ΜεΡΑ Μεσσηνίας: Πρόταση για κοινό μέτωπο ενάντια στις κατασχέσεις

ΜεΡΑ Μεσσηνίας: Πρόταση για κοινό μέτωπο ενάντια στις κατασχέσεις

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για επίθεση ενάντια στα λαϊκά στρώματα που η καπιταλιστική κρίση τους αφαίρεσε τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις δανείων για κατοικία και επαγγελματική στέγη («κόκκινα» δάνεια).

Για αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης απεύθυνε πρόταση προς τους Αλ. Τσίπρα, Φ. Γεννηματά και Δ. Κουτσούμπα, για διάλογο, με στόχο τη δημιουργία κοινού μετώπου.  

Στην απαντητική του επιστολή (13 Φεβρουαρίου 2020), που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη», ο Δ. Κουτσούμπας στάθηκε στο ότι είναι αδύνατο να διασφαλιστούν ταυτόχρονα τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, όπως θεωρεί ότι ισχυρίζεται το ΜεΡΑ25.  

«Θεωρούμε ανεδαφική την πρόταση του ΜεΡΑ25, καθώς ανεδαφικό είναι να ισχυρίζεται κάποιο πολιτικό κόμμα ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων με προτάσεις που δήθεν δεν θίγουν ούτε τους δανειολήπτες, ούτε γενικά τους φορολογούμενους, ούτε τους τραπεζικούς ομίλους, αλλά ωφελούν ταυτόχρονα όλες τις πλευρές (Επιστολή Δ.Κουτσούμπα).

Στην απάντηση του ο επικεφαλής του ΜεΡΑ, επισημαίνει ότι «Δεν αληθεύει αυτό που αναφέρετε, ότι δηλαδή προτείνουμε λύση που έχει μόνο κερδισμένους. Όχι, η λύση που προτείνουμε θα προστατεύσει μεν τους αδύναμους δανειολήπτες, θα εξυγιάνει τις τράπεζες, θα κρατήσει τις προσόδους της αγοράς ακινήτων στη χώρα αλλά, παράλληλα, θα ζημιώσει τα μέγιστα τα αρπακτικά ταμεία (και τους τραπεζίτες που έχουν δημιουργήσει θυγατρικά ταμεία).

Ακόμα όμως και αν η ηγεσία του ΚΚΕ δεν πείθεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να προστατευθούν τα λαϊκά στρώματα και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν οι τράπεζες,  ακόμα και αν υπάρχουν σημεία της πρότασης που θεωρεί ανεδαφικά, θα έπρεπε να ενταχθεί άμεσα στην πρωτοβουλία για τη σύμπτυξη μετώπου ενάντια στις κατασχέσεις.

Δεν μπορεί να αφήνονται σκιές για τις προθέσεις και στόχους αυτής της πρωτοβουλίας όταν ο Γ. Βαρουφάκης αποδέχεται απόλυτα αυτό που ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρει, ότι, «Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης… Αντίθετα οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν απόλυτη ευθύνη…». Και όταν διευκρινίζει ότι  «Η πρότασή μας δεν περιέχει καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τουλάχιστον όχι με την έννοια των μνημονιακών ανακεφαλαιοποιήσεων που μετέφεραν αξίες από τα λαϊκά στρώματα στις τράπεζες. Οι εγγυήσεις που προτείνουμε για τους τίτλους που θα μεταφερθούν στις τράπεζες δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ…»

«Οι λαϊκές τάξεις δεν πρόκειται ποτέ να κληθούν να χρηματοδοτήσουν αυτή την μεταβίβαση».

Θα μπορούσε και θα έπρεπε η ηγεσία του ΚΚΕ να αποδεχτεί την πρόταση για κοινό μέτωπο. Και να ηγηθεί μάλιστα της καμπάνιας για αποδοχή της από τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛΛ. Μια καμπάνια πάνω σε ένα τόσο σοβαρό και φλέγον ζήτημα, θα ενεργοποιούσε τον κόσμο αυτών των κομμάτων στον οποίο θα φαινόταν ακατανόητη τυχόν απόρριψη της πρότασης.  

Οι Θεσμοί της καπιταλιστικής Ευρώπης δεν είναι ένας ευκαταφρόνητος αντίπαλος. Και «θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί το σχέδιό μας» (Γ. Βαρουφάκης).

Μόνο η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα από αυτή τη στιγμή, πάνω στους πιο άμεσους στόχους, που κανένας από τους πιο πάνω χώρους δεν θα μπορούσε να αρνηθεί χωρίς να εκτίθεται ανεπανόρθωτα, παρέχει δυνατότητες επιτυχίας.

ΜεΡΑ Μεσσηνίας, 24.2.2020