Με εργασιακές συνθήκες… γαλέρας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Με εργασιακές συνθήκες… γαλέρας  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Στο μείζον θέμα της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο έχει ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών, πέραν των ανθρώπινων ορίων, κατάσταση η οποία μπορεί και να οδηγήσει σε ιατρικά σφάλματα και αυτά με τη σειρά τους σε θανάτους, αναφέρθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Έφη Γεωργιοπούλου.

Με αφορμή τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα, στη σύντομη αλλά ουσιαστική παρέμβασή της κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, και γενικότερα τους Δήμους, την Περιφέρεια, τους τοπικούς φορείς, να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη στην Πελοπόννησο, με νοσοκομεία σε κάθε νομό, αλλά και με κλινικές που θα λειτουργούν μόνο αν είναι πλήρως στελεχωμένες.

Η πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Σωματείου παραβρέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση, με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου της παράταξης του Βασίλη Τζαμουράνη, ιατρού Γιώργου Σωφρονά.

Η κα Γεωργιοπούλου τόνισε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας διαχρονικά πολλές κλινικές είναι υποστελεχωμένες, όμως “τον τελευταίο καιρό υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, γιατί αυξάνεται η προσέλευση του κόσμου στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από το 2010”.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, επισημαίνοντας ότι έχουν προκηρυχθεί εδώ και δύο χρόνια εννιά θέσεις ειδικευμένων γιατρών, όμως μέχρι σήμερα έχει προσληφθεί μόνο η διευθύντρια και το πολύ να έρθουν άλλοι πέντε γιατροί.

Μίλησε ακόμη για τις δύο Παθολογικές Κλινικές, τονίζοντας ότι υπηρετούν σε αυτές δύο ειδικευμένοι γιατροί, οι οποίοι εργάζονται δεκαπέντε 24ωρα το μήνα γιατί αυτές εφημερεύουν κάθε μέρα! Πολύ σοβαρό πρόβλημα, πρόσθεσε η κα Γεωργιοπούλου, υπάρχει και στην Καρδιολογική Κλινική, καθώς οι γιατροί κάνουν εννιά 24ωρα το μήνα.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος του Σωματείου, “υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία για 48ωρη εργασία την εβδομάδα, μαζί με τις εφημερίες. Κι αυτό, γιατί είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η υπερεργασία στην Ιατρική οδηγεί σε ιατρικά σφάλματα και τα ιατρικά σφάλματα οδηγούν σε θανάτους”.

Η κα Γεωργιοπούλου συνέχισε τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να στελεχωθούν τα τμήματα του Νοσοκομείου, η Μονάδα Εμφραγμάτων, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Μαγνήτης, για τον οποίο σημείωσε: “Τον πήραμε καινούργιο και δεν έχει δουλέψει παραπάνω από τρεις ημέρες την εβδομάδα”.

Αναφέρθηκε ακόμη στην Παιδιατρική Κλινική, σημειώνοντας ότι ευτυχώς συνεπικουρείται από γιατρούς της Κυπαρισσίας, διαφορετικά οι γιατροί και αυτής της Κλινικής θα εφημέρευαν δέκα 24ωρα το μήνα.

Παράλληλα, η κα Γεωργιοπούλου ανέφερε ότι οι γιατροί είναι εγκλωβισμένοι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και συγκεκριμένα, από τη μια, εντέλλονται να δουλέψουν σε αυτές τις συνθήκες και, από την άλλη, επικρέμεται πάνω τους αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ευχαρίστησε την πρόεδρο του Σωματείου και τους υπόλοιπους γιατρούς για την παρουσία τους και την ενημέρωση που έκαναν, ενώ τόνισε ότι ο Δήμος θα υποστηρίξει τις προτάσεις και διεκδικήσεις τους και παρατήρησε ότι “δε θέλουμε το νοσοκομείο να είναι ξενοδοχείο, αλλά να έχει ουσία προς όφελος των συμπολιτών μας”.

Α.Π.