Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προς τα χωριά της Αλαγονίας ζητά ο εφημέριος της περιοχής

Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προς τα χωριά της Αλαγονίας ζητά ο εφημέριος της περιοχής

Για να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι που είναι το 90% του πληθυσμού

Ανοικτή επιστολή προς το Δήμαρχο Καλαμάτας, τις δημοτικές παρατάξεις, το δημοτικό συμβούλιο και το συντονιστικό του Ταϋγέτου, απηύθυνε ο εφημέριος Νέδουσας και Αλαγονίας π.Βασίλειος Ν. Βεργινάδης, για τη λήψη μέτρων στα ορεινά χωριά και για τους ηλικιωμένους κατοίκους τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σχεδόν το 90% των κατοίκων των χωριών της ευρύτερης περιοχής της Αλαγονίας ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και από τους 400 κατοίκους, οι 300 είναι άνω των 65 ετών.

Ζητά δε να σταματήσουν, για λόγους προστασίας, οι μετακινήσεις ατόμων προς τα χωριά, οι οποίες όπως σημειώνει είναι πλέον καθημερινές.

Πάνε και έρχονται
Ο εφημέριος σημειώνει ότι οι δικές τους μετακινήσεις έχουν περιοριστεί, αλλά μεγάλη μερίδα συμπατριωτών τους, που δεν μένουν μόνιμα στα χωριά της Αλαγονίας αλλά και άλλοι, πηγαινοέρχονται για να δουν τους γονείς, να τους φέρουν είδη πρώτης ανάγκης, να δουν φίλους ή απλά για μια βόλτα, κάτι το οποίο όπως υπογραμμίζει την παρούσα στιγμή είναι άκρως επικίνδυνο για όλους.

Ζητά  λοιπόν από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου, να γίνει έκκληση ώστε να μην πηγαίνουν, διότι άθελά τους μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους ηλικιωμένους.

Προτείνει δε, για την φροντίδα των ηλικιωμένων των χωριών, να ορισθεί ένας μόνιμος κάτοικος σε κάθε χωριό, ο οποίος θα επικοινωνεί με τους κατοίκους για την εξυπηρέτησή τους, θα μεριμνά για τις αναγκαίες παραγγελίες του κάθε νοικοκυριού και μια μέρα της εβδομάδας, ένα αυτοκίνητο από τοπικό σούπερ μάρκετ να επισκέπτεται τα χωριά.


Απολυμάνσεις
Επίσης, ο Πρόεδρος ή το άτομο που θα οριστεί, να μεριμνά, με την βοήθεια των συγγενών, του γιατρού της περιοχής, φαρμακείων και δομών όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ηλικιωμένων, αλλά και για επαρκή είδη αντισηπτικών σε κοινόχρηστους χώρους στα χωριά.

Τέλος, ο εφημέριος ζητά:

  • Από το Δήμο να κάνει απολυμάνσεις στους οικισμούς τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Να πάνε τώρα και όχι τον Μάιο, τα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει ο Δήμος, ώστε να χρησιμοποιούνται για καθαρισμό και πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων.
  • Να γίνει άμεσα από τον Δήμο Καλαμάτας, σε συνεννόηση με τους Προέδρους, η πρόσληψη των εργατών καθαριότητας-πυρασφάλειας, προκειμένου να φροντίζουν και να μεριμνούν καθημερινά για την καθαριότητα και την απολύμανση των οικισμών.

Της Βίκυς Βετουλάκη