Ο πρόεδρος του Κοπανακίου τίμησε τη Μάχη των 7 Λαπαίων


Την επέτειο της Μάχης των 7 Λαπαίων στις 22 Απριλίου 1827 τίμησε χθες στο Άνω Λάπι της Δημοτικής Ενότητας Αετού ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Κοπανακίου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, εκ μέρους της Κοινότητας, με ένα στεφάνι στο μνημείο των ηρώων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. 

«Κατά τον Απρίλιο του 1827 ο Ιμπραήμ Πασάς με Τουρκοαραπάδες και Αλβανούς διασχίζει πάλι την Τριφυλία. Σκοτώνει, καίει και καταστρέφει τα πάντα. Στα Κοντοβούνια και στα Σουλιμοχώρια, στα χωριά της Αυλώνας και του Δωρίου, του Αετού και της Τριπύλης, του Σκληρού και της Ανδρίτσαινας, οι Έλληνες είναι ακλόνητοι και με το καριοφίλι στο χέρι. Δεν προσκυνούν, δεν υποτάσσονται. Γενικός στρατιωτικός aρχηγός τους είναι ο Αθ. Γρηγοριάδης. Στα μέσα Απριλίου του 1827 τα ελληνικά στρατεύματα με 3.000 άνδρες είναι συγκεντρωμένα στην κορυφή του βουνού, βορείως του Κοπανακίου, όπου άλλοτε ήταν το χωριό Λάπι. 

Ο Ιμπραήμ ξεκινά από την περιοχή της Κυπαρισσίας με μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Φτάνοντας στην πεδινή περιοχή της Αγριλιάς, πλησίον του Κοπανακίου, στέλνει στους Τριφύλιους- Αρκαδίους  την από 6η Απριλίου 1827 επιστολή, με την οποία προσπαθεί να κολακεύσει, να δώσει υποσχέσεις για πολλά δώρα και προνόμια, χωράφια και αξιώματα “άφεσιν και συγχώρεσιν” για ό,τι έχει γίνει… 

Ο γενικός στρατιωτικός αρχηγός και οι υποστράτηγοί του από το Γενικό Στρατόπεδο των Αρκάδων απαντούν στις 16 Απριλίου 1827 στον Αρχιστράτηγο Ιμπραήμ Πασά ότι “περιφρονούμε τα περί υποταγής προτάσεις σου, διότι είμαστε ορκισμένοι να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύσουσα Πατρίδα μας δια πάσης θυσίας… Σε περιμένομεν προθύμως δια να σε πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων  Τουφέκι…”. 

Στις 22 Απριλίου 1827, στην κορυφή της Κουρόρας, γίνεται μεγάλη μάχη, με μεγάλες απώλειες για τον Ιμπραήμ και επτά γενναίους μαχόμενους Λαπαίους». Κάθε χρόνο τιμάται η επέτειος με θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις, για να παραμείνει ζωντανή η εθνική και τοπική ιστορική μνήμη και, παράλληλα, να αποδοθούν τιμές στους νεκρούς ήρωες. Φέτος, όμως, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κοπανακίου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, εκ μέρους της Κοινότητας, μόνος του μετέβη στο Άνω Λάπι, στη θέση «Κουρόρα» κι άφησε ένα στεφάνι στο μνημείο. Κι όπως σημειώνει: «Μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να μην επιτρέπουν εκδηλώσεις, αλλά ένα απλό στεφάνι στους ήρωες αποτελεί καθήκον. Αθάνατοι!».