Τζίνα Αναγνωστοπούλου: «Το πάθημα της Ιταλίας να γίνει μάθημα στην Ελλάδα – Μείνετε όλοι στο σπίτι»

Τζίνα Αναγνωστοπούλου: «Το πάθημα της Ιταλίας να γίνει μάθημα στην Ελλάδα – Μείνετε όλοι στο σπίτι»

Κραυγή αγωνίας από την καλαματιανή Πνευμονολόγο που εργάζεται στην Τσεζένα της Ιταλίας ώστε να μην περάσει η χώρα μας όσα ζουν οι «γείτονες» 

«Ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κατάρρευσης το εθνικό σύστημα υγείας»

Τα όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες, αποτελούν σίγουρα μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο για εμάς τους Έλληνες, όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Η χώρα βρίσκεται σε “καραντίνα” και οι ειδικοί επιστήμονες εκλιπαρούν κυριολεκτικά τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι, ώστε να ξεπεραστεί το συντομότερο και  με όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες η πανδημία του κορωνοϊού. Το “Θάρρος” επικοινώνησε με την “συμπατριώτισσα” μας, καλαματιανή Ιατρό Τζίνα Αναγνωστοπούλου, που ζει και εργάζεται ως πνευμονολόγος σε ιδιωτική κλινική της Τσεζένα, στη βόρεια Ιταλία. Η Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάζεται όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα μέχρι στιγμής. Η κα Αναγνωστοπούλου μας μεταφέρει τις εικόνες “εφιάλτη” που ζει η γειτονική χώρα στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα – κραυγή αγωνίας, στην πατρίδα, ώστε να αφυπνίσει τον κόσμο και να μη χρειαστεί να περάσει τα όσα ζει η Ιταλία. 

-Πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία στην Ιταλία, πιστεύεις ότι υποτιμήθηκε  η κατάσταση;

Πριν από περίπου 3 εβδομάδες είχαμε το πρώτο κρούσμα. Η εξάπλωση του ιού ήταν ραγδαία. Οι πνευμονολόγοι και η ιατρική κοινότητα, βλέποντας αξονικές ασθενών, δεν υποτίμησαν την κατάσταση, σε καμία περίπτωση, καθώς άπαντες αντιλήφθηκαν ότι δεν είχαν να κάνουν με μια απλή γρίπη. Όντως, στην αρχή έγιναν «λάθη» αλλά οι αρχές δεν γνώριζαν ακριβώς τον «εχθρό» που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στο ξεκίνημα της ιστορίας να επικρατεί ένας εφησυχασμός.  Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχαμε και ασφαλή στοιχεία απ’ άλλες χώρες, πλην Κίνας, που τα στοιχεία “ελέγχονται”. Ανάλογος εφησυχασμός υπήρχε και στους Ιταλούς που θεωρούσαν ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι επικίνδυνος μόνο για τις ευπαθείς ομάδες. Πάντως, οι ιταλικές αρχές, από την αρχή επέδειξαν πλήρη διαφάνεια  τόσο στα κρούσματα όσο και στους νεκρούς. 

-Πώς αντέδρασαν οι Ιταλοί στα πρώτα μέτρα που πήρε η Ιταλική Κυβέρνηση;

Όταν έκλεισαν τα σχολεία στις περιοχές που υπήρχαν αρκετά κρούσματα, οι κάτοικοι εκεί το είδαν ως “διακοπές”. Πήραν τα παιδιά τους πήγαν για σκι, πήγαν για ψώνια, σε καφέ σε εστιατόρια. Εκεί χάθηκε κάθε έλεγχος. Είναι τρομερά ανησυχητικό να βλέπω να συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες… 

-Σήμερα τί κατάσταση βιώνει η Ιταλία; 

Οι τελευταίες 3 ημέρες, που η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε “λουκέτο”, είναι πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις και συγκρίνονται μόνο με σκηνές από ταινίες. Ένα από τα καλύτερα συστήματα δημόσιας υγείας, όπως αυτό της Βόρειας Ιταλίας, έχει κυριολεκτικά “γονατίσει” με τους Ιατρούς να καταβάλλουν πραγματικά τιτάνιο αγώνα για να σώσουν ζωές. Οι νεκροί, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και ήδη έχουν φθάσει στους 1.266 (Παρασκευή έγινε η συνέντευξη). Η κατάσταση είναι οδυνηρή, οι πεθαμένοι δεν χωρούν ούτε στα “ψυγεία”. Παράλληλα, υπάρχει  απαγόρευση της κυκλοφορίας, και επιτρέπεται μόνο σε όσους εργάζονται αφού επιδείξουν ειδικό χαρτί από την εργασία τους. Επίσης, μπορούμε να πάμε μέχρι το κοντινό σούπερ μάρκετ. Στους δρόμους υπάρχει αστυνομία που σταματά τους πολίτες ελέγχοντας αν κυκλοφορούν νόμιμα. Υπάρχει πρόστιμο δε, αν σε πιάσουν να κυκλοφορείς άσκοπα. 

-Πώς βλέπεις να εξελίσσεται η κατάσταση; 

Το αισιόδοξο σενάριο, εφόσον οι πολίτες τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα της Κυβέρνησης, είναι μετά από δυο εβδομάδες να “πιάσουμε” το μάξιμουμ των νοσούντων και μετά να αρχίσει να παρουσιάζεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Ελπίζουμε στο αισιόδοξο σενάριο, αλλά φοβόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε έναν άγνωστο αόρατο εχθρό, που φαίνεται να γίνεται πιο ανθεκτικός και πιο επιθετικός κάθε μέρα που περνά. 

-Τις εξελίξεις με τον ιό στην Ελλάδα τις παρακολουθείς; 

Καθημερινά και με μεγάλη αγωνία. Δυστυχώς και εκεί φαίνεται ο κόσμος να μην έχει αντιληφθεί την κατάσταση πλήρως. Δεν  θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό, γιατί έχει το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να δουν τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ιταλία και να παραδειγματιστούν. Πολύ φοβάμαι,  ότι αν η κατάσταση στην Ελλάδα εξελιχθεί ανάλογα με την Ιταλία, τότε είναι πολύ πιθανό το εθνικό σύστημα υγείας να κινδυνεύσει με κατάρρευση, με ότι συνεπάγεται αυτό. Θεωρώ ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αξιολογήσει τι έχει συμβεί εδώ και λαμβάνουν σωστά μέτρα. Χρειάζεται όμως και η συνεργασία των πολιτών για να φανούν αυτά αποτελεσματικά… 

-Ένα μήνυμα που θέλεις να στείλεις στους Έλληνες… 

«Συμπατριώτες, προσέξτε και μείνετε στα σπίτια σας. Στην Ιταλία ζούμε στιγμές τραγικές με εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα. Πολλές οικογένειας έχουν χάσει τον άνθρωπό τους. Δρόμοι έρημοι και πρόσωπα αναστατωμένα. Αντιμετωπίζουμε έναν επιθετικό αόρατο εχθρό που δεν ξεχωρίζει φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και ηλικία. Είμαστε όλοι ίδιοι μπροστά του. Ο μοναδικός τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε είναι να περιορίσουμε  τη μετάδοση και γι’ αυτό πρέπει να μείνετε στο σπίτι σας».

Του Κώστα Γαζούλη