«Διχασμένο» το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τους απολυθέντες από το Άσυλο Ανιάτων

«Διχασμένο» το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τους απολυθέντες  από το Άσυλο Ανιάτων

Το θέμα με τους απολυθέντες εργαζομένους από το Άσυλο Ανιάτων συζητήθηκε, επιτέλους, την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, έπειτα από δύο ψηφίσματα που κατέθεσαν οι παρατάξεις της μείζονος μειοψηφίας και του “Ανοιχτού Δήμου- Ενεργοί Πολίτες”.

Παρότι στη συνείδηση των περισσότερων φάνηκε συγκατάβαση για τους εργαζομένους, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η παράταξη του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και οι παρατάξεις της Μαρίας Οικονομάκου, της Ελένης Αλειφέρη και του Δημήτρη Κουκούτση καταψήφισαν, “φοβούμενοι” ίσως μη χαλάσουν τις σχέσεις τους με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας επικαλέστηκε δικαιολογίες, σημειώνοντας ότι το Σώμα δεν είναι δικαιοδοτικό όργανο προκειμένου να κρίνει αν έχουν δίκιο ή όχι οι απολυμένοι. Επίσης, προσπάθησε να εξηγήσει ότι ο Δήμος δεν έχει σχέση με τις απολύσεις, παρότι τα δύο από τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος του Άσυλου Ανιάτων ορίστηκαν από τον τέως δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Ο κ. Βασιλόπουλος ισχυρίστηκε ότι οι δύο δεν είναι εκπρόσωποι του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά απλά ορίζονται από το δήμαρχο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να βρίσκονται σε συνεννόηση ή να ενημερώνουν το δήμαρχο για τη στάση τους στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 18 ψήφοι κατά του ψηφίσματος και 16 ψήφοι υπέρ.

Αρχικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέβηκαν με δύο διαφορετικά ψηφίσματα. Τελικά αυτά τροποποιήθηκαν μερικώς και συνενώθηκαν σε ένα, το οποίο εκφράζει συμπαράσταση στους απολυμένους και ζητά την επανεξέταση του θέματος και την εύρεση συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στα δύο μέρη.  Το ψήφισμα υπερψήφισαν οι παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου (απουσίαζε), του Βασίλη Τζαμουράνη, του Μανώλη Μάκαρη, της Λαϊκής Συσπείρωσης (Δημήτρης Οικονομάκος και Τάσος Νιάρχος) και του Μιχάλη Αντωνόπουλου.

Ανακοίνωση Μανώλη Μάκαρη

Σε δημόσια παρέμβασή του, χθες, ο Μανώλης Μάκαρης σημειώνει τα εξής: «Να τοποθετηθούν  απερίφραστα και χωρίς υπεκφυγές όσοι δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν ή δεν πήραν ξεκάθαρη θέση στο ψήφισμα στήριξης των απολυμένων του Ασύλου Ανιάτων:

Ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει διακοσμητικό ρόλο στη διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων ή θα ασκεί το θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο του μέσω των δύο εκπροσώπων του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος;

Οι εργαζόμενοι συνδικαλιστές που απολύθηκαν από μια δομή που εποπτεύεται από το Δήμο Καλαμάτας πρέπει να έχουν ή όχι τη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη και εκφράστηκε με την κατάθεση του ακόλουθου ψηφίσματος:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των 5 απολυμένων υπαλλήλων και μελών της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου σωματείου εργαζομένων στο Ίδρυμα Απόρων Ανιάτων και ζητά τη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος με πρωτοβουλία των δύο εκπροσώπων του δημάρχου για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων”».

Παρέμβαση Σταμάτη Μπεχράκη

Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης σημειώνει σε ανάρτησή του: “Δεν είναι σημειακό θέμα και μόνο πρακτική του δημάρχου Καλαμάτας να θέλει τον αυτοδιοικητικό θεσμό στέγη διαπλοκής με αλληλοσύνδεση συμφερόντων και σκοπό την αμοιβαία αλληλοεξυπηρέτησή του με τα διάφορα συμφέροντα κάθε φορά.

Όλα τα ιδρύματα που διαχειρίζονται κρατικούς πόρους και παρέχουν υπηρεσίες στον κοινωνικό τομέα, αρμοδιότητα κυρίως της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης (οίκοι ευγηρίας, γηροκομεία, υπηρεσίες μόνιμα κατάκοιτων ατόμων, υπηρεσίες σύντομης φιλοξενίας ηλικιωμένων, ΚΑΠΗ, βρεφοκομεία κλπ), είτε ως εποπτεύουσα, είτε ως αδειοδοτούσα αρχή, είτε η ίδια η αυτοδιοίκηση ως πάροχος κοινωνικών υπηρεσιών, πρέπει να υποχρεωθούν:

α) σε ουσιαστική θεσμοθετημένη εποπτεία της λειτουργίας τους και των οικονομικών τους από τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια

β) σε αναρτήσεις στη Διαύγεια βασικών οικονομικών πράξεων και των λοιπών περιουσιακών τους στοιχείων / κληροδοτημάτων

γ) στη συνεργασία με σαφή καθορισμό των αρμοδιοτήτων με τα υπουργεία Οικονομικών και άλλα αρμόδια υπουργεία. Πρέπει τα προοδευτικά κόμματα να φέρουν στη Βουλή το θέμα”.

Α.Π.