματίες δε γνωρίζουν σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου και να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία και δεξιότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής».

Του Γιώργου Μαρκατάτου

1 https://www.euractiv.fr/section/politique/news/in-portugal-15-cohesion-countries-call-for-stronger-eu-budget/

2 https://www.euractiv.com/section/politics/news/austria-and-germany-a-harmonious-couple-at-odds-on-eu-issues/?utm_source=EURACTIV&utm_campaign=c646ade224-RSS_EMAIL_EN_Daily_Update&utm_medium=email&utm_term=0_c59e2fd7a9-c646ade224-114687155

3 https://www.telegraph.co.uk/politics/2020/01/30/michel-barnier-demand-uk-sticks-eu-rules-brexit-rebuke-boris/

 4 https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_143