Επιστρέφουν στη δουλειά τους επτά συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΚ

Επιστρέφουν στη δουλειά τους επτά  συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΚ

Στις εργασίες τους επιστρέφουν από σήμερα επτά συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, μετά την θετική απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας και τη χορήγηση προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει και έχουν ορισθεί να συζητηθούν στις 28 Απριλίου. Η δε αγωγή τους, όπως σημείωσε η δικηγόρος που τους εκπροσωπεί Μαίρη Πλευριά, έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο του 2020.

Ανακοίνωση ικανοποίησης για την απόφαση εξέδωσε, χθες, το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας

Επιστρέφουν

Οι συγκεκριμένοι επτά  εργαζόμενοι εργάζονταν στη ΔΕΥΑΚ από το 2015 με συμβάσεις ορισμένου έργου και τους τελευταίους μήνες είχαν απολυθεί. Με τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει, χθες συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή και το δικαστήριο αποφάσισε οι εργαζόμενοι αν επιστρέψουν στην εργασία τους τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, η δικηγόρος τους Μαίρη Πλευριά, έθεσε το κατεπείγον της υπόθεσης, το οποίο συνίσταται στο γεγονός της διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, αλλά και στο γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της δημοτικής επιχείρησης. Αυτό το έχει συνομολογήσει και η ΔΕΥΑΚ, αφού με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μην εργασία των συμβασιούχων και έχει δεχτεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κι αυτό γιατί εργάζονταν σε καίρια πόστα που αφορούν την αποχέτευση και τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε: «Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Είναι μια απόφαση που εισηγήθηκα στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και τα μέλη του συμβουλίου υπερψήφισαν. Οι συμβασιούχοι, όπως και οι 16 συνάδελφοί τους, που λίγους μήνες νωρίτερα ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η επαναπρόσληψή τους θα βοηθήσει επιχειρησιακά τη ΔΕΥΑΚ». 

Ανακοίνωση Σωματείου

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, αναφέρεται:

«Έκλεισε σήμερα θετικά ο κύκλος των αγώνων του Σωματείου  μας για μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Δικαιώθηκε ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας.

Με Προσωρινή Διαταγή, που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι το δικαστήριο, επιστρέφουν στην εργασία τους από αύριο και οι 7 εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί το καλοκαίρι του 2019.

Έτσι σήμερα κάνοντας ταμείο των αγώνων, έχουμε πετύχει ανανέωση συμβάσεων για 23 εργαζόμενους στην ΔΕΥΑ Καλαμάτας, (7+16  προηγούμενης απόφασης), 13 εργαζόμενους στην ΔΕΥΑ Τριφυλίας και 8 εργαζόμενους στην ΔΕΥΑ Πύλου.

Όλοι είχαν προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που παρατάθηκε με αποφάσεις της δικαιοσύνης, στη συνέχεια απολύθηκαν και τώρα με δικαστικές  αποφάσεις επιστρέφουν στη δουλειά τους, ύστερα κι από ομόφωνη συνομολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων, πού ήταν αποτέλεσμα σταθερής διεκδίκησης και προσανατολισμού του Σωματείου μας, χωρίς παρακλήσεις και συμβιβασμούς.

Οι εργαζόμενοι μέσα από το Σωματείο μας  εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, σε όλους όσοι με την στάση τους συμπαραστάθηκαν στο δίκαιο  αγώνα μας, που δεν ήταν άλλος από τον αγώνα για  σταθερή και μόνιμη εργασία.

Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Αττικής και τους συνδικαλιστές του Δήμου Πάτρας,  για την ταξική αλληλεγγύη,  που έδειξαν με την συμμετοχή τους  στην κινητοποίησή μας, κατά την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής Καλαμάτας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή του κλίματος στις διοικήσεις.

Οι εργαζόμενοι νοιώθουμε δικαιωμένοι αλλά και εφοδιασμένοι με τεράστια εμπειρία, μέσα από την συμμετοχή μας σε αυτόν τον δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα, που δώσαμε με την καθοδήγηση του ταξικού μας Σωματείου και με την καθολική υποστήριξη των μόνιμων συναδέλφων μας.

Ο αγώνας φυσικά δεν τελείωσε. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Tις σταθερές και μόνιμες θέσεις δεν θα την δώσουν οι δικαστικές αίθουσες. Η πείρα που αποκτήσαμε μας διδάσκει ότι, όταν ο αγώνας δίνεται σταθερά με ταξική κατεύθυνση κι ενωμένος από το σύνολο των εργαζομένων φέρνει αποτελέσματα.

Θα αξιοποιήσουμε την  πείρα των αγώνων για μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Θα αγωνιστούμε για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου με νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτήν την  κατεύθυνση θα συντονιστούμε με τις ταξικές δυνάμεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει».

Της Βίκυς Βετουλάκη