Σφοδρή αντιπαράθεση Αθανασόπουλου – Τσώνη «εφ’ όλης της ύλης»

Σφοδρή αντιπαράθεση Αθανασόπουλου – Τσώνη «εφ’ όλης της ύλης»

Αθανασόπουλος: «Λείπετε καιρό από το Συμβούλιο και έρχεστε “αδιάβαστος”»

-Τσώνης: «Είσαι άσχετος, ξεπέρασες και το “κολλητήρι” σε κωλοτούμπες»

Με την «επιστροφή» του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως δημάρχου Γιώργου Τσώνη στο Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται πως στο Σώμα επανήλθε η «κανονικότητα», που επιτάσσει σφοδρές αντιπαραθέσεις με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Αν το «μεταναστευτικό» ήταν στο «πρώτο πλάνο» αντιπαράθεσης, ακολούθησε ακόμα σειρά θεμάτων όπου ο πρώην δήμαρχος έθεσε στις ερωτήσεις του ιδιαίτερα επιθετικά προς τον Γιώργο Αθανασόπουλο, με τον τελευταίο να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι για ακόμα μια συνεδρίαση διαπιστώθηκε διαφορετική «ατζέντα» στα θέματα που θέτει ο επικεφαλής του συνδυασμού της μειοψηφίας και σε αυτά που βάζουν τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού του.

Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου

Το πρώτο ερώτημα του κ. Τσώνη αφορούσε στην ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Μεσσήνης. Ρώτησε, λοιπόν, αν αληθεύει ότι πήρε απόφαση η Οικονομική Επιτροπή να αποπληρώσει τον εργολάβο και να προχωρήσει το έργο με δάνειο, ενώ ζήτησε να λάβει και τη σχετική απόφαση. Πρόσθεσε ότι αν κάτι τέτοιο αληθεύει, τότε ο Γ. Αθανασόπουλος έχει ξεπεράσει και το «κολλητήρι» σε «κωλοτούμπες», υπενθυμίζοντας ότι του είχε «σούρει» τα εξ αμάξης, επειδή είχε προχωρήσει σε δανεισμό από το Παρακαταθηκών και Δανείων γι’ αυτό το έργο. Ζήτησε επιπλέον να ολοκληρωθεί κανονικά το έργο, όπως προβλέπεται από την πράξη εφαρμογής, και όχι να «κουτσουρευτεί», ενώ αναρωτήθηκε τι γίνονται τα χρήματα για τα έργα στις Κοινότητες.

Απαντώντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε ότι πριν κατηγορήσει ο ίδιος κάποιον για κωλοτούμπες, ας περάσει από την Οιχαλία να δει πώς ολοκληρώνεται ανάπλαση χρηματοδοτούμενη από το ΠΔΕ, όταν ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επισύναψη δανείου.

Αναφορικά με το έργο, τον προέτρεψε να μη μιλά καλύτερα, γιατί άλλο γρήγορος και άλλο βιαστικός, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ο ίδιος το έκανε βιαστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα και την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, που δεν έγινε στο κομμάτι της ανάπλασης και έχει μεγάλο κόστος για να γίνει τώρα.

Αναρωτήθηκε, δε, τι έκανε ο κ. Τσώνης από το Φεβρουάριο που είχαν σταματήσει τα έργα μέχρι και τις 31 Αυγούστου που παρέδωσε το Δήμο. Γιατί την αποπληρωμή του εργολάβου την έφερε στο τελευταίο Δ.Σ. της δικής του δημαρχοντίας, «πετώντας» έτσι την ευθύνη από πάνω του…

Όσον αφορά στις Κοινότητες, τον ρώτησε τι εννοεί, αφού χρήματα για αναπλάσεις δεν άφησε για καμία Κοινότητα και το ύψος του δανείου, τελικά, για το έργο κυμάνθηκε στα 750.000 ευρώ.

Τα χρήματα για την αποκατάσταση

των ζημιών στο «Πεταλίδι»

Η δεύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Γιώργου Τσώνη και Γιώργου Αθανασόπουλου αφορούσε στην εξέλιξη με τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο Πεταλίδι, που προχωρούν με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη.

Ο κ. Τσώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, παρά την καθυστέρηση να προχωρήσουν, με τα χρήματα που η δική του παράταξη είχε εξασφαλίσει.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος επανήλθε είναι η αλήθεια στο πολυσυζητημένο θέμα στα τελευταία Δ.Σ., λέγοντας προς τον κ. Τσώνη ότι λείπει αρκετό καιρό από τις συνεδριάσεις και έρχεται αδιάβαστος. Επανέλαβε όσα έχει πει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ότι το έργο κινδύνευε να καθυστερήσει 3 και 4 χρόνια, αν δεν προνοούσε η δική του Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, να σπεύσει να επανακηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να επισπευστεί η διαδικασία.

Υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Ιούνιο το Πεταλίδι δε βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι για το οποίο αδιαφόρησε πλήρως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την οποία κατηγόρησε ότι είχε «κατεβάσει τα μολύβια» από τη μέρα που έχασε τις εκλογές…

Ανταπαντώντας ο Γιώργος Τσώνης κατηγόρησε το δήμαρχο για ανακρίβειες και ότι είναι άσχετος με τα ζητήματα, αφού το θέμα αφορά στο υπουργείο Ναυτιλίας και όχι το Υποδομών. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι επικίνδυνος για τον τόπο.

«Καλαμάτα – Ριζόμυλος» και η μελέτη στο… συρτάρι

Το τελευταίο θέμα που έθιξε ο κ. Τσώνης κατά την τοποθέτηση και τις ερωτήσεις του προς το δήμαρχο αφορούσε στο «γιοφύρι της Άρτας» για τη Μεσσήνη ή, αλλιώς, το «Καλαμάτα – Ριζόμυλος». Ζήτησε από τον Γιώργο Αθανασόπουλο να πει επιτέλους την αλήθεια στον κόσμο, τώρα που οι εξελίξεις τρέχουν, και αν είχε ο ίδιος καμία μελέτη σε κάποιο συρτάρι, κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε προεκλογικά. Η απάντηση του Γιώργου Αθανασόπουλου μάλλον τον αιφνιδίασε, καθώς ο δήμαρχος είπε ότι όντως άνοιξε ένα ντουλάπι και βρήκε τη μελέτη που «έκρυβε» από τους δημότες προεκλογικά ο δήμαρχος.

Μάλιστα, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να την τοιχοκολλήσει για να τη δουν όλοι, ενώ επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη μελέτη συντάχθηκε σε γνώση του κ. Τσώνη, που είχε επαφή με τους μελετητές, ωστόσο ο ίδιος «φοβήθηκε» να τη δείξει στους δημότες. Στο σημείο αυτό σημειώθηκε και μικροένταση, ενώ στην αίθουσα ακούστηκαν και απρεπείς χαρακτηρισμοί.

Αντιπαράθεση Τσώνη και με τον Γιώργο Δαβίλα

Σε κάποια στιγμή της αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιώργος Τσώνης είδε το δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΚΕΑΔΗΜ, Γιώργο Δαβίλα, να γελά. Επειδή γελούσε, είπε ότι θυμήθηκε να προσθέσει ένα ακόμα ερώτημα, για το πού βρίσκονται οι πληρωμές των εργαζομένων στην ΚΕΑΔΗΜ. Ο Γιώργος Δαβίλας σημείωσε ότι του απαντά με όλη του τη συμπάθεια, με τον Γιώργο Τσώνη να μην την αποδέχεται, λέγοντας: «Κουράστηκα, δε θέλω άλλη συμπάθεια, αλλά απάντηση»… Ο κ. Δαβίλας συνέχισε λέγοντας ότι είναι οξύμωρο να ρωτά γι’ αυτό το θέμα ο πρώην δήμαρχος, αναφέροντας και ένα περιστατικό υπαλλήλου ΑμεΑ. Είχε ρωτήσει την αρμόδια κα Παναγοπούλου που είχε ορίσει ο κ. Τσώνης για την ΚΕΑΔΗΜ, «πότε θα πληρωθούν», με την κα Παναγοπούλου να του απαντά: «Αυτό δεν είναι δικό μου θέμα».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δαβίλας έκανε γνωστό ότι οι πληρωμές των οφειλομένων θα προχωρήσουν σύντομα.

Του Κώστα Γαζούλη