Ο νεαρός Καλαματιανός Νίκος Λώλος κάνει τα πρώτα του βήματα ως μουσικός συνθέτης και παραγωγός

Ο νεαρός Καλαματιανός Νίκος Λώλος κάνει τα πρώτα του βήματα ως μουσικός συνθέτης και παραγωγός

Νεανική δημιουργικότητα και μουσική το «αντίδοτο» του Νίκου Λώλου

 «Δεν υπάρχει κάτι άλλο για μένα, είναι το… 100% στη ζωή μου και το έχω ανάγκη»

Εν μέσω όλης αυτής της τρέλας του κορωνοϊού που έχει εισβάλει απειλητικά στην καθημερινή μας ζωή, προκαλώντας πρωτόγνωρες ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, κάποιοι επιμένουν να δημιουργούν… «κολλημένοι εμμονικά» σε αυτό που νιώθουν να γεμίζει την ψυχή τους και να μοιάζει προορισμός ζωής. Η περίπτωση του Νίκου Λώλου είναι τέτοια. Ένα ταλαντούχο 20χρονο παιδί από την Καλαμάτα που κάνει μουσικά όνειρα. Ξεκινώντας από τα ερεθίσματα των αδελφών του, της Μαρίας και του Κυριάκου, που έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν στο σπίτι, στα πρώτα μαθήματα κιθάρας κι από εκεί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, όπου έμαθε αρμονία, σύνθεση, θεωρία της μουσικής, πήρε πολλά ερεθίσματα και είχε την ευκαιρία να πρωτοβγεί στη σκηνή.

Επιπλέον, σ’ αυτό το πάντα ξεχωριστό σχολείο γνώρισε παιδιά με τα ίδια ενδιαφέροντα, που μέσα από συζητήσεις και κοινούς πειραματισμούς διεύρυναν κι άλλο οι ορίζοντες, φτάνοντας μέχρι και τη δημιουργία ενός δραστήριου συγκροτήματος. Οι No Barcode έκαναν πολλά «λάιβς» με διάφορες αφορμές, ενώ σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Μπάμπης Στόκας, τους έδωσαν την ευκαιρία να ανοίξουν τις συναυλίες τους! Εκτός από τον Νίκο Λώλο που σε αυτό το γκρουπ παίζει κιθάρα και μπάσο, συμμετέχουν οι Νικόλας Πολυχρονόπουλος, Ελένη Κατσούλη, Κωνσταντίνος Μουλάς, Γιάννης Πετρόπουλος, Γιάννης Βλαχοδημητρόπουλος και Αργύρης Καραγγελής. Μέσα από τα παιδιά της μουσικής παρέας ο Νίκος Λώλος έμαθε για την ύπαρξη της σχολής στην Αθήνα με το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Από την άλλη, όμως, οι σπουδές του εκεί την τελευταία διετία έγιναν μία από τις αιτίες για να αραιώσουν οι επαφές του με το γκρουπ. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο ανακάλυψε την ευελιξία και την αυτονομία της ατομικής δημιουργίας, την οποία εν τέλει προτιμά.

Οι σπουδές σε ιδιωτική σχολή και τα μέσα που του παρέχονται ή έχει εξασφαλίσει ο ίδιος, δίνουν την ευκαιρία στον Νίκο Λώλο να κάνει αυτό που του αρέσει περισσότερο: να φτιάχνει συνθέσεις και μουσικές παραγωγές για καλλιτέχνες. Πριν από λίγες μέρες είχε μια σημαντική προσωπική στιγμή, καθώς η πρεμιέρα του τραγουδιού Kids που δημιούργησε για τον ΑΝΕΖ (τραγούδι-στίχοι) «χτύπησε» 1.000 views μέσα στις πρώτες 7 ώρες και σχεδόν διπλασιάστηκαν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο Νίκος Λώλος είναι πολύ ικανοποιημένος από αυτή την υποδοχή που έτυχε η παραγωγή του, αλλά και για την εμφανή βελτίωση της προσωπικής δουλειάς του με το πέρασμα του χρόνου. Φυσικά, «ο ακροατής είναι αυτός που κρίνει», όπως και ο ίδιος λέει, όμως είναι γεγονός ότι όλα τα σχόλια, όχι μόνο του κοινού, αλλά και των καθηγητών του και άλλων ειδικών, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά και κάποιες χειροπιαστές προτάσεις για συνεργασία με γνωστή δισκογραφική (ήδη ο ΑΝΕΖ έχει συμφωνήσει), αλλά και άλλους γνωστούς παραγωγούς του χώρου. Σε αυτό το σημείο ο… κορωνοϊός ήρθε να φρενάρει τις αναμενόμενες προοπτικές για το επόμενο σημαντικό βήμα της πορείας του, όμως ο ίδιος περιμένει ότι αυτό θα γίνει όταν τελειώσει η δύσκολη κατάσταση με την πανδημία και στο μεταξύ συνεχίζει ακάθεκτος να γράφει, να παίζει και να αναπαράγει μουσική. «Κάθομαι με τις ώρες προσπαθώντας να μάθω συνεχώς νέα πράγματα και πάνω στη μουσική και σε τεχνικά θέματα. Αυτό είναι που με γεμίζει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για μένα, είναι το… 100% στη ζωή μου και το έχω ανάγκη.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Νίκος Λώλος υπολογίζει ότι έχει φτιάξει πάνω από 400 κομμάτια, εκ των οποίων μερικές δεκάδες έχουν ηχογραφηθεί και κάποια από αυτά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τον εκφράζουν περισσότερο οι ρυθμοί χιπ χοπ και τραπ, όμως του αρέσουν όλα τα είδη μουσικής, εκτός από τα… βαριά ελληνικά λαϊκά.

Πέρα από το να παίζει και να συνθέτει μουσική, ο Νίκος από μικρός είχε ξεκινήσει να ψάχνει στο ίντερνετ πώς φτιάχνεται ένα πρόγραμμα και έκτοτε δε σταματά να μαθαίνει και να γίνεται καλύτερος: «Η γνώση δεν έχει ταβάνι. Προσπαθώ να κάνω… τα πάντα, για να δω τις δυσκολίες και να έχω πιο σφαιρική άποψη. Όσο πιο πολλά ξέρεις, τόσο πιο ολοκληρωμένος είσαι. Οι τεχνικές είναι πολλές, αλλά στη μουσική δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Αν ακούγεται ωραία, το πιο πιθανό είναι να είναι σωστό, ενώ το δικό σου κομμάτι πρέπει να έχει το χαρακτήρα σου μέσα».

Η μουσική, όμως, μπορεί εν τέλει να καλύψει εκτός από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τις οικονομικές ανάγκες του δημιουργού; Ο Νίκος Λώλος λέει: «Είναι από τα πιο παρεξηγημένα επαγγέλματα. Το πρώτο είναι βέβαια να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις κι από εκεί και πέρα είναι να “τρέξεις” και να ασχοληθείς προσπαθώντας να σε μάθει ο κόσμος. Μεγάλο ρόλο παίζουν οι γνωριμίες με τους κατάλληλους ανθρώπους που μπορούν να προωθήσουν τη δουλειά σου κι αν τα καταφέρεις, μπορείς να φτάσεις σε ένα επίπεδο όπου τα χρήματα είναι πολύ καλά, ανάλογα και με τις συνεργασίες που θα έχεις».

Ο νεαρός Καλαματιανός είναι ταυτόχρονα ρεαλιστής και έχει σκοπό να «παλέψει» για να πετύχει το όνειρό του ως μουσικός συνθέτης και παραγωγός τα επόμενα περίπου 2 χρόνια, διαφορετικά θα στραφεί στο post production, που επίσης τον ενδιαφέρει πολύ και έχει να κάνει με το μουσικό «ντύσιμο» των ταινιών. Πρόκειται για πιο «τεχνικό» επάγγελμα, αλλά αρκετά ανοικτό σε θέσεις εργασίας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα περιμένουμε και άλλες συνεργασίες του Νίκου Λώλου με τον AVEZ, που είναι σχεδόν έτοιμες, αλλά και τη δημιουργία ενός καναλιού στο youtube με μπιτ μουσικής που θα μπορεί να αγοράζει όποιος ενδιαφέρεται.

-Ο Νίκος Λώλος είναι ο Cool μουσικός παραγωγός και μπορείτε να τον βρείτε, μεταξύ άλλων, στο διαδικτυακό κανάλι: https://www.youtube.com/channel/UCJfYimBYYhSUk2GzN1IJgAQ